Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με ΔΕΗ πήγε υψηλότερα, ενδιαφέρον σε κατασκευές και μικρομεσαία

tags :
Αμέσως μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Με ΔΕΗ πήγε υψηλότερα, ενδιαφέρον σε κατασκευές και μικρομεσαία
ΑΓΟΡΑ: Προσπάθησαν οι τράπεζες να βοηθήσουν την αντίδραση του ΧΑ αλλά δεν τα κατάφεραν. Στις δημοπρασίες η Πειραιώς έκλεισε με καλή άνοδο. Με ΔΕΗ, Ελλάκτωρ κατασκευές και Coca Cola κρατήθηκε ο γενικός δείκτης. Χαμηλός και ο τζίρος.

Το ΧΑ συνολικά βέβαια δεν πάει άσχημα, αφού μπορεί να μην έχει ξεπεράσει τις 900 μονάδες αλλά πολλές μετοχές βρίσκονται σε υψηλά πολλών ετών. Αυτό έχει σημασία. Να απεγκλωβίζονται επενδυτές που κράτησαν επί σειρά ετών τις μετοχές τους και να βγάζουν καλή απόδοση.

Η Κυβέρνηση έχουμε την εντύπωση και αυτό συζητιέται και στα χρηματιστηριακά γραφεία πως έχει κάνει καλό ξεκίνημα και έχει φύγει ένα βάρος από επενδυτές και στελέχη της αγοράς. Οι φοροαπαλλαγές θα βοηθήσουν στην περαιτέρω βελτίωση του οικονομικού κλίματος.

ΜΕΤΟΧΕΣ: Το ΧΑ δεν είναι τράπεζες και γενικός δείκτης. Είναι όλα εκείνα τα καλά χαρτιά τα οποία επί σειρά ετών ήταν στην αφάνεια και χωρίς λόγο. Πλέον γίνεται ολοφάνερο πως αυτά που έχουν αξία μπορούν να δώσουν μεγάλες αποδόσεις.

Η στήλη παρακολουθεί αποκλειστικά καλά χαρτιά που έχουν καλούς ισολογισμούς και που θεωρούμε ότι αποτυπώνουν σε μεγάλο βαθμό την αξία της επιχείρησης. Δεκάδες μετοχές προσφέρουν μεγάλες συγκινήσεις γιατί τόσο καιρό πιέζονταν από την απουσία επενδυτών.

Βλέπετε πως τώρα γράφουν με ευκολία υψηλά 2,4,6 ετών με ευκολία απεγκλωβίζοντας όσους είχαν μετοχές για χρόνια και δεν μπορούσαν είτε να πουλήσουν είτε να έχουν απόδοση καλή. Τώρα όμως βρίσκονται σε υψηλά πολλών ετών την ώρα που οι τράπεζες παλεύουν μπας και γράψουν υψηλά ενός έτους ή 10 μηνών. Αυτή είναι η διαφορά.

ΜΕΤΟΧΕΣ (ΙΙ): Θα ρισκάρουμε, αλλά και σιγά το ρίσκο, να πούμε πως ακόμα βλέπουμε τεράστιες ευκαιρίες, αρκεί το περιβάλλον να παραμείνει καλό. Θα μπορούσαμε να δούμε μία διόρθωση στα καλά μικρομεσαία ή να πάρουν άλλα τη σκυτάλη. Πολλά διαπραγματεύονται ακόμα χαμηλότερα και μάλιστα σημαντικά της καθαρής θέσης.

Αν φτιάξει η οικονομία και αυξηθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης, υποχωρήσουν τα επιτόκια των τραπεζών κ.α. θα δούμε και βελτίωση της κερδοφορίας. Και τότε θα ρωτάμε: Μετά από ένα +200% είναι φθηνή μία μετοχή με μονοψήφιο p/e;

Η απάντηση κρύβεται στην ερώτηση: Ήταν φθηνή μία μετοχή που έπαιζε στο 30% της καθαρής θέσης; Οι επενδυτές πρέπει να έχουν σύνεση και να παρακολουθούν από κοντά αυτή την περίοδο. Δεν είναι όλα τα χαρτιά φθηνά και δεν θα ενισχύονται οι αποτιμήσεις χωρίς διορθώσεις ή στάσεις.

ΔΕΗ: Αν πετύχει η κυβέρνηση, αν μπορέσει να βελτιώσει την οικονομική της κατάσταση θα μιλάμε για αστεία αποτίμηση παρά την άνοδο. Θέλει δουλειά όμως γιατί τώρα τα δάνεια είναι μεγάλα και η ρευστότητα περιορισμένη. Επίσης πρέπει να δει τι θα γίνει και με τα δικαιώματα εκπομπών ρύπων. Πρέπει να μαζευτεί η επιχείρηση και να αρχίσει να φαίνεται η αξία της.

Η μετοχή έκλεισε με άνοδο 15,61% και στα 2,74 ευρώ γράφοντας σήμερα υψηλό 16 μηνών. Η αποτίμηση στα 635 εκατ. ευρώ.

LAMDA: Η Eurobank έχει πιάσει όλη την κίνηση. Και την έβαλε στον κατάλληλο χρόνο στις κορυφαίες της επιλογές και την έβγαλε στα υψηλά της. Τώρα διορθώνει και κοιτάζει τα 9 ευρώ. Περίπου 1 ευρώ κάτω από τα υψηλά της. Στα 9,18 ευρώ έκλεισε η μετοχή.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Καλή κίνηση αφού είναι ο leader στον κλάδο και θα πάρει μεγάλο μέρος από τα έργα που θα ξεκινήσουν. Στα 2,0550 ευρώ και αύριο στο κλείσιμο θα μπουν οι νέες μετοχές της Άνεμος.

ΕΚΤΕΡ: Μαζί με τον κατασκευαστικό κλάδο ευνοείται και αυτή αφού όλο και κάποιο έργο θα πάρει. Στα 1,9250 ευρώ που αποτελούν βέβαια υψηλά 12 ετών. Κορυφαία επίδοση.

ΙΝΤΡΑΚΟΜ ΚΑΤΑΣΚΕΥΕΣ: Παίζει και αυτή την εκκίνηση μεγάλων κατασκευαστικών έργων.

CENTRIC: Έκανε τη στάση της αρκετό καιρό μεταξύ 0,22-0,24 ευρώ, δοκίμασε και συσσώρευσε στα 0,24 ευρώ κάνοντας μάλιστα αρκετά κομμάτια και τώρα δείχνει πως πάει να αλλάξει επίπεδο. Στα 0,2580 ευρώ με άνοδο 7,05% και όγκο 328 χιλ. τεμάχια. Η αποτίμηση των 26 εκατ. ευρώ δείχνει πως υπάρχει ακόμα περιθώριο ανόδου.

ΚΑΡΑΤΖΗΣ: Εδώ πλέον θα πρέπει να μιλάμε για ιστορικά αφού τα υψηλά 18 ετών είναι σίγουρα. Άλλη εταιρεία τότε, άλλη σήμερα. Με αγοραστές πάνω από τα 8 ευρώ έστω και με λίγα κομμάτια αφού δεν υπάρχουν πολλά ελεύθερα. Αποτίμηση 118 εκατ. ευρώ και πάλι πιστεύουμε πως είναι αρκετά φθηνή. Αλλά υστερεί στην επικοινωνία η διοίκηση. Στα άλλα είναι πρώτη!

ΕΛΑΣΤΡΟΝ (απάντηση): Έχετε δίκιο η αποτίμηση είναι αστεία. Στα 27 εκατ. ευρώ περίπου με την καθαρή θέση να είναι στα 66,3 εκατ. ευρώ τα περιθώρια ανόδου είναι μεγάλα. Η στήλη την παρακολουθεί όχι μόνο για το χαμηλό p/bv αλλά και για τη χαμηλή μόχλευση σε σύγκριση με άλλες εταιρείες του κλάδου.

ΜΥΛΟΙ ΛΟΥΛΗ: Μην τα ξαναλέμε. Βαθιά υποτιμημένη και αυτή. Στα 3,28 ευρώ με άνοδο 1,86% και όγκο κάτω από 4 χιλ. τεμάχια.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης