Τελευταία Νέα
Πολιτική

Με τη νέα μορφή συνεδριάζει την Παρασκευή 26 Ιουλίου το υπουργικό συμβούλιο - Προτεραιότητες και νομοθετικό έργο

Με τη νέα μορφή συνεδριάζει την Παρασκευή 26 Ιουλίου το υπουργικό συμβούλιο - Προτεραιότητες και νομοθετικό έργο
Το νομοθετικό έργο στο επίκεντρο της συνεδρίασης
Με τη νέα μορφή και την παρουσία μόνο, των 19 υπουργών της κυβέρνησης, υπό την προεδρία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα συνεδριάσει το απόγευμα της Παρασκευής 26 Ιουλίου, το πρώτο υπουργικό συμβούλιο εργασίας μετά το πανηγυρικό που έγινε αμέσως μόλις ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας η ΝΔ.
Στο μεταξύ, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος, κατατίθεται τελικά, με μια μικρή καθυστέρηση, σήμερα στη Βουλή καθώς όπως φαίνεται με τις τελευταίες «πινελιές» που προστέθηκαν δεν κατέστη δυνατό να είναι έτοιμο την Τετάρτη.
Η μικρή καθυστέρηση βέβαια, ανατρέπει και τον σχεδιασμό για την συζήτηση των προωθούμενων διατάξεων στην αρμόδια Επιτροπή, καθώς η σχετική συνεδρίαση θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, αντί για την Παρασκευή.
Παράλληλα, σύμφωνα με τον προγραμματισμό, την Παρασκευή κατατίθεται το φορολογικό νομοσχέδιο, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, το οποίο θα εισαχθεί τη Δευτέρα στην αρμόδιο επιτροπή και την Τρίτη στην ολομέλεια της Βουλής για συζήτηση και ψήφιση.
Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να κατατεθεί και το νομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει τη διάταξη για την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου.
Πάντως, το νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ως ένα βαθμό έχει αρχίσει να εφαρμόζεται στο κομμάτι που αφορά τον τρόπο διακυβέρνησης της χώρας, με το νέο πληροφοριακό σύστημα «Μαζί» που θα κατοχυρωθεί πλέον και νομοθετικά και μέσα από το οποίο θα δρομολογηθεί ο συντονισμός και η καθημερινή παρακολούθηση της πορείας του κυβερνητικού έργου.
Σε αυτό το πλαίσιο, την Παρασκευή το απόγευμα στις τέσσερις, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου  η οποία θα γίνει σύμφωνα με όσα προβλέπει το εν λόγω νομοσχέδιο.
Συνεπώς, δεν θα συμμετέχουν οι υφυπουργοί της κυβέρνησης και όπως φιλοδοξούν στο Μαξίμου, οι συζητήσεις που θα απασχολούν τη συνεδρίαση για όλα τα τρέχοντα θέματα, θα είναι και ουσιαστικές.

Το νομοθετικό έργο στο επίκεντρο της συνεδρίασης

Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθεί το νομοθετικό έργο της κυβέρνησης για το προσεχές διάστημα και όλα αυτά που αφορούν το πανεπιστημιακό άσυλο και την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και τις οικονομικές εξελίξεις όχι μόνο στο νομοθετικό πεδίο αλλά και ευρύτερα.
Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας αναμένεται να λάβει το λόγο και να ενημερώσει τους συναδέλφους του και τον πρωθυπουργό σε ότι αφορά την οικονομία ενώ θα γίνει ενημέρωση για τις επιπτώσεις του Brexit από τον αρμόδιο υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Το υπουργικό συμβούλιο θα συνεδριάζει ανά τακτά διαστήματα και μάλιστα στο Μέγαρο Μαξίμου και όχι στη Βουλή προκειμένου να σταλεί από την κυβέρνηση το μήνυμα του σεβασμού στη διάκριση των εξουσιών.
Έτσι, το κοινοβούλιο είναι για τη νομοθετική εργασία και η εκτελεστική εξουσία που ασκεί η κυβέρνηση θα πρέπει και σημειολογικά και χωροταξικά να βρίσκεται σε άλλη τοποθεσία, εν προκειμένω στο πρωθυπουργικό γραφείο.
Κι ενώ ο αριθμός των μελών που πλαισιώνουν τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο υπουργικό συμβούλιο είναι μεγάλος καθώς αριθμεί 51 πρόσωπα, θα συμμετέχουν μόνο οι υπουργοί στις συνεδριάσεις.
Κατά συνέπεια θα γίνεται ουσιαστική δουλειά όπως διακηρύσσουν κυβερνητικά στελέχη με όλους τους υπουργούς παρόντες και με εξέταση όλων των θεμάτων της επικαιρότητας και όχι μόνο των νομοθετικών.
Τυπικά, αυτός είναι ο ρόλος που έχει το υπουργικό συμβούλιο και από το Σύνταγμά μας όμως στην πορεία του χρόνου εξελίχθηκε σε «one man show», είτε πρόκειται για τον πρωθυπουργό που έδινε εντολή είτε πρόκειται για τον αρμόδιο υπουργό ο οποίος προωθούσε μια νομοθετική πρωτοβουλία χωρίς να ρωτήσει κανέναν άλλον από την κυβέρνηση.
Αυτό, η νέα κυβέρνηση δείχνει διάθεση να το αλλάξει άρδην. Θα δούμε το επόμενο διάστημα πως θα υλοποιηθεί βέβαια, γιατί υπάρχει μεγάλη απόσταση από την θεωρία στην πράξη. Πάντως, μέχρι στιγμής, έχουν ξεκινήσει να το κάνουν.

Χρύσα Κλειτσιώτη
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης