Τελευταία Νέα
Κοινωνία

WWF: Όχι στις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο

WWF: Όχι στις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο
«Όχι στις εξορύξεις πετρελαίου στο Ιόνιο»
Η Ζάκυνθος είναι ένας από τους πλέον αγαπημένους τουριστικούς προορισμούς στην Ελλάδα.
Κάθε χρόνο υποδέχεται εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες από όλο τον κόσμο.
Όμως, σύμφωνα με τη WWF, ο οικολογικός πλούτος και η τουριστική βιομηχανία του νησιού κινδυνεύουν με κατάρρευση -αναφέρει σε αφιέρωμά του το κανάλι Euronews.

Αυτό οφείλεται στην απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει 17.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα σε πετρελαϊκές εταιρείες, οι οποίες και θα ξεκινήσουν εργασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονοθράκων.
Με την συνδρομή του ιστιοπλοϊκού ''Blue Panda'' του γαλλικού WWF, η περιβαλλοντική οργάνωση πραγματοποιεί ενημερωτική εκστρατεία στα νησιά του Ιονίου.
Το ''Blue Panda'' ξεκίνησε το ταξίδι του από την Γαλλία πριν από περίπου ένα μήνα.
Ακολούθησε η Ιταλία, ενώ μετά την Ελλάδα θα επισκεφθεί την Τουρκία και το Μαρόκο.
Στόχος αυτής της Μεσογειακής εκστρατείας είναι η ανάδειξη των σημαντικότερων περιβαλλοντικών προκλήσεων της ευρύτερης περιοχής, όπως η θαλάσσια ρύπανση από τα πλαστικά, η υπεραλίευση και οι εξορύξεις υδρογονανθράκων.
«Πρόκειται για περιοχές τεράστιας οικολογικής αξία, αλλά και για περιοχές με μεγάλη τουριστική σημασία.
Περίπου τα 1/3 του ΑΕΠ των νησιών του Ιονίου Πελάγους προέρχεται από τον τουρισμό.
Φανταστείτε λοιπόν το σενάριο ενός μικρού ή μεγαλύτερου ατυχήματος και τι σημαίνει αυτό για αυτά τα νησιά» υποστηρίζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής της WWF Έλλας.
Συνολικά 43 προστατευόμενες περιοχές γειτνιάζουν με τα οικόπεδα που έχουν παραχωρηθεί.
Η WWF υποστηρίζει ότι τα μεγάλα βάθη σε συνδυασμό με την σεισμικότητα του Ιονίου καθιστούν τις εξορύξεις ιδιαίτερα επικίνδυνες.
«Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, την ζούμε.
Είναι απολύτως ξεκάθαρο πως τα ορυκτά καύσιμα πρέπει να παραμείνουν εκεί που βρίσκονται, μέσα στο έδαφος.
Αυτό που συμβαίνει είναι εγκληματικό» σημειώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας.
Τα μέλη της ομάδας της WWF πραγματοποίησαν υποβρύχια διαμαρτυρία με βασικό σύνθημα «Σώστε τον παράδεισο σας», ενώ άπλωσαν πανό με τον τίτλο «Δεν πωλείται» και στην επιφάνεια της θάλασσας.
Η WWF αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ενημέρωση των πολιτών αφού διαπίστωσε πως οι κάτοικοι των νησιών γνωρίζουν ελάχιστα γι’ αυτό το σημαντικό ζήτημα.
«Έχουμε κάνει πολλές παρουσιάσεις και ενημερώσεις στα νησιά του Ιονίου, την Κρήτη, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο.
Διαπιστώσαμε πως οι πολίτες γνωρίζουν ελάχιστα, ενώ σε πολλές περιπτώσεις είναι παραπληροφορημένοι.
Όταν ενημερώνονται σωστά, συνειδητοποιούν πως η συμφωνία που έχουν στα χέρια τους είναι επιβλαβής γι’ αυτούς και τα παιδιά τους» υποστηρίζει ο Δημήτρης Ιμπραήμ, υπεύθυνος της εκστρατείας του WWF για τους υδρογονάνθρακες.
Η θάλασσα του Ιονίου είναι το σπίτι δεκάδων απειλούμενων θαλάσσιων ειδών, όπως η μεσογειακή φώκια, τα δελφίνια και η χελώνα Caretta Caretta.
Η WWF υποστηρίζει ότι ο εκκωφαντικός θόρυβος από τις σεισμικές έρευνες και η ρύπανση δημιουργούν ένα άκρως επικίνδυνο περιβάλλον για την επιβίωση αυτών των σπάνιων ειδών
«Η παραλία των Σεκανιών πρέπει να προστατευθεί.
Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό λόγω των εξορύξεων, που σίγουρα απειλούν τις θαλάσσιες χελώνες.
Αν αυτός ο οικότοπος καταστραφεί, οι χελώνες δεν θα μπορούν να γεννήσουν και τα χελωνάκια δεν θα μπορούν να επιστρέψουν στη θάλασσα και έτσι να ξεκινήσουν το μεγάλο τους ταξίδι» δήλωσε στην κάμερα του Εuronews η Χαρίκλεια Μινώτου, υπεύθυνη του προγράμματος του WWF στη Ζάκυνθο.
Η πολιτεία υποστηρίζει πως η έρευνα για υδρογονάθρακες αποτελεί σημαντική οικονομική ευκαιρία και πως θα ενισχύσει την ανάπτυξη του Ιονίου.
Τα επιχειρήματα αυτά, δεν πείθουν τον ξενοδόχο Αντώνη Νικολουδάκη.
«Δεν επιτρέπεται σήμερα που η Ευρώπη στρέφει την πλάτη της στις εξορύξεις ορυκτών καυσίμων, η Ελλάδα να επιλέγει να βαδίσει σε αυτόν ακριβώς τον δρόμο.
Ένα πετρελαικό ατύχημα θα επιφέρει συντριπτικό πλήγμα τόσο στο περιβάλλον της Ζακύνθου, όσο και τον τουρισμό που είναι η βασική πηγή οικονομικής δραστηριότητας για όλα τα νησιά του Ιονίου» υποστηρίζει ο Αντώνης Νικολουδάκης.
«Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η Ελλάδα εφαρμόζει όλους τους ευρωπαϊκούς νόμους για την προστασία του περιβάλλοντος, οι οποίοι είναι οι πιο αυστηροί στον κόσμο.
Ωστόσο, η WWF και άλλες οργανώσεις επιμένουν ότι θέτουμε σε μεγάλο κίνδυνο πανέμορφες και οικολογικά ευαίσθητες θαλάσσιες περιοχές, για μικρά και αμφίβολα κέρδη» μεταδίδει ο απεσταλμένος μας στη Ζάκυνθο, Απόστολος Στάικος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης