Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall λόγω αποτελεσμάτων και αισιοδοξίας για το εμπόριο - Κέρδη +0,66% για Dow Jones

Άνοδος στη Wall λόγω αποτελεσμάτων και αισιοδοξίας για το εμπόριο - Κέρδη +0,66% για Dow Jones
Πτώση στη στερλίνα στον απόηχο της ανακοίνωσης του νέου πρωθυπουργού της Βρετανίας
(upd) Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα (23/7/2019) οι δείκτες της Wall Street, στον απόηχο ορισμένων καλύτερων των προσδοκιών εταιρικών αποτελεσμάτων, ενώ τα «βλέμματα» παραμένουν στραμμένα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας και στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), την ερχόμενη εβδομάδα.
Οι αμερικανικές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη τους μετά τα στοιχεία για τις μεταπωλήσεις κατοικιών στις ΗΠΑ, που έδειξαν πτώση μεγαλύτερη της προβλεπόμενης για τον Ιούνιο του 2019.
Ωστόσο, αργότερα ανέκαμψαν, καθώς δημοσιεύματα ανέφεραν ότι ο ειδικός εμπορικός διαπραγματευτής των ΗΠΑ, Robert Lighthizer, θα βρεθεί στο Πεκίνο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι εμπορικές διαπραγματεύσεις.
Image
Ο Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,66% στις 27.349 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,67% στις 3.005 μονάδες, ενώ ο Nasdaq είχε κέρδη 0,58%, στις 8.251 μονάδες.
Η μετοχή της Coca-Cola είχε κέρδη άνω του 6%, ανερχόμενη σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, καθώς η αμερικανική εταιρεία αναψυκτικών ανακοίνωσε κέρδη και έσοδα καλύτερα των προσδοκιών για το δεύτερο τρίμηνο του 2019 και αύξησε την ετήσια πρόβλεψη για τα οργανικά της έσοδα, λόγω της υψηλής ζήτησης για τα χωρίς ζάχαρη.
Image
Η μετοχή της United Technologies ενισχύθηκε κατά 1,5%, στον απόηχο επίσης καλύτερων των προβλέψεων αποτελεσμάτων.
Από την άλλη, η μετοχή της Lockheed Martin Corp. σημείωσε οριακή άνοδο 0,03%, παρά το γεγονός ότι η αμερικανική εταιρεία κατασκευής όπλων ανακοίνωσε κέρδη και πωλήσεις που ξεπέρασαν τις προβλέψεις των αναλυτών για το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα ορισμένες από τις μεγαλύτερες τεχνολογικές εταιρείες, όπως η Facebook, η Alphabet και η Amazon, καθώς και η Boeing.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα περισσότερες από το 18% των εταιρειών του S&P 500.
Από αυτές τις εταιρείες, περισσότερες από το 78% έχουν αναφέρει κέρδη καλύτερα των προσδοκιών.
Στα εταιρικά νέα, άνοδο 0,78% σημείωσε η μετοχή της Intel, καθώς δημοσίευμα της «Wall Street Journal» ανέφερε ότι η Apple βρίσκεται σε συνομιλίες για να αγοράσει τη μονάδα τσιπ μόντεμ της εταιρείας.
Τα «βλέμματα», εν τω μεταξύ, στρέφονται και στη συνεδρίαση της Fed, που θα διεξαχθεί την ερχόμενη εβδομάδα, με τους επενδυτές να αναμένουν μια μικρότερη των αρχικών προβλέψεων μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες της αγοράς για μια μείωση κατά 25 μ.β. διαμορφώνονται στο 75,5%, ενώ οι προσδοκίες για μια μείωση κατά 50 μ.β. στο 24,5%.
Την ίδια ώρα, ώθηση στις αμερικανικές μετοχές προσφέρει και η είδηση της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό στην οποία κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, με τους Δημοκρατικούς γεγονός που σημαίνει στην πράξη πως θα αποφευχθεί κάθε προοπτική νέας παράλυσης του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, ή shutdown, ως τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.
Εν τω μεταξύ, σε μία ακόμη υποβάθμιση των εκτιμήσεών του για την παγκόσμια ανάπτυξη, τόσο το 2019 όσο και το 2020, προχώρησε σήμερα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), στην επικαιροποιημένη έκθεσή του World Economic Outlook.
Βάσει της νέας εκτίμησης, το παγκόσμιο ΑΕΠ θα «τρέξει» με ρυθμό 3,2% το 2019 και 3,5% το 2020, με τους οικονομολόγους του διεθνούς οργανισμού να υποβαθμίζουν κατά 0,1% την εκτίμησή του και για τα δύο έτη.

Οι μετοχές της Wall Street με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση

Dow Jones
Image

S&P 500
Image
Nasdaq
Image

Ισχυρά κέρδη στην Ευρώπη

Με σημαντική άνοδο έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τις ελπίδες για νομισματική χαλάρωση από τις κεντρικές τράπεζες παγκοσμίως, αλλά και ορισμένα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα, να επηρεάζουν θετικά το επενδυτικό κλίμα.
Οι επενδυτές στρέφουν το ενδιαφέρον τους στη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) την Πέμπτη, με τις αγορές να προεξοφλούν μια μείωση επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης,
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε κατά 0,98% κι έκλεισε στις 391,54 μονάδες, ύστερα από τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα εταιριών όπως η Halliburton, η UBS και η AMS.
Ισχυρά κέρδη σχεδόν 3,8% κατέγραψαν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών.
Η μετοχή της γερμανικής εταιρείας εξαρτημάτων αυτοκινήτων Hella σημείωσε άνοδο 2,9%, ενώ της γαλλικής ανταγωνίστριάς της Faurecia κατέγραψε «άλμα» άνω του 11%, καθώς παρέμεινε κερδοφόρα στο β’ εξάμηνο του 2019, παρά τη μειωμένη παραγωγή αυτοκινήτων, λόγω Κίνας.
Η γερμανική εταιρεία ελαστικών Continental ενισχύθηκε κατά 6,3%, παρά την αρνητική προειδοποίηση κέρδους, ενώ οι γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες Daimler, Volkswagen και BMW κατέγραψαν κέρδη 4,4%, 3,8% και 3,9% αντίστοιχα.
Έτσι, ο δείκτης DAX στη Φρανκφούρτη ενισχύθηκε κατά 1,64% κι έκλεισε στις 12.490,74 μονάδες.


Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο 0,56% στις 7.556,86 μονάδες, βρίσκοντας στήριξη στην πτώση της στερλίνας, στον απόηχο της ανακοίνωσης του νέου πρωθυπουργού στη Βρετανία.
Η στερλίνα υποχωρεί εν μέσω ανησυχιών ότι ο Boris Johnson θα μπορούσε να οδηγήσει τη χώρα σε «no deal Brexit», ενώ μετά την ανακοίνωση των επίσημων αποτελεσμάτων παρέμεινε σε ήπια πτωτική τροχιά.


Στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,92% στις 5.618,16 μονάδες, ενώ ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύθηκε κατά 1,01% στις 21.954,66 μονάδες.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,29% στις 9.281,60 μονάδες.
Στήριξη στον δείκτη προσέφεραν τα καλύτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα της Banco Santander, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 3,7%.
Την ίδια ώρα, η UBS ανακοίνωσε τα υψηλότερα καθαρά κέρδη από το 2010, προειδοποιώντας ωστόσο ότι οι μεγάλες μειώσεις επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες, είναι πιθανό να πλήξουν την κερδοφορία της.
Τα θετικά τραπεζικά αποτελέσματα ώθησαν υψηλότερα τον ευρωπαϊκό τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 1,9%.
Ώθηση στις ευρωπαϊκές μετοχές προσέφερε και η αποδυνάμωση του ευρώ, εν αναμονή της συνεδρίασης της ΕΚΤ.
Ενώ οι περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει αμετάβλητη τη νομισματικής της πολιτική αυτή την εβδομάδα, ορισμένοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η Τράπεζα θα προχωρήσει σε μια μείωση των επιτοκίων κατά 10 μονάδες βάσης.
Οι πιθανότητες για μία τέτοια κίνηση βρίσκονται αυτή τη στιγμή κάτω από το 40%, με τους επενδυτές να αναμένουν τα μακροοικονομικά στοιχεία που αφορούν την Ευρωζώνη και που θα δημοσιευθούν μέσα στις επόμενες ώρες, εκτιμώντας ότι θα μπορούσαν να επηρεάσουν την απόφαση της ΕΚΤ.
Την ίδια ώρα, ώθηση στο δολάριο προσφέρει η είδηση της συμφωνίας για τον προϋπολογισμό στην οποία κατέληξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, με τους Δημοκρατικούς γεγονός που σημαίνει στην πράξη πως θα αποφευχθεί κάθε προοπτική νέας παράλυσης του ομοσπονδιακού κρατικού μηχανισμού, ή shutdown, ως τις προσεχείς προεδρικές εκλογές.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας


Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από την άνοδο που σημειώθηκε κατά την προηγούμενη συνεδρίαση στη Wall Street, καθώς η προσοχή των επενδυτών παραμένει εστιασμένη γύρω από τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας, καθώς και τα εταιρικά αποτελέσματα.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 0,95% στις 21.620,88 μονάδες, καθώς οι μετοχές των SoftBank και Chiyoda έκλεισαν στο +4% και +5,3% αντίστοιχα, ενώ η μετοχή της Tokyo Electron ενισχύθηκε κατά 3,4%.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορεα ενισχύθηκε κατά 0,39% στις 2.101,45 μονάδες, με τη μετοχή της SK Hynix να καταγράφει άνοδο 0,5%, ενώ αντίθετα η μετοχή της Hyundai Motor υποχώρησε κατά 0,8%.
Στην Αυστραλία, ο δείκτης S&P/ASX 200 έκλεισε στο +0,50% και τις 6.24,60 μονάδες, καθώς η μετοχή της Oil Search σημείωσε άνοδο 2,5%, ενώ στον αντίποδα η μετοχή της Fortescue Metals έκλεισε στο -1,4%.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,34% στις 28.466,48 μονάδες, ενώ ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν παρέμεινε οριακά αμετάβλητος, κλείνοντας συγκεκριμένα στο +0,02% και τις 10.947,26 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε στο +0,45% και τις 2.899,94 μονάδες, ενώ μεγαλύτερη ήταν η άνοδος για τον δείκτη SZSE Component, ο οποίος ενισχύθηκε κατά 0,58% στις 9.175,83 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης