Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Υποβαθμίζει στο 3,2% την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2019 και στο 3,5% για το 2020

tags :
ΔΝΤ: Υποβαθμίζει στο 3,2% την παγκόσμια ανάπτυξη για το 2019 και στο 3,5% για το 2020
Εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ - Κίνας, Brexit, γεωπολιτικοί κίνδυνοι και αυξημένες ενεργειακές τιμές οι βασικοί παράγοντες που ασκούν πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία
Σε μία ακόμη υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη τόσο το 2019 όσο και το 2020 προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στην επικαιροποιημένη έκθεσή του World Economic Outlook.
Βάσει της νέας εκτίμησης το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 3,2% το 2019 και 3,5% το 2020, με τους οικονομολόγους του διεθνούς οργανισμού να υποβαθμίζουν κατά 0,1% την εκτίμησή του και για τα δύο έτη.
Στην έκθεσή του το Ταμείο τονίζει ότι οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία οφείλονται και στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, ενώ αρνητικοί παράγοντες παραμένουν το Brexit, η ενίσχυση των γεωπολιτικών κινδύνων αλλά και η αύξηση των ενεργειακών τιμών.
Επισημαίνει ακόμη ότι τα στοιχεία για το ΑΕΠ που έχουν δημοσιευθεί μέχρι στιγμής σε συνδυασμό με τον χαμηλό πληθωρισμό υποδεικνύουν ότι η παγκόσμια δραστηριότητα είναι ασθενέστερη από την αναμενόμενη.
Οι επενδύσεις και η ζήτηση για διαρκή καταναλωτικά αγαθά είναι υποτονικές στις προηγμένες και αναδυόμενες οικονομίες, καθώς οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά συνεχίζουν να συγκρατούν τις δαπάνες μεγάλων αποστάσεων.
Κατά συνέπεια, το παγκόσμιο εμπόριο παραμένει υποτονικό.
Η προβλεπόμενη ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης το 2020 είναι επισφαλής καθώς θα εξαρτηθεί τόσο από το κατά πόσο οι αναδυόμενες αγορές θα συνεχίσουν την καλή πορεία τους και από το εάν θα υπάρξει επίλυση της εμπορικής διαμάχης.
Image
Ως εκ τούτου υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το Ταμείο να προχωρήσει σε περαιτέρω υποβάθμιση της εκτίμησής του για το επόμενο έτος.
Αναφέρει ακόμη ότι οι πολυμερείς και οι εθνικές πολιτικές δράσεις είναι ζωτικής σημασίας για την εδραίωση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Οι πιεστικές ανάγκες περιλαμβάνουν τη μείωση των εμπορικών και τεχνολογικών εντάσεων και την ταχεία επίλυση της αβεβαιότητας γύρω από τις εμπορικές συμφωνίες (συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ζώνης ελευθέρων συναλλαγών που περιλαμβάνει τον Καναδά, το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες).
Συγκεκριμένα, οι χώρες δεν πρέπει να χρησιμοποιούν τους δασμούς για να στοχεύσουν διμερείς εμπορικές ισορροπίες ή ως υποκατάστατο του διαλόγου για να πιέσουν άλλους για μεταρρυθμίσεις.
Με την υποτονική τελική ζήτηση και τον συγκρατημένο πληθωρισμό, η διευκόλυνση της νομισματικής πολιτικής είναι κατάλληλη στις προηγμένες οικονομίες, στις αναδυόμενες αγορές και στις αναπτυσσόμενες οικονομίες όπου οι προσδοκίες είναι αγκυροβολημένες. Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να εξισορροπήσει τους πολλαπλούς στόχους: εξομάλυνση της ζήτησης, προστασία των ευάλωτων, ενίσχυση του αναπτυξιακού δυναμικού με δαπάνες που στηρίζουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και εξασφάλιση βιώσιμων δημόσιων οικονομικών μεσοπρόθεσμα.
Εάν η ανάπτυξη αποδυναμωθεί σε σχέση με τη βασική γραμμή, οι μακροοικονομικές πολιτικές θα πρέπει να γίνουν πιο ευνοϊκές, ανάλογα με τις συνθήκες της χώρας.
Προτεραιότητες σε όλες τις οικονομίες είναι η ενίσχυση της ένταξης, η ενίσχυση της ανθεκτικότητας και η αντιμετώπιση των περιορισμών στην αύξηση του δυνητικού προϊόντος.
Image

Αναπτυγμένες οικονομίες

Για τις αναπτυγμένες οικονομίες το Ταμείο εκτιμά ότι η μέση ανάπτυξη θα φθάσει φέτος στο 1,9% και θα υποχωρήσει στο 1,7% το 2020.
Πρόκειται για αναβάθμιση κατά 0,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση τον Απρίλιο 2019.
Η αμερικανική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 2,6% (αναβάθμιση κατά 0,3%) φέτος και θα υποχωρήσει στο 1,9%το 2020.
Στην Ευρωζώνη η ανάπτυξη θα αγγίξει το 2019 το 1,3% και το 2020 θα φθάσει στο 1,6% (αναβάθμιση 0,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση).
Για τη Βρετανία αναμένεται ανάπτυξη 1,3% φέτος και 1,4% το 2020 (κατά 0,1% υψηλότερα σε σύγκριση με την έκθεση Απριλίου 2019), ενώ για την Ιαπωνία η ανάπτυξη τοποθετείται στο 0,9% το 2019 (υποβάθμιση 0,1% σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση.

Αναδυόμενες οικονομίες

Κατά μέσο όρο η ανάπτυξη στις αναδυόμενες οικονομίες θα αγγίξει φέτος το 4,1% (0,3% χαμηλότερα σε σύγκριση με την προηγούμενη εκτίμηση) και 4,7% το 2020 (0,1% χαμηλότερα).
Στις αναδυόμενες αγορές της Ασίας η ανάπτυξης θα φθάσει το 6,2% τόσο το 2019 όσο και το 2020, δηλαδή κατά 0,1% χαμηλότερα σε σύγκριση με την έκθεση του Απριλίου 2019.
Η κινεζική οικονομία θα τρέξει με ρυθμό 6,2% φέτος και 6% το 2020 (υποβάθμιση κατά 0,1%), ενώ η ινδική κατά 7% φέτος και 7,2% το 2020 (υποβάθμιση 0,3%).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης