Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Με τι επιτόκια θα δανειζόταν ο όμιλος Λάτση το 2016 για να υλοποιήσει το έργο του Ελληνικού

tags :
Με τι επιτόκια θα δανειζόταν ο όμιλος Λάτση το 2016 για να υλοποιήσει το έργο του Ελληνικού
Ο διαγωνισμός παραχώρησης ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2011 για να καταλήξει  τον Μάρτιο  του 214 στην ανάδοχο εταιρεία την Lamda  Develompnet
Ευτυχώς που η Ελλάδα ζούσε μέσα στη γραφειοκρατία στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και …φρέναρε ή καθυστέρησε την εμβληματική επένδυση του Ελληνικού.
Ο διαγωνισμός παραχώρησης ξεκίνησε το Δεκέμβριο του 2011 για να καταλήξει  τον Μάρτιο  του 214 στην ανάδοχο εταιρεία την Lamda  Develompnet.
Δηλαδή πέρασαν 8 χρόνια από την προκήρυξη του διαγωνισμού για να φθάσουμε  στο σωτήριο έτος2019 με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες να …τρέχουν  ακόμη να  κλείσουν  και τις τελευταίες εκκρεμότητες το έργου για να προσδοκούν  οι ενδιαφερόμενοι στην οριστική μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας Ελληνικό  Α.Ε. στην ανάδοχο εταιρεία του ομίλου Λάτση.
Η προσδοκία της νέας κυβέρνησης της Νέας  Δημοκρατίας είναι να μπουν οι μπουλντόζες τους επόμενους  μήνες.
Όμως όλα αυτά τα χρόνια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορήθηκε  όσο κανένας  άλλος ότι δεν ήταν φιλική προς τις επενδύσεις και κυρίως έβαζε προσχώματα  στην υλοποίηση του έργου.
Η αλήθεια είναι ότι παραχωρήθηκε απλά μια έκταση  6.205.667,31 τ.μ. ως  απλό χωράφι και στη συνέχεια έπρεπε να γίνει πολεοδομικό συγκρότημα.
Δεν  ήταν εύκολη υπόθεση.   
Όμως θα  πάμε ταχύτητα στο ζητούμενο που είναι η χρηματοδότηση  του έργου.
Για φανταστείτε να ήταν όλα έτοιμα σε διάστημα δύο χρόνων από το 2014.
Θα έπρεπε η Lamda Develompnet αλλά και οι συνέταιροι του έργου όπως είναι όμιλος Fosun Group και η Eagle Hills από το Άμπου Ντάμπι να βγουν στο παγκόσμιο  τραπεζικό σύστημα για χρηματοδότηση.
Με ποιους όρους θα έβρισκαν δανεισμό όταν το δεκαετές ομόλογο εμφάνιζε αποδόσεις στα επίπεδα του και 9% και 10%
Πρόσφατα ο επικεφαλής της ΕΥ  κ  Πάνος Παπάζογλου σε παρουσία έρευνας για την προσέλκυση επενδύσεων  στην  Ελλάδα αποκάλυψε ότι το 2016 ξένος επενδυτής δεν μπορούσε να δανεισθεί  από την «δική» του τράπεζα διότι  τα κεφάλαια που ζητούσε θα έρχονταν στη χώρα μας.
Οι ξένες τράπεζες δεν του εκχώρησαν ούτε ένα  ευρώ  διότι την περίοδο εκείνη οι τράπεζες τιμολογούσαν πολύ υψηλά το ρίσκο της χώρας.
Η Fosun Group και η Eagle Hills θα αντιμετώπιζαν σημαντικές δυσκολίες  στην ανεύρεση κεφαλαίων και πιθανόν τα προσφερόμενα επιτόκια να ήταν απαγορευτικά.
Λοιπόν ο χρόνος της καθυστέρησης στην ουσία δούλεψε υπέρ της ολοκλήρωσης του έργου του Ελληνικού.
Σήμερα η χρηματοδότηση της χώρας γίνεται στα επίπεδα του 2% ενώ στα πέτρινα χρόνια των Μνημονίων  τα επιτόκια  δανεισμού  ήταν διπλάσια ακόμη και τριπλάσια.
Το έργο Ελληνικού θα αναδείξει πολύ σύντομα που βρίσκεται το ρίσκο της χώρας για το διεθνές τραπεζικό σύστημα. Θα πρόκειται για μια πραγματική  και ουσιαστική έξοδο στις αγορές από μία ελληνική εταιρεία αναζητώντας  κεφάλαια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι έργο με βάση τη σύμβαση παραχώρησης  θα πρέπει  να χρηματοδοτηθεί  σε ποσοστό 70% από ξένα κεφάλαια.
Άρα οι γραφειοκρατικές καθυστερήσει που παρότι δεν είναι επιθυμητές από κανέναν έδωσαν χρόνο βελτιώνοντας την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό με το ελληνικό Δημόσιο να δανείζεται με ευνοϊκούς όρους. Άρα ταιριάζει γάντι η φράση «Ουδέν κακόν αμιγές καλού».
Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και πολύ σύντομα θα αποδειχθεί σε ποια επενδυτική βαθμίδα είναι η Ελλάδα.  
 
Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης