Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κατασκευές και ΔΕΗ κράτησαν την αγορά πάνω από τις 870 μονάδες

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κατασκευές και ΔΕΗ κράτησαν την αγορά πάνω από τις 870 μονάδες
ΑΓΟΡΑ: Προσπαθεί να κρατηθεί πάνω από τις 870 μονάδες με «επιλεκτικές τοποθετήσεις» όπως λένε και οι αναλυτές, ή αυτό που εμείς λέμε με διαφορετικούς πρωταγωνιστές ώστε να μην είναι μονότονη η συνεδρίαση. Σήμερα είχαμε τον κατασκευαστικό κλάδο μαζί με τη ΔΕΗ.

Πιο ήπια βέβαια η κίνηση της ΔΕΗ σήμερα αλλά πάλι μετά τη μεγάλη χθεσινή άνοδο η συνέχεια έστω και με μικρή άνοδο κάτι δείχνει. Στις κατασκευές είχαμε Ελλάκτωρ και ΓΕΚΤΕΡΝΑ από υψηλή κεφαλαιοποίηση. Μπήκαν και κάποιες αγορές σε ΕΛΠΕ, ΟΤΕ και κρατήθηκε η αγορά.

Οι τράπεζες προσπαθούν αλλά δεν έχουν μεγάλους αγοραστές. Ίσως πρέπει να συσσωρεύσουν λίγο ακόμα. Και χωρίς τις τράπεζες και με συσσώρευση στο βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, εμείς πάλι βρήκαμε αρκετές μετοχές που είχαν έντονο ενδιαφέρον. Να τα λέμε κι αυτά.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Για να λέμε και του στραβού το δίκιο, μια χαρά τα πάνε οι δικές μας τράπεζες μπροστά στη Deutsche Bank για παράδειγμα που είχε 3,15 δισ. ευρώ ζημιές στο δεύτερο τρίμηνο. Αλλά βέβαια εκεί είναι άλλο και η Ελλάδα είναι άλλο.

Επειδή όμως πολλοί Έλληνες είχαν επαφή τον… κ.Σπύρο και πήγαιναν τα χρήματά τους στο εξωτερικό, μήπως να αρχίσουν τα τηλέφωνα και να τα φέρουν πίσω; Λέμε εμείς τώρα… Γιατί οι ελληνικές τράπεζες πλέον όπως και η χώρα δεν έχουν τον ίδιο κίνδυνο όπως παλιά.

Και αν τα χρήματα αρχίσουν να επιστρέφουν, όχι πολλά, ένα μέρος από αυτά που έφυγαν και οι ελληνικές τράπεζες θα ισχυροποιηθούν και θα μπορούν να βοηθήσουν την ανάπτυξη. Για να μην πούμε για τα οφέλη που θα έχουν αγοράζοντας εδώ μετοχές με το χρηματιστήριο στα Τάρταρα.

ΓΕΚΤΕΡΝΑ: Νέα υψηλά σχεδόν δεκαετίας! Αποτίμηση 676 εκατ. ευρώ και κλείσιμο στα 6,54 ευρώ με άνοδο 5,14%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Έφυγε πάνω από το σημείο που αγόραζαν οι βασικοί μέτοχοι αλλά έκλεισε αρκετά χαμηλότερα από τα υψηλά ημέρας. Στα 2,1250 ευρώ με άνοδο 3,41%, υψηλό όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και υψηλό ημέρας τα 2,2350 ευρώ.

FOLLI FOLLIE: Η πρόταση που γίνεται στους ομολογιούχους είναι σαφώς καλύτερη από την προηγούμενη και το βασικό για τους μετόχους είναι ότι δεν υπάρχει dilution. Δηλαδή όσες μετοχές είχαν πριν θα έχουν και μετά. Αυτό συμπεριλαμβάνει και την οικογένεια, αλλά έχει μικρή σημασία γιατί μάλλον οι μετοχές τους θα καταλήξουν αλλού.

Σύμφωνα με πηγές της στήλης, δεν έχει σημασία αν θα μείνουν προσωρινά. Άλλωστε η οικογένεια έχει τώρα άλλα να σκεφτεί. Σήμερα στις 16:00 ήταν η τηλεδιάσκεψη και υπήρξε μία πίεση να επιτραπούν και οι δημοσιογράφοι, ενώ αρχικά είχαν αποκλειστεί. Δεν παρακολουθήσαμε τι έγινε τελικά.

ΕΒΡΟΦΑΡΜΑ: Στις 22/7 έκανε όγκο 61 χιλ. τεμάχια και η σύζυγος του προέδρου πήρε τα 30 χιλ. τεμάχια με τιμή οριακά υψηλότερα από 1 ευρώ. Η εταιρεία αποτιμάται 14 εκατ. ευρώ. Είχε δανεισμό στο τέλος του 2018 περί τα 17,4 εκατ. ευρώ από 19 εκατ. ευρώ περίπου και ταμειακά διαθέσιμα 554 χιλ. ευρώ.

Η καθαρή θέση είναι στα 11,6 εκατ. ευρώ επομένως παίζει λίγο υψηλότερα από το bv αλλά έχει καλές λειτουργικές ταμειακές ροές που μειώνουν το δανεισμό. Έχει απαιτήσεις από πελάτες 12 εκατ. ευρώ και καθαρά κέρδη 979 χιλ. ευρώ από 536 χιλ. ευρώ.

Αν συνεχίσει τις καλές ταμειακές ροές θα μπορούσε να μειώσει τα επιτόκια στα δάνεια και να βελτιώσει περαιτέρω τα κέρδη της. Είναι σε διαπραγματεύσεις με τον εκκαθαριστή της ΑΤΕ Bank.

ΕΛΤΡΑΚ: Στημένοι κάποιοι στα 3,18 ευρώ και απορροφούσαν προσφορά ενόψει δημόσιας πρότασης. Η αποτίμηση είναι στα 45 εκατ. ευρώ και η καθαρή θέση ήταν στα 54,7 εκατ. ευρώ. Χαμηλός ο καθαρός δανεισμός και η μικρή κερδοφορία οφείλεται σε ζημιές από επανεκτίμηση παγίων.

ΕΛΑΣΤΡΟΝ: Χθες τα γράφαμε με αφορμή παράπονο αναγνώστη ότι η μετοχή δεν «κουνιέται» και σήμερα εισακούστηκε το παράπονό του. Είπαμε αξίζει η μετοχή για πολλούς λόγους. Στα 1,55 ευρώ με άνοδο 6,90% και όγκο 73 χιλ. τεμάχια.

ΛΥΚΟΣ: Με καθαρή θέση 39,8 εκατ. ευρώ και τραπεζικές υποχρεώσεις 21 εκατ. ευρώ αλλά και με 6 εκατ. ευρώ ταμείο η εισηγμένη αποτιμάται 29 εκατ. ευρώ παρά τη σημαντική άνοδο σήμερα.

Νέα κίνηση σήμερα και κλείσιμο στα 1,4250 ευρώ με άνοδο 7,95% και όγκο 102 χιλ. τεμάχια.

ΕΚΤΕΡ: Κοντά στα 2 ευρώ πλέον θεωρούμε την αποτίμηση λογική με τα υπάρχοντα δεδομένα στη λογιστική κατάσταση. Βλέπουμε ωστόσο δυναμική από τους αγοραστές, αλλά άλλο 1 ευρώ και άλλο 2 ευρώ. Τα παραπάνω αναθεωρούνται με την προοπτική ανάληψης νέων έργων.

ΚΕΚΡΟΨ: Η στήλη δεν παρακολουθεί τη μετοχή λόγω μεγάλης μεταβλητότητας η οποία δεν υποστηρίζεται από κάπου και δεν δικαιολογείται. Δεν αναφερόμαστε φυσικά στη σημερινή συνεδρίαση. Μπορεί να πάει όπου θέλει η μετοχή και ο καθένας να την αποτιμήσει όσο θέλει. Ωστόσο, το θέμα με την απόφαση της δικαιοσύνης τραβάει καιρό και πρέπει να μπει ένα τέλος. Δεν μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα στα χέρια τους την απόφαση.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Βρε που τους έχουμε βρει όλους αυτούς που δήθεν έχουν διάθεση στο κλείσιμο να δώσουν μετοχές σε χαμηλά ημέρας. Λίγη προσοχή παιδιά γιατί μας βλέπουν.

BYTE: Έκανε το υψηλό της στις προηγούμενες συνεδριάσεις, έκανε μία καλή διόρθωση και σήμερα πάλι πάνω. Στο +10,66% και στα 1,35 ευρώ με όγκο 120 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 21,3 εκατ. ευρώ.

ΙΝΤΕΡΤΕΚ: Για να δούμε πως πήγε η αύξηση και πόσο μειώθηκε το ποσοστό του κ.Κοντομηνά. Αναμένουμε ανακοινώσεις.

ATTICA GROUP: Ακούσαμε για δύο φορές κάλυψη στο ομόλογο και μάλλον το επιτόκιο πάει στα 3,50%.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Δύσκολα βρίσκει κάποιος κομμάτια.

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Εδώ ακόμα πιο δύσκολα.

Σημείωση: Καμιά φορά επίτηδες βάζουμε παλιές φωτογραφίες για να βλέπετε και μερικές τιμές μετοχών που ήταν τότε και που είναι τώρα. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης