Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πρώτο «καμπανάκι» από τα δημόσια έσοδα – Βουτιά 600 εκατ. στις εισπράξεις του Ιουνίου 2019

Πρώτο «καμπανάκι» από τα δημόσια έσοδα – Βουτιά 600 εκατ. στις εισπράξεις του Ιουνίου 2019
Στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 381 εκατ. ευρώ
Αρρυθμίες στα έσοδα του Ιουνίου προκάλεσε η προεκλογική ραστώνη με τις εισπράξεις να είναι μειωμένες κατά 605 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο του προϋπολογισμού.
Είναι το πρώτο καμπανάκι από τα έσοδα, το οποίο συνδέεται με την… απορρύθμιση που προκαλούν παραδοσιακά στη χώρα μας οι εκλογές, και για το λόγο αυτό στο οικονομικό επιτελείο θέλουν να παραμείνουν ψύχραιμοι μολονότι πρόκειται για ένα γεγονός που δεν πέρασε κάτω από το ραντάρ των δανειστών.       
Άλλωστε στο πρώτο εξάμηνο της χρονιάς ο προϋπολογισμός έκλεισε με πρωτογενές πλεόνασμα 381 εκατ. ευρώ όταν η πρόβλεψη ήταν για έλλειμμα 1,573 δισ. ευρώ.  
Καλύτερη εικόνα για την πορεία των εσόδων θα έχει το οικονομικό επιτελείο στο πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου αφού θα έχουν πληρωθεί η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος από τα φυσικά πρόσωπα, ο ΦΠΑ από τις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες για τις συναλλαγές του δευτέρου τριμήνου και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από τα φυσικά και τα νομικά πρόσωπα που μπήκαν στην ρύθμιση των 120 δόσεων.
Εξάλλου, σήμερα, κατατίθεται στη βουλή το πρώτο από τα τρία φορολογικά νομοσχέδια, όπου η κυβέρνηση με το ολικό λίφτινγκ που πραγματοποιεί στις διατάξεις για τις 120 δόσεις θεωρεί ότι θα κάνει την διαφορά στα κρατικά ταμεία.
Για την ώρα η ανταπόκριση για την ρύθμιση είναι περιορισμένη και έτσι ο προϋπολογισμός δεν μπόρεσε να καλύψει άλλες αστοχίες στα έσοδα (ΦΠΑ πετρελαιοειδών, ΕΦΚ σε ενεργειακά και καπνικά προϊόντα, Φόρος εισοδήματος εταιριών, κ.ά.).
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους τον Ιούνιο 2019 το σύνολο των καθαρών εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού ανήλθε στα 3,264 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 3,869 δισ. ευρώ (μείωση κατά 605 εκατ. ευρώ).  
Σε επίπεδο εξαμήνου, οι εισπράξεις μετά τις επιστροφές φόρων διαμορφώθηκαν σε 23,450 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση κατά 9% ή κατά 1,941 δισ. ευρώ.
Το ίδιο διάστημα οι δαπάνες συγκρατήθηκαν στα 26,137 δις. ευρώ και έτσι  ήταν μειωμένες κατά 191 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο για 26,327 δις. ευρώ.
Λιγότερα κατά 147 εκατ. ευρώ ήταν στο τέλος του Ιουνίου τα κονδύλια που απελευθερώθηκαν για επενδύσεις όταν στόχος του προϋπολογισμού ήταν για δαπάνες 1,62 δισ. ευρώ.
Πρέπει να σημειωθεί ότι δύσκολα θα περάσει νέα υποεκτέλεση επενδυτικών δαπανών από τους θεσμούς μετά τις μεγάλες περικοπές στους πόρους του προγράμματος δημοσίων επενδύσεων του 2018.
Τα συνολικά κονδύλια που διατέθηκαν πέρυσι κατήλθαν στα 6,237 δις. ευρώ έναντι στόχου για 6,750 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή έχουν προβλεφθεί για φέτος και το 2020.            

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης