Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυρίαρχο το χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων στα μετρητά

Κυρίαρχο το χαρτονόμισμα των 100 δολαρίων στα μετρητά
Η ραγδαία άνοδος του χαρτονομίσματος 100 δολαρίων
Το περίεργο φαινόμενο της ραγδαίας ανόδου στην κυκλοφορία του χαρτονομίσματος 100 δολαρίων (ανώτατη αξία σε χαρτονόμισμα δολαρίου ΗΠΑ) σχολιάζει -στο μπλογκ του- το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), σημειώνοντας ότι ξεπέρασε μάλιστα σε όγκο το κυκλοφοράς το χαρτονόμισμα του ενός (1) δολαρίου για πρώτη φορά στην ιστορία!
Όπως δείχνει στο διάγραμμα της εβδομάδας το ΔΝΤ, υπάρχουν περισσότερα χαρτονομίσματα αξίας $100 από ποτέ, καθώς ο όγκος διπλασιάστηκε μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Το Ταμείο δίνει την παρακάτω εξήγηση:
«Ενώ η συνολική ζήτηση για το χαρτονόμισμα στις ΗΠΑ είναι πράγματι σε άνοδο, τα περισσότερα χαρτονομίσματα αξίας 100 δολαρίων διακρατούνται στο εξωτερικό.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Τράπεζα του Σικάγου, σχεδόν το 80% -και περισσότερο από το 60% όλων των αμερικανικών χαρτονομισμάτων- είναι στο εξωτερικό, από περίπου 30% το 1980.
Το πιο πολύτιμο τραπεζογραμμάτιο στις Ηνωμένες Πολιτείες έγινε το πιο ευρέως διαδεδομένο.
Η γεωπολιτική αστάθεια θα μπορούσε να είναι ένας λόγος πίσω από την αύξηση.
"Η ζήτηση στο εξωτερικό για δολάρια ΗΠΑ οδηγείται πιθανότατα από την κατάστασή της ως ασφαλή περιουσιακό στοιχείο", δήλωσε ο Τζού Ruth Judson της Fed. (…)
Ο Kenneth Rogoff του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, αναφέρει ότι τα μεγάλης αξίας χαρτονομίσματα και η παράνομη δραστηριότητα συνδέονται στενά.
"Σε όλο τον κόσμο, τα χαρτονομίσματα υψηλής αξίας χρησιμοποιούνται κυρίως για την αποφυγή φόρων και κανονισμών, καθώς και για παράνομες δραστηριότητες", παρατηρεί. "Διαμερίσματα και σπίτια σε μεγάλες πόλεις σε όλο τον κόσμο πληρώνονται με βαλίτσες μετρητών κάθε μέρα"», σχολιάζεται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης