Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα και ΕΕ με «όπλο» την προσφυγική κρίση - Ανέστειλε τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων από την ΕΕ

Η Τουρκία απειλεί Ελλάδα και ΕΕ με «όπλο» την προσφυγική κρίση - Ανέστειλε τη συμφωνία επανεισδοχής προσφύγων από την ΕΕ
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων από την ΕΕ
(upd) Στην αντεπίθεση περνά η Τουρκία μετά την επιβολή κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την κυπριακή ΑΟΖ, με «όπλο» την προσφυγική κρίση. 
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlut Cavusoglu, ανακοίνωσε την αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής προσφύγων από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την άρσης τη βίζας.
Η Άγκυρα, αντιδρώντας στις κυρώσεις που επέβαλε η Ε.Ε. λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ανακοίνωσε ως αντίποινα ότι σταματά την εφαρμογή της συμφωνίας, βάσει της οποίας υποχρεούνταν να δέχεται πίσω στην Τουρκία και να επαναπροωθεί στις πατρίδες τους  μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο της Κύπρυ.
O Cavusoglu έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οι κυρώσεις της Ε.Ε. είναι απαράδεκτες και δεν έχουν καμία αξία για την Τουρκία.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έχει εξαπολύσει το τελευταίο διάστημα σφοδρές επιθέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ έχει προναγγείλει την αποστολή και τέταρτου πλοίου στην κυπριακή ΑΟΖ, διαμηνύοντας ότι η Άγκυρα θα συνεχίσει τις παράνομες γεωτρήσεις.
Πρόσφατα άλλωστε το υπουργείο Εσωτερικών της Τουρκίας απείλησε να ανοίξει τα σύνορα και να «πλημμυρίσει» την Ευρώπη με πρόσφυγες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι σε μια τέτοια περίπτωση ο ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα καταρρεύσουν μέσα σε έξι μήνες.

Κουμουτσάκος: Οι δηλώσεις του Cavusoglu δεν αφορούν στην Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας

Οι δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, mevlut Cavusoglu, για αναστολή της συμφωνίας επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας δεν αφορά στην Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιο για τη Μεταναστευτική Πολιτική, Γιώργο Κουμουτσάκο.
Συγκεκριμένα, σε συνέχεια των χθεσινών δηλώσεων του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, ο κ. Κουμουτσάκος έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Οι πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, κ. Τσαβούσογλου, περί μονομερούς μη εφαρμογής της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ-Τουρκίας του 2014 καθ' όσον χρόνο δεν υπάρχει από την ΕΕ απελευθέρωση των θεωρήσεων (visa) για τους Τούρκους πολίτες, επαναλαμβάνουν γνωστές ήδη από το 2017, τουρκικές θέσεις και αποφάσεις.
Οι δηλώσεις αυτές του Τούρκου ΥΠΕΞ δεν αφορούν στην εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας του Μαρτίου 2016.
Η Ελλάδα θα συνεχίσει να τονίζει τη σημασία της πλήρους εφαρμογής αυτής της Κοινής Δήλωσης και λαμβάνει σχετικές πρωτοβουλίες. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τo Άτυπο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Υπουργών αρμοδίων για θέματα Εσωτερικών Υποθέσεων και Μεταναστευτικής Πολιτικής στο Ελσίνκι, που έλαβε χώρα την περασμένη εβδομάδα, καθώς και την άτυπη συνάντηση που διοργάνωσε η Γαλλία, με την συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών των κρατών-μελών της ΕΕ στο Παρίσι την περασμένη Δευτέρα, υπογράμμισα ότι η Ευρώπη θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση, τονίζοντας παράλληλα τη σοβαρότητα της σημαντικής αύξησης των μεταναστευτικών ροών στην Ανατολική Μεσόγειο».


Κομισιόν: Προϋπόθεση για την απελευθέρωση της βίζας η εφαρμογή της συμφωνίας

Απαντώντας στις απειλές των προηγούμενων ημερών, η Κομισιόν ανέφερε χθες ότι η εφαρµογή της συµφωνίας επανεισδοχής µεταξύ ΕΕ και Τουρκίας σε όλες τις διατάξεις της εξακολουθεί να αποτελεί µία από τις προϋποθέσεις για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για βίζα. Η Κοµισιόν εξακολουθεί να υποστηρίζει και να ενθαρρύνει τις προσπάθειες της Τουρκίας να ολοκληρώσει το συντοµότερο δυνατόν την εκπλήρωση όλων των εκκρεµών σηµείων για την απελευθέρωση της βίζας»
«Εχουµε δει τα σχόλια του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Δεν βλέπουµε καµία αλλαγή στην πολιτική.
Και τα δύο µέρη παραµένουν αφοσιωµένα στην εφαρµογή της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου της Κοµισιόν, Natasha Berteau.

Γερμανία: Επιβεβαιώνει συνομιλίες με την Τουρκία για την κυπριακή ΑΟΖ αλλά όχι διαμεσολάβηση

Η γερμανική κυβέρνηση «δεν έχει για σήμερα να ανακοινώσει κάποια διαμεσολαβητική πρωτοβουλία» για την διένεξη σχετικά με τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου, δήλωσε εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, επιβεβαιώνοντας ωστόσο ότι το θέμα της διαμάχης μεταξύ Τουρκίας και Κυπριακής Δημοκρατίας συζητήθηκε κατά την πρόσφατη τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο υπουργός Εξωτερικών Haiko Maas με τον τούρκο ομόλογό του Mevlut Cavusoglu.
Ο κ. Cavusoglu, σε συνέντευξή του στο τουρκικό δίκτυο TGRT, δήλωσε χθες ότι, απαντώντας σε ερώτηση του κ. Μaas σχετικά με ενδεχόμενη γερμανική πρωτοβουλία, τόνισε πώς «αν μια χώρα όπως η Γερμανία αναλάβει πρωτοβουλία, θα την στηρίξουμε, αρκεί να μην παίρνετε θέση με την αντίληψη της "αλληλεγγύης των μελών της ΕΕ"».
Κληθείς να σχολιάσει την δήλωση, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών επιβεβαίωσε την συνομιλία, δήλωσε ότι η διένεξη για το ζήτημα των υδρογονανθράκων συζητήθηκε, αλλά διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση έχει ως αρχή να μην αποκαλύπτει το περιεχόμενο εμπιστευτικών συνομιλιών των μελών της.
«Και δεν μπορώ για σήμερα να ανακοινώσω κάποια πρωτοβουλία διαμεσολάβησης», πρόσθεσε ο κ. Μπούργκερ, ο οποίος επανέλαβε την τοποθέτηση της γερμανικής κυβέρνησης από την προηγούμενη εβδομάδα, η οποία εκφράζεται, όπως διευκρίνισε, στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Απευθύνουμε έκκληση προς την Τουρκία να αποφύγει κλιμάκωση και να απέχει από τέτοιες παράνομες γεωτρήσεις.
Καλούμε σε λύση των διενέξεων μέσω διαλόγου και με σεβασμό στο διεθνές δίκαιο.
Με αυτό συνδέεται για μας βεβαίως και η ελπίδα ότι πρόοδος στις προσπάθειες για και λύση του Κυπριακού θα είχε θετική επίδραση στην διαφιλονικούμενο ζήτημα της εκμετάλλευσης των φυσικών πόρων. Αυτή είναι η θέση μας και αυτήν την θέση θα συνεχίσουμε να καθιστούμε σαφή και έναντι της Τουρκίας», επανέλαβε ο γερμανός εκπρόσωπος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης