Τελευταία Νέα
Διεθνή

Nowotny (ΕΚΤ): Πολιτική απόφαση η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ - Θα ήταν πολύ επικίνδυνο ένα Grexit

Nowotny (ΕΚΤ): Πολιτική απόφαση η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ - Θα ήταν πολύ επικίνδυνο ένα Grexit
«Η Ελλάδα δεν εκπλήρωνε τότε όλες τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν αναμφίβολα επιφυλακτική», σημειώνει ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης
Τη θέση ότι η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ ήταν μια «πολιτική απόφαση» και πως η συζητούμενη στο παρελθόν αποχώρηση της χώρας από το ευρώ θα ήταν «πολύ επικίνδυνη», διατύπωσε ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ewald Novotny εφ' όλης της ύλης συνέντευξή του, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία.
«Η Ελλάδα δεν εκπλήρωνε τότε όλες τις προϋποθέσεις σε ό,τι αφορά το περιεχόμενο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ήταν αναμφίβολα επιφυλακτική, αλλά ήταν μία πολιτική απόφαση», τόνισε, απαντώντας στο ερώτημα εάν ήταν λάθος η ένταξη της Ελλάδας στο ευρώ.
Ταυτόχρονα επισήμανε πως, «από τη στιγμή που η Ελλάδα βρισκόταν στο ευρώ, θα ήταν κατόπιν πολύ επικίνδυνο να εξέλθει από αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε μια αλυσιδωτή αντίδραση σε άλλες χώρες».
Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΚΤ και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, «ένα από τα διδάγματα που πρέπει να εξαχθούν από την περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι οι ευνοϊκές προϋποθέσεις που έφερε το ευρώ, φυσικά και μπορούν να ενέχουν πάντα τον κίνδυνο να προκύψουν κατόπιν υπερβολικά πολλές επενδύσεις ή υπερεπενδύσεις ή κρατικές δαπάνες, όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, για το λόγο αυτό η πειθαρχία είναι ένα σημαντικό σημείο».
Αναφερόμενος στην Ιταλία, ο ίδιος σημείωσε στη συνέντευξή του πως «φυσικά και πρόκειται για μία ειδική περίπτωση, γιατί η Ιταλία είναι μία μεγάλη χώρα στην Ευρώπη και δεν έχουμε παρά να ελπίζουμε ότι οι εκεί πολιτικοί αρμόδιοι θα αντιδράσουν ανάλογα».
Ο Nowotny επισήμανε πως μετά την κρίση στην Ελλάδα έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα ασφάλειας, όπως για παράδειγμα ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, ωστόσο, κατά την άποψή του, «τίποτε δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα εάν δεν υπάρχει η πρόθεση των επί τόπου πολιτικών να συνεργαστούν».
Στη συνέντευξή του στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, ο από την 1η Σεπτεμβρίου 2008 διοικητής της ΑΚΤ έκανε ένα μακρύ απολογισμό των ένδεκα χρόνων της θητείας του, η οποία λήγει την 1η Σεπτεμβρίου 2019.
Μεταξύ άλλων τόνισε, πως η κατάρρευση -μόλις δύο εβδομάδες από την ανάληψη των καθηκόντων του- της αμερικάνικης τράπεζας Lehman Brothers, που προκάλεσε διεθνή κρίση, υπήρξε «η σκληρότερη περίοδος» της σταδιοδρομίας του, ενώ, από την άλλη, όπως σημείωσε, ο χειρισμός της κρίσης αποτέλεσε τη μεγαλύτερη επιτυχία του.
Σε σχέση με το επερχόμενο Brexit, αναμένει πως στην Αυστρία, η έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα έχει σχεδόν καθόλου επιπτώσεις, ενώ λίγες θα είναι, κατά την άποψή του, οι επιπτώσεις της στην Ευρωζώνη και στην υπόλοιπη ΕΕ.
Κατά τα άλλα εκφράζει την άποψη, πως στο προσεχές μέλλον τα επιτόκια θα είναι χαμηλότερο από ότι ήταν ιστορικά.
«Μακροπρόθεσμα, πρέπει να προσπαθήσουμε να έχουμε μια κανονικοποίηση», δήλωσε ο Nowotny.
«Θα έχουμε πιθανώς επίπεδα επιτοκίων που είναι κάπως υψηλότερα από αυτά που είναι σήμερα, αλλά θα είναι χαμηλότερα από ό, τι έχουμε συνηθίσει από παλαιότερες εποχές», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Υπενθυμίζεται πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Dragh προανήγγειλε μία νέα φάση ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς οι οικονομικές προοπτικές της Ευρωζώνης επιδεινώνονται
Ο Nowotny, ο οποίος αποχωρεί από τη θέση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας εντός του έτους και θα αντικατασταθεί από τον Robert Holzmann, δήλωσε επίσης πως το Brexit θα πλήξει το Ηνωμένο Βασίλειο περισσότερο από ό, τι την υπόλοιπη Ευρώπη.
«Οι κύριες αρνητικές επιπτώσεις θα γίνουν αισθητές  στη Μεγάλη Βρετανία», είπε, προσθέτοντας ότι οι «ζημιές» στην υπόλοιπη ΕΕ θα είναι «σχετικά ελάχιστες».

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 η ΕΚΤ μειώνει το επιτόκιο καταθέσεων σε -0,60%
 
Υπενθυμίζεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια αποδοχής καταθέσεων από -0,40% σε -0,60% στέλνοντας έτσι ένα μήνυμα στις αγορές μέσω της νομισματικής πολιτικής.
Ταυτόχρονα θα ανακοινώσει πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE με αγορές κρατικών ομολόγων με μηνιαίο ρυθμό 15 δισεκ. ενώ θα συνεχίσει τις επανεπενδύσεις σε τίτλους που απέκτησε από προγράμματα αγοράς στοιχείων ενεργητικού.
Η ΕΚΤ δεν θα μειώσει το επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης, το βασικό επιτόκιο παρέμβασης το οποίο θα παραμείνει στο 0%.
Προτάσεις που υπάρχουν να μειωθεί σε αρνητικό -0,25% προσκρούει σε πολλές αντιρρήσεις.
Το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης βρίσκεται στο 0,25% και δεν θα αλλάξει.
Το πιθανότερο είναι το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων να μειωθεί στο -0,60% από -0,40% δηλαδή περαιτέρω μείωση -0,20%.
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι μειώνοντας ακόμη περισσότερο σε αρνητικό έδαφος το επιτόκιο αποδοχής καταθέσεων, το οποίο με βάση το οποίο καταθέτουν οι τράπεζες στην ΕΚΤ την πλεονάζουσα ρευστότητα τους… πιέζονται τα έσοδα των τραπεζών.
Π.χ. οι κυπριακές τράπεζες που έχουν πλεονάζουσα ρευστότητα υποχρεώνονται να καταθέτουν στην ΕΚΤ την ρευστότητα τους και χάνουν άπαξ και το επιτόκιο είναι αρνητικό -0,40%.

Τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE

Τι θα περιλαμβάνει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE;
Στις 12 Σεπτεμβρίου 2019 η ΕΚΤ θα ανακοινώσει το νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με ρυθμό 15 δισεκ. μηνιαίως.
Μια από τις παραμέτρους που θα θέσει η ΕΚΤ και φαίνεται ότι εξετάζεται είναι να αυξηθούν τα όρια αγοράς κρατικών ομολόγων ανά κράτος από 33% σε 40%.
Προφανώς και μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε στην ΕΚΤ την δυνατότητα να αγοράζει περισσότερα κρατικά ομόλογα αντί να περιμένει να λήξουν και να επαναγοράσει.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης