Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοχαρόπουλος: Βλέπω μια διάθεση ρεβανσισμού από τη ΝΔ - Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη θέτουν σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο

Θεοχαρόπουλος: Βλέπω μια διάθεση ρεβανσισμού από τη ΝΔ - Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη θέτουν σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο
"Στην πράξη οι εξαγγελίες αφήνουν ερωτηματικά για το πώς θα καλυφθεί ο δημοσιονομικός χώρος και για το εάν θα υπάρξουν περικοπές κοινωνικών δαπανών", αναφέρει ο Θ. Θεοχαρόπουλος
«Βλέπω ήδη είναι μια απαράδεκτη διάθεση ρεβανσισμού από την πλευρά της ΝΔ», ο διευθυντής  της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Θεοχαρόπουλος , σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».
Ο ίδιος, κληθείς να σχολιάσει την βούληση της Ν.Δ. να δρομολογήσει εξεταστικές επιτροπές για υποθέσεις που αφορούν στην διακυβέρνηση της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ, αφού τονίζει ότι «οι εξεταστικές επιτροπές θα πρέπει να συγκροτούνται με μέτρο, όποτε πραγματικά χρειάζεται, γιατί πολλές φορές χάνεται η ουσία», αναφέρει «αυτό όμως που βλέπω ήδη είναι μια απαράδεκτη διάθεση ρεβανσισμού από την πλευρά της ΝΔ και μια προσπάθεια αξιοποίησης των επιτροπών αποκλειστικά για επικοινωνιακούς και μικροκομματικούς λόγους».
Ο κ. Θεοχαρόπουλος για τις εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων και κληθείς να πει με ποιες συμφωνεί, τονίζει ότι «στη μείωση της φορολογίας όλοι συμφωνούν, άλλο όμως τα ευχολόγια για τη μείωσή της και άλλο η πράξη, γιατί όταν η θεωρία καλείται να γίνει εφαρμοσμένη πολιτική γίνονται διακριτές οι διαφορετικές πολιτικές προσεγγίσεις.
Στη θεωρία, η μείωση του ΕΝΦΙΑ είναι κάτι θετικό, που είχε δρομολογήσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, στην πράξη, όμως, οι εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη θέτουν σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο για να δοθούν ελαφρύνσεις κυρίως στις μεγάλες ιδιοκτησίες.
 Στην πράξη οι εξαγγελίες αφήνουν ερωτηματικά για το πώς θα καλυφθεί ο δημοσιονομικός χώρος και για το εάν θα υπάρξουν περικοπές κοινωνικών δαπανών».
Δηλώνει πως ανησυχεί για όσα δεν ειπώθηκαν., «για τις ενοχές σιωπές του ασφαλιστικού και της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, για τα επιδόματα ανεργίας, στέγασης, οικογενειακά και αναπηρικά, για το αφορολόγητο, την αναγκαία μείωση της προκαταβολής φόρου και της εισφοράς αλληλεγγύης, για την 13η σύνταξη».
Συμπληρώνει πως ανησυχεί και για όσα ειπώθηκαν, όπως «για τη διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων στο 3,5%, τα οποία η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προγραμματίσει με σχέδιο να μειώσει σε 2,5%.
Για τα σχέδια εκποίησης της δημόσιας περιουσίας μέχρι και ιδιωτικοποίησης των δικτύων της ΔΕΗ.
Για την επαναφορά του αναχρονιστικού υπερσυντηρητικού δόγματος «νόμος και τάξη» παντού.
Για την πρόθεση κατάργησης της απλής αναλογικής η οποία θα συνοδεύεται μάλιστα με θεσμικές ακροβασίες στη συνταγματική αναθεώρηση».
«Ο κατάλογος δεν έχει τέλος.
Θα είμαστε εδώ, με την προγραμματική και δυναμική μας αντιπολίτευση, για να αποτρέψουμε τα σχέδια που επιβαρύνουν του πολίτες και γυρίζουν τη χώρα πίσω στα αίτια που τη χρεοκόπησαν», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Στο ερώτημα εάν ο μετασχηματισμός του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σε ενιαία παράταξη θα πρέπει να οδηγήσει και στην «αυτοδιάλυση» όλων των πολιτικών κινήσεων ή κομματικών φορέων που συμμάχησαν στις τελευταίες εκλογές για την διαμόρφωση ενός προοδευτικού πόλου, απαντά ότι «θα οδηγήσει σε μία μεγάλη αριστερή παράταξη που θα συσπειρώσει τον προοδευτικό κόσμο της χώρας απέναντι στην συντηρητική παράταξη της ΝΔ, με ένα νέο ισχυρό πλειοψηφικό ρεύμα να διεκδικεί σύντομα την προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας».
Όπως αναφέρει, «το σήμα του μετασχηματισμού το έδωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας ήδη από το βράδυ των εκλογών.
Και εδώ δεν χωρούν προσωπικές ή συλλογικές ανασφάλειες.
Τα κόμματα και οι πολιτικές κινήσεις υπάρχουν για να εξυπηρετούν τις ανάγκες των πολιτών.
Και το μήνυμα που μας έστειλαν με την ψήφο τους οι προοδευτικοί πολίτες ήταν σαφές.
Να εργαστούμε από κοινού σκληρά για να διαμορφώσουμε τις πολιτικές και οργανωτικές προϋποθέσεις για έναν ισχυρό ενιαίο προοδευτικό φορέα που θα ενώσει όλες τις κοινωνικές δυνάμεις της ριζοσπαστικής και ανανεωτικής αριστεράς, της αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού κέντρου».
Για το εάν η διαδικασία της ανασυγκρότησης του προοδευτικού χώρου είναι μια υπόθεση που εξαντλείται στην διεύρυνση της οργανωμένης βάσης ή θα πρέπει να υπάρξει προσκλητήριο συμμετοχής στις κυοφορούμενες διεργασίες και προς το ΚΙΝΑΛ, ο κ. Θεοχαρόπουλος τονίζει ότι «προσκλητήριο συμμετοχής θα πρέπει να υπάρξει σε όλες τις δυνάμεις της αριστεράς αλλά και της σοσιαλδημοκρατίας με στόχο να απεγκλωβισθεί από την πρόσδεση με συντηρητικές πολιτικές».
Όσον αφορά το ΚΙΝΑΛ, τονίζει ότι «μέχρι στιγμής δεν έχει δείξει διάθεση συμπόρευσης με την αριστερά, αντίθετα σε όλα τα κορυφαία ζητήματα συμπλέει με τη ΝΔ, όπως στην απλή αναλογική και στην συνταγματική αναθεώρηση.
Βρίσκεται «υπό την επήρεια» της «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης