Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Στο -0,45% και τις 21.658,15 μονάδες ο Nikkei

tags :
Νευρικότητα στις ασιατικές αγορές εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων - Στο -0,45% και τις 21.658,15 μονάδες ο Nikkei
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,71% στις 28.392 μονάδες
Με απώλειες έκλεισαν σήμερα Παρασκευή (26/7) οι περισσότερες αγορές της Ασίας, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν προσεκτικά της εξελίξεις που αφορούν τις σχέσεις Νότιας Κορέας, Ιαπωνίας και Βόρειας Κορέας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με απώλειες της τάξεως του -0,45% στις 21.658,15 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Honda Motor και Nissan υποχώρησαν κατά -2,02% και -3,21% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της Fujitsu σημείωσε «άλμα» της τάξεως του +9,33%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 υποχώρησε κατά -0,36% στις 6.793,40 μονάδες, με τη μετοχή της Rio Tinto να ενισχύεται κατά +2,05%, ενώ ο δείκτης Kopsi στη Νότια Κορέα έκλεισε στο -0,40% και τις 2.066,26 μονάδες, με τη μετοχή της LG Electronics να υποχωρεί κατά -1,58%.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ καταγράφει πτώση της τάξεως του -0,71% στις 28.392 μονάδες, με τις μετοχές των AAC και CNOOC να υποχωρούν κατά -1,45% και -1,21% αντίστοιχα, ενώ μικρότερη ήταν η πτώση για τον δείκτη Taiwan Weighted στην Ταϊβάν, και συγκεκριμένα στο -0,45% και τις 10.891,98 μονάδες.
Αντίθετα, ο δείκτης Shanghai Composite στην ηπειρωτική Κίνα ενισχύθηκε κατά +0,24% στις 2.944,54 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας στο +0,04% και τις 9.348,13 μονάδες.
Οι πιέσεις στις αγορές της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας έρχονται στον απόηχο αναφορών της Kyodo News ότι το Τόκιο θα αφαιρέσει τη Σεούλ από τη λίστα των ευνοημένων εμπορικών του εταίρων, ξεκινώντας από τις 2 Αυγούστου του 2019.
Οι εμπορικές εντάσεις των τελευταίων ημερών ανάμεσα στις δύο χώρες έχουν προκαλέσει ανησυχίες στην ευρύτερη περιοχή, εν μέσω κινδύνου για διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού αγαθών που αφορούν τον τομέα της τεχνολογίας, ενώ έρχονται να προστεθούν στις εμπορικές τριβές που υπάρχουν ήδη μεταξύ του Πεκίνου και της Ουάσιγκτον.
Σημειώνεται ότι οι εμπορικοί αντιπρόσωποι των ΗΠΑ και της Κίνας αναμένεται να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στη Σαγκάη, προκειμένου να ξεκινήσουν τον νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων.
Επιπλέον, στο επίκεντρο βρίσκονται και οι εξελίξεις που αφορούν τη Βόρεια Κορέα, μετά τη χθεσινή εκτόξευση δύο πυραύλων που πραγματοποίησε η Πιονγιάνγκ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι η σχετική ενέργεια αποτελεί «αντίδραση» στις προετοιμασίες των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων Νότιας Κορέας και ΗΠΑ στην περιοχή.
Περαιτέρω άνοδο καταγράφει σήμερα το πετρέλαιο, διευρύνοντας τα κέρδη της προηγούμενης συνεδρίασης, μετά τη σημαντική πτώση που σημειώθηκε στα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα.
Ειδικότερα, το προθεσμιακό συμβόλαιο Σεπτεμβρίου 2019 για το Brent ενισχύεται κατά +0,25% με την τιμή του να διαμορφώνεται στα 63,55 δολ. ανά βαρέλι, την ίδια στιγμή που το προθεσμιακό συμβόλαιο Αυγούστου 2019 για το αμερικανικό αργό καταγράφει άνοδο της τάξεως του +0,45% στα 56,27 δολ. ανά βαρέλι.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η άνοδος στο πετρέλαιο οφείλεται στην πτώση των αποθμάτων στις ΗΠΑ για την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 19 Ιουλίου του 2019, η οποία ήταν η έκτη συνεχόμενη, υποδεικνύοντας αύξηση της ζήτησης.
Όπως ανέφερε η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας, τα αποθέματα αμερικανικού αργού υποχώρησαν κατά 10,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, την ίδια στιγμή μάλιστα που οι αναλυτές προέβλεπαν ότι η πτώση θα περιοριστεί στα 4 εκατ. βαρέλια.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές θεωρούν ότι τα στοιχεία επηρεάστηκαν από την τροπική καταιγίδα Barry, η οποία οδήγησε σε προσωρινή μείωση της παραγωγής στις περιοχές που βρίσκονται γύρω από τον Κόλπο του Μεξικού.
Σημειώνεται ότι μέχρι στιγμής για το 2019 η τιμή του Brent έχει ενισχυθεί κατά +18%, την ίδια στιγμή που η αντίστοιχη άνοδος για το αμερικανικό αργό έχει διαμορφωθεί στο +23%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης