Τελευταία Νέα
Οικονομία

Αποκάλυψη Βρούτση: Θα παρέχονταν συντάξεις έως και 24.000 ευρώ το μήνα με το νόμο Κατρούγκαλου

Αποκάλυψη Βρούτση: Θα παρέχονταν συντάξεις έως και 24.000 ευρώ το μήνα με το νόμο Κατρούγκαλου
Το ζήτημα προέκυψε εξαιτίας του συγκεκριμένου νόμου, ο οποίος δεν ορίζει ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης
«Αστρονομικές» συντάξεις ύψους 24.000 ευρώ το μήνα παρέχονταν με το νόμο Κατρούγκαλου , όπως είπε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.
Το ζήτημα αυτό προέκυψε εξαιτίας του συγκεκριμένου νόμου, ο οποίος δεν ορίζει ανώτατο πλαφόν στο ύψος της χορηγούμενης σύνταξης, όπως οι προγενέστεροι συνταξιοδοτικοί νόμοι.
«Ήταν κάτι συνταρακτικό. Βρέθηκα μπροστά σε μια πολύ δυσάρεστη έκπληξη.
Ήταν έτοιμες να εκδοθούν συνταξιοδοτικές αποφάσεις του ύψους των 10.000 ευρώ, 12.000 ευρώ, 15.000 ευρώ, 18.000 ευρώ το μήνα, 24.000 ευρώ το μήνα. 
Αυτό σε 10 χρόνια αντιστοιχεί σε 3 εκατ. ευρώ. Αυτό δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο» ανέφερε μιλώντας στον ΣΚΑΪ ο υπουργός Εργασίας, επιβεβαιώνοντας σχετικό δημοσίευμα της κυριακάτικης εφημερίδας «Παρόν».
«Έδωσα την εντολή για το αυτονόητο, δεν κοίταξα να δω αν είναι νόμιμες ή μη, αλλά ηθικά δεν μπορούσα να εκδώσω τέτοιου είδους συντάξεις» πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον κ. Βρούτση «η προηγούμενη πολιτική ηγεσία γνώριζε το θέμα αυτό για πέντε μήνες και αδιαφόρησε» ενώ πρόσθεσε ότι «μερικές από αυτές τις συντάξεις είχαν ήδη δοθεί, δεν τις πρόλαβα».
Ο υπουργός Εργασίας εξήγησε ότι από εδώ και πέρα χρειάζεται αλλαγή νόμου για την οποία ήδη εργάζεται επιστημονική ομάδα».
«Δεν νοείται να δίνονται τέτοιες συντάξεις.
Δεν είμαι ενάντια στην ανταποδοτική λογική του συστήματος αλλά είναι τελείως στρεβλό το νούμερο αυτό» συνέχισε ο κ. Βρούτσης.
Διερωτήθηκε μάλιστα, αν πρόκειται «είναι ανικανότητα ή δολιότητα; Ένα από τα δύο υπάρχουν.
Δεν νοείται υπουργός να γνωρίζει την εξέλιξη του ασφαλιστικού και να δίνει την υπογραφή του για σύνταξη 24.000 ευρώ».
Ο κ. Βρούτσης ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν έχει τίποτα με τους ανθρώπους για τους οποίους εκδόθηκαν ή ετοιμάζονταν αυτές οι αποφάσεις αλλά επικαλέστηκε λόγους ηθικής για το εν λόγω ζήτημα.
Αξίζει να σημειωθεί, πως πρόκειται για λίγες περιπτώσεις, σύμφωνα με το δημοσίευμα, που αφορούν κυρίως ασφαλισμένους του πρώην Ταμείου Νομικών αλλά και ασφαλισμένους που προέρχονται από τις ΔΕΚΟ.

Η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ασφαλιστικός νόμος 4387/2016 εφάρμοσε για πρώτη φορά ενιαίους κανόνες για όλους, τόσο ως προς τις εισφορές, όσο και ως προς τις συντάξεις», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στις δηλώσεις του υπουργού Εργασίας.  
«Σε πλήρη ανάπτυξη και για όσους έχουν καταβάλει τις υψηλότερες προβλεπόμενες εισφορές δίνει κύρια σύνταξη λίγο κάτω από 3.000 ευρώ (στην οποία προστίθεται, όπου υπάρχει, επικουρική σύνταξη ή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, μέρισμα από το Μετοχικό τους Ταμείο)», σημειώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Επειδή όμως πριν την εφαρμογή του επικρατούσε ένα μωσαϊκό διατάξεων, προβλέφθηκε (άρθρο 30), για λόγους ανταποδοτικότητας, μεταβατικής φύσης ρύθμιση για όσους είχαν καταβάλει στο παρελθόν υψηλότερες εισφορές από αυτές του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, που απετέλεσαν τη βάση υπολογισμού για τις εισφορές του νέου νόμου.
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, το ανταποδοτικό μέρος της σύνταξης για κάθε έτος που έχει καταβληθεί επιπλέον εισφορά, θα υπολογίζεται με ετήσιο συντελεστή αναπλήρωσης 0,075% για καθεμία ποσοστιαία μονάδα (1%) εισφοράς επιπλέον αυτής του ΙΚΑ», αναφέρουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτουν:
«Η μεταβατική αυτή ρύθμιση για εργαζομένους που είχαν καταβάλει ιδιαίτερα υψηλές εισφορές, ιδίως στον Τομέα των Τραπεζών και του Ταμείου Νομικών μπορεί να καταλήγει σε υψηλότερες από 3.000 Ευρώ συντάξεις, μέχρι την πλήρη εφαρμογή της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης».
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης