Τελευταία Νέα
Πολιτική

Χαρίτσης: Κυβέρνηση copy paste από τα εγχειρίδια του ΔΝΤ - Το κράτος θα νομοθετεί υπέρ των ισχυρών

Χαρίτσης: Κυβέρνηση copy paste από τα εγχειρίδια του ΔΝΤ -  Το κράτος θα νομοθετεί υπέρ των ισχυρών
«Η ΝΔ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κράτος ως κομματικό λάφυρο», αναφέρει ο Α. Χαρίτσης
«Οι προγραμματικές δηλώσεις επιβεβαιώνουν ότι η ΝΔ συνδυάζει τον σκληρό, παρωχημένο νεοφιλελευθερισμό τύπου Θάτσερ με τις αντιδραστικές πολιτικές της νέας ακροδεξιάς των Όρμπαν και Σαλβίνι», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Α. Χαρίτσης, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Documento.
Κληθείς να σχολιάσει τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης, μιλά για αντίφαση και εξηγεί «ενώ η χώρα έχει αποκτήσει τη δυνατότητα -χάρη στην προσπάθεια των τελευταίων ετών- για ένα αποφασιστικό βήμα προς τα εμπρός, η κυβέρνηση επιλέγει ένα άλμα στο παρελθόν».
Αναφερόμενος στην ομιλία του Κ. Μητσοτάκη, ΣΧΟΛΙΆΖΙΕ Πως «αν αφαιρέσει κανείς διάφορα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα, αναδύεται ένα μείγμα οικονομικού νεοφιλελευθερισμού και κοινωνικού συντηρητισμού.
Το ξέρουμε αυτό το μείγμα.
Είναι αυτό που μας οδήγησε στις δύσκολες μέρες της κρίσης, στη δίνη του πολιτικού αυταρχισμού και της λιτότητας προς όφελος ιδιωτικών συμφερόντων».
Μάλιστα, αναφέρει ότι υπήρχαν πράγματα που άκουγε και δεν τα πίστευε, συμπληρώνοντας «είναι δυνατόν σε μια χώρα που τόσο έχει δοκιμαστεί από τη διαφθορά, ο Υπ. Ανάπτυξης να ανακοινώνει ότι θα μεταφέρει τις διαδικασίες αξιολόγησης και αδειοδότησης των νέων επενδύσεων, για την ένταξή τους στα προγράμματα του ΕΣΠΑ και του αναπτυξιακού νόμου, σε ιδιωτικές εταιρίες;
Τη στιγμή που κάναμε τιτάνια προσπάθεια και πετύχαμε τα προηγούμενα χρόνια να εκσυγχρονίσουμε τους σχετικούς μηχανισμούς με τη θέσπιση για πρώτη φορά ενός αδιάβλητου συστήματος χρηματοδοτήσεων;
Αν σε αυτό, προσθέσετε την αποδυνάμωση ελεγκτικών μηχανισμών, όπως το ΣΕΠΕ, τότε οδηγούμαστε σε ένα σενάριο που το κράτος θα νομοθετεί υπέρ των ισχυρών και θα αποσύρεται από τις ανάγκες των πολλών».
Σημειώνει δε, ο κ. Μητσοτάκης και οι υπουργοί του δεν είπαν το παραμικρό για τα σχέδιά τους για το ασφαλιστικό και αναφέρει πως «η κυβέρνηση απέρριψε τον μηχανισμό με τον οποίο εμείς πετύχαμε τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 2,5% (μέσω του ειδικού λογαριασμού των 5,5 δις. ευρώ).
Έκανε λάθος και θα το πληρώσουμε όλοι μας».
Εκτιμά ότι η κυβέρνηση θα δυσκολευτεί να πιάσει το 3,5%, υλοποιώντας ταυτόχρονα και τις δεσμεύσεις της προς τις εγχώριες ελίτ για φοροελαφρύνσεις.
Όπως αναφέρει, «αυτά δεν είναι εικασίες.
Ήδη ο κ. Χατζηδάκης δρομολογεί την ακύρωση της μείωσης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα που ψηφίσαμε, ενώ μια σειρά στελέχη της κυβέρνησης μιλούν για «διεύρυνση της φορολογικής βάσης» και «εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων».
Αυτές οι φράσεις είναι copy-paste από τα εγχειρίδια του ΔΝΤ και σημαίνουν μείωση του αφορολόγητου και δραστικό περιορισμό του αριθμού όσων λαμβάνουν επιδόματα».
Περαιτέρω, χαρακτηρίζει «εξαιρετικά ανησυχητική τη διαπλοκή ανάμεσα στην πολιτική εξουσία και τα ιδιωτικά συμφέροντα, όπως αποτυπώνεται στη σύνθεση της κυβέρνησης», ενώ «προβληματικό δείγμα είναι η επιλογή των νέων γενικών γραμματέων».
«Εν ολίγοις, τίποτα δεν άλλαξε σε σχέση με το παρελθόν, η ΝΔ εξακολουθεί να αντιμετωπίζει το κράτος ως κομματικό λάφυρο», τονίζει ο κ. Χαρίτσης.
Περαιτέρω, επισημαίνει ότι η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει προγραμματική-μαχητική αντιπολίτευση και κοινωνική διεύρυνση.
«Πρόθεσή μας είναι στα κρίσιμα ζητήματα ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανίζεται με τη δική του νομοθετική πρόταση, ακριβώς για να υπογραμμίζει ότι η χώρας μας ύστερα από πολλά χρόνια έχει τη δυνατότητα για έναν μακροπρόθεσμο σχεδιασμό που θα αφήνει πίσω του οριστικά την κρίση», σημειώνει.
Δηλώνει βέβαιος ότι «τους επόμενους μήνες θα οργανώσουμε καλύτερα και θα μαζικοποιήσουμε περισσότερο τον ΣΥΡΙΖΑ, διαψεύδοντας ξανά τους ευσεβείς πόθους συγκεκριμένων κατεστημένων κύκλων».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης