Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας

Ένταση στις διπλωματικές σχέσεις Νότιας Κορέας - Ιαπωνίας
Ένταση στις σχέσεις Νότιας Κορέας και Ιαπωνίας
Η σχέση της χώρας με τη Νότια Κορέα έχει περιέλθει σε «πολύ βαριά» κατάσταση, δήλωσε σήμερα (24/7) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ιαπωνίας δήλωσε σήμερα ότι η σχέση της χώρας με τη Νότια Κορέα έχει περιέλθει σε «πολύ βαριά» κατάσταση και πρόσθεσε ότι το Τόκιο προτρέπει τη Σεούλ να προχωρήσει σε προσήκοντα βήματα για μια σειρά ζητημάτων που τις επιδείνωσαν.
Η Ιαπωνία χθες Τρίτη επέδωσε διαμαρτυρία στη Νότια Κορέα και τη Ρωσία αφού κορεατικά αεροσκάφη άνοιξαν πυρ εναντίον ρωσικού αεροσκάφους, βάλλοντας εκατοντάδες φορές.
Η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα βρίσκονται εξάλλου σε διένεξη για τους περιορισμούς που επέβαλε το Τόκιο στις εξαγωγές ορισμένων υλικών, κρίσιμων για τη νοτιοκορεατική βιομηχανία τεχνολογίας.
«Οι σχέσεις Ιαπωνίας-Νότιας Κορέας βρίσκονται τώρα σε πολύ βαριά κατάσταση», είπε ο Σούγκα κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των διαπιστευμένων συντακτών.
«Η χώρα μας θα συνεχίσει να προτρέπει τη Νότια Κορέα να λάβει προσήκοντα μέτρα που να συμμορφώνονται προς τη συνεπή στάση μας σε διάφορα ζητήματα», πρόσθεσε.
Η Σεούλ την Τετάρτη στηλίτευσε το σχέδιο του Τόκιο να αφαιρεθεί η Νότια Κορέα από τον κατάλογο των χωρών στις οποίες εφαρμόζονται ελάχιστοι εμπορικοί περιορισμοί στην Ιαπωνία, τονίζοντας πως θα σημάνει πολύ πιο σκληρά μέτρα χωρίς να συντρέχουν νόμιμοι λόγοι και χωρίς να έχει υπάρξει προηγουμένως καμία διαβούλευση.
Το σχέδιο να αφαιρεθεί η Νότια Κορέα από την αποκαλούμενη ιαπωνική λευκή λίστα αποτελεί πολύ σοβαρό ζήτημα που απειλεί να υπονομεύσει την εταιρική σχέση ως προς το εμπόριο και την ασφάλεια μεταξύ των δύο κρατών, τόνισε το νοτιοκορεάτικο υπουργείο Βιομηχανίας σε ανακοίνωσή του.
Η Σεούλ προέτρεψε το Τόκιο να ακυρώσει το σχέδιο.
Η κυβέρνηση της Ιαπωνίας απείλησε την περασμένη εβδομάδα ότι θα αφαιρέσει τη Νότια Κορέα από τον κατάλογο κρατών στα οποία εφαρμόζονται οι ελάχιστοι δυνατοί περιορισμοί βάσει του νόμου για τον έλεγχο του εμπορίου. Αυτό σημαίνει ότι οι ιαπωνικές εξαγωγικές εταιρίες πρέπει να εξασφαλίζουν άδειες για να διαθέτουν στη Νότια Κορέα διάφορα αγαθά, συμπεριλαμβανομένων κυρίως ειδών που μπορεί να αξιοποιηθούν για στρατιωτικές εφαρμογές, κυρίως σε οπλικά συστήματα.
Ο ιαπωνικός κατάλογος συμπεριλαμβάνει 27 χώρες, ανάμεσά τους τη Γερμανία, τη Βρετανία και τις ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης