Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αλλαγή κλίματος στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις δηλώσεις Draghi - Στο 1,52% το ιταλικό 10ετές

Αλλαγή κλίματος στα ευρωπαϊκά ομόλογα μετά τις δηλώσεις Draghi - Στο 1,52% το ιταλικό 10ετές
Οι δηλώσεις του Draghi «έσβησαν» το ράλι που είχε πυροδοτήσει η ΕΚΤ στις αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων
(upd) Έντονες διακυμάνσεις κατέγραψαν σήμερα (25/7/2019) οι αγορές ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς η συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi, μετρίασε την αρχική αισιοδοξία που είχαν πυροδοτήσει οι ανακοινώσεις για τα επιτόκια.
Η ΕΚΤ διατήρησε σήμερα αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλάζοντας, ωστόσο, το μελλοντικό της guidance και ανοίγοντας τον δρόμο σε μια μελλοντική νομισματική χαλάρωση, ως «απάντηση» στα αδύναμα οικονομικά στοιχεία.
Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τώρα ότι τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ θα παραμείνουν στα σημερινά ή χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον μέχρι και το πρώτο εξάμηνο του 2020, ενώ η προηγούμενη αναφορά έκανε λόγο για επιτόκια στα ίδια επίπεδα, χωρίς να υπάρχει αναφορά για χαμηλότερα.
Η ΕΚΤ διατήρησε σταθερό στο 0% το βασικό επιτόκιο κύριας αναχρηματοδότησης, καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Ωστόσο, το αρχικό ράλι στα ευρωπαϊκά ομόλογα «έσβησε» μετά τις δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ, Mario Draghi, με τις αποδόσεις να γυρίζουν ανοδικά. 
Ο κεντρικός τραπεζίτης έσπευσε να περιορίσει τις αυξημένες προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στις αγορές αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ και εμφανίστηκε ιδιαίτερα προσεκτικός στις δηλώσεις του, τονίζοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του πληθωρισμού.
Όπως δήλωσε ο Draghi, η EKT θα αναλάβει δράση αν δεν αλλάξει το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού, σημείωσε, ωστόσο, ότι το Δ.Σ. δεν συζήτησε αν η κεντρική τράπεζα θα λάβει μέτρα στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.
«Η απόφαση για περαιτέρω δράση σε περίπτωση που ο πληθωρισμός παραμείνει χαμηλός ήταν ευρεία στο Δ.Σ.», τόνισε.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Ιταλίας «βούλιαξε» κατά 11 μονάδες βάσης αμέσως μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ, υποχωρώντας στο 1,39%, από 1,497% στο προηγούμενο κλείσιμο, ωστόσο μετά τις δηλώσεις του Draghi σημείωσε απότομη άνοδο και έκλεισε στο 1,524%.

Image
Η απόδοση του 10ετούς της Γερμανίας υποχώρησε στο νέο ιστορικό χαμηλό του -0,41% από -0,379% στο προηγούμενο κλείσιμο, ενώ του αντίστοιχου γαλλικού σημείωσε πτώση στο επίσης ιστορικό χαμηλό του -0,17% από -0,113%, ωστόσο μετά τις δηλώσεις Draghi διαμορφώθηκαν στο -0,361% και -0,102% αντίστοιχα. 

Image
Αλλαγή προσήμων και για τις αποδόσεις των ομολόγων Ιρλανδίας, Πορτογαλίας και Ισπανίας. 
Η απόδοση του 10ετούς της Πορτογαλίας ενισχύθηκε στο 0,437%, όταν νωρίτερα είχε διολισθήσει στο 0,33%, από 0,426% στο προηγούμενο κλείσιμο.
Η απόδοση του ισπανικού σημείωσε άνοδο στο 0,367%, έχοντας υποχωρήσει στο 0,26% μετά τις ανακοινώσεις ΕΚΤ, από 0,347% χθες.
Τέλος, η απόδοση του ιρλανδικού ανήλθε στο 0,126%, ενώ νωρίτερα είχε διολισθήσει στο 0,05%, από 0,111% χθες.

Image
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης