Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Horseman Capital: Γιατί οι επενδυτές θα στραφούν στα ομόλογα, αντί στις μετοχές - Το παράδειγμα της Ιαπωνίας

Horseman Capital: Γιατί οι επενδυτές θα στραφούν στα ομόλογα, αντί στις μετοχές - Το παράδειγμα της Ιαπωνίας
Τις σχέσεις μεταξύ της πραγματικής οικονομίας και των επενδυτικών επιλογών δείχνει σε ανάλυσή του ο επενδυτικός όμιλος Horseman Capital
Οι κεντρικές τράπεζες και κυρίως η Fed μπορούν να λάβουν αρκετά μαθήματα εάν παρακολουθήσουν την τακτική που ακολούθησε η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρει σε report της η επενδυτική εταιρεία Horseman Capital Management.
Όπως σημειώνει η BoJ είναι η τράπεζα η οποία αποτέλεσε τον πρωτοπόρο επιθετικής και μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής.
Ήταν η πρώτη που οδήγησε το βασικό επιτόκιο χαμηλότερα από το 0% και παράλληλα ξεκίνησε εκτεταμένες αγορές ιαπωνικών κρατικών ομολόγων.
Παρά ταύτα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης της Ιαπωνίας, Nikkei δεν κατόρθωσε να επιστρέψει στα επίπεδα-ρεκόρ που βρίσκονταν το 1989.
Αυτό, όμως, που φαίνεται να παρακολουθεί ο δείκτης είναι η πορεία της απασχόλησης και κινείται ανάλογα με αυτή.

Από την έκρηξη της φούσκας των dot.coms έως και σήμερα ανάλογες τάσεις φαίνεται να έχουν και οι αμερικανικές μετοχές.
Στο διάγραμμα που ακολουθεί καταγράφεται η πορεία του δείκτη S&P 500 σε σχέση με τον δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης του Conference Board, στον οποία καταγράφεται και ο αριθμός των ανέργων αλλά και αυτών που δηλώνουν ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο» να βρουν μία θέση εργασίας.

Τόσο στην Ιαπωνία όσο και στις ΗΠΑ, η βασική αντίδραση στην υποχώρηση της απασχόλησης είναι μία βίαιη διακύμανση των αποδόσεων των ομολόγων.

Αυτό συμβαίνει γιατί οι επενδυτές προτιμούν να στρέφονται στην ασφάλεια των ομολόγων όταν η αγορά εργασίας είναι όχι και τόσο σταθερή και να αγοράζουν μετοχές όταν αυτή ανακάμπτει.

Στενά συνδεδεμένα με την απασχόληση είναι και τα spreads των ομολόγων υψηλής απόδοσης, καθώς περιορίζονται ότι η ανεργία υποχωρεί και διευρύνονται όταν η ανεργία αυξάνεται.

Προβληματική, όμως, εμφανίζεται και η απασχόληση στην Κίνα, καθώς ο δείκτης PMI απασχόλησης βρέθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Υπάρχουν αρκετοί δείκτες της πραγματικής οικονομίας που δείχνουν τι μπορεί να συμβεί.

Υπάρχει ο δείκτης CRB Raw Industrial index στον οποίο διαπραγματεύονται μία σειρά εμπορευμάτων λιγότερο γνωστών στους επενδυτές.

Αυτή τη στιγμή η ανάπτυξη υποχωρεί και τα spreads των ομολόγων υψηλών αποδόσεων διευρύνονται.
Η ανεργία πιθανώς να κινηθεί υψηλότερα.
Πιθανώς, λοιπόν, οι επενδυτές να στραφούν στις αγορές ομολόγων και να εγκαταλείψουν τις μετοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης