Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard Chartered: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παρέμβουν στην αγορά συναλλάγματος – Οι επιπτώσεις

Standard Chartered: Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παρέμβουν στην αγορά συναλλάγματος – Οι επιπτώσεις
Προκειμένου να έχει αποτέλεσμα η παρέμβαση οι ΗΠΑ θα πρέπει να δαπανήσουν αρκετά υψηλά κεφάλαια
Πιθανή θεωρεί η Standard Chartered, σε ανάλυσή της, την παρέμβαση των ΗΠΑ στις αγορές συναλλάγματος προκειμένου να υπάρξει υποχώρηση της ισοτιμίας του δολαρίου με τα ανταγωνιστικά του νομίσματα.
Παράλληλα οι αναλυτές του χρηματοπιστωτικού οίκου εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε μία τέτοια κίνηση και φυσικά τις συνέπειες που αυτή θα έχει όχι μόνο για το δολάριο αλλά και για την αμερικανική και την παγκόσμια οικονομία.
Όπως αναφέρουν όλα δείχνουν ότι τελικώς η αμερικανική κυβέρνηση δεν θα αντισταθεί στον πειρασμό της παρέμβασης, καθώς αυξάνονται οι φωνές στο εσωτερικό της που συμφωνούν απόλυτα με τον Donald Trump ότι οι ξένες κυβερνήσεις κρατούν αφύσικα χαμηλά τα δικά τους νομίσματα.
Όμως προσθέτουν ότι μία τέτοια παρέμβαση δεν είναι τόσο εύκολη και κυρίως τόσο φθηνή όσο μοιάζει εκ πρώτης όψεως και σε κάποιες περιπτώσεις τελικώς δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
Σύμφωνα με τους αναλυτές εάν οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε παρέμβαση:

- Θα είναι μόνες τους, καθώς οι υπόλοιπες χώρες δεν θα ακολουθήσουν,
- Ακόμη και με μία πρώτη μικρή παρέμβαση το δολάριο θα υποχωρήσει άνω του 2%
- Εκ των επτά νομισμάτων που «παρακολουθεί» το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών (γουάν, ευρώ, γιέν, κορόνα, ρίνγκιτ Μαλαισίας, dong Βιετνάμη και δολάριο Σιγκαπούρης) η μεγαλύτερη επίδραση θα είναι σε ευρώ και γεν.
- Η επίδραση αυτής της μικρής παρέμβασης δεν θα διαρκέσει πολύ,
- Οι υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες δεν θα ακολουθήσουν αναγκάζοντας τις ΗΠΑ να προχωρήσουν σε μία πιο επιθετική παρέμβαση,
- Η επιθετική ρητορική των ΗΠΑ για τις εμπορικές και συναλλαγματικές πολιτικές αυτών των χωρών (σ.σ.: στις οποίες ανήκουν τα επτά νομίσματα) θα καταστήσει πιο δύσκολες τις αγορές των εν λόγω νομισμάτων.

Το βέβαιο είναι ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν κεφάλαια για να προχωρήσουν σε παρέμβαση, με δεδομένο ότι τα συναλλαγματικά τους αποθέματα φθάνουν στα 127 δισ. δολάρια, ενώ το Exchange Stabilization Fund (ESF) των ΗΠΑ κεφάλαια περί των 95 δισ.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αξία των ημερήσιων συναλλαγών στην αγορά συναλλάγματος έφθασε στα πέντε τρισ. δολάρια το 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS), με τις συναλλαγές του δολαρίου να κατακτούν τη μερίδα του λέοντος καθώς ήταν 4,4 τρισ. δολάρια.
Προκειμένου, δε, να διατηρηθεί σταθερό το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών των ΗΠΑ, το οποίο φθάνει τα 520 δισ. δολάρια ετησίως, θα πρέπει να γίνονται καθαρές αγορές δολαρίων αξίας δύο δισ. ημερησίως.

Για να έχει ουσιαστική αξία η παρέμβαση, οι αγορές δολαρίων θα πρέπει να κυμανθούν από 100 έως 400 δισ. δολάρια, καθώς μία «φθηνή» δηλαδή μικρότερης αξίας παρέμβαση των ΗΠΑ δεν θα είχε καμία επίδραση στην ισοτιμία του δολαρίου.

Πιο πιθανό είναι ότι ο ευκολότερος στόχος για τις ΗΠΑ θα είναι το ευρώ, αλλά εάν το πράξει η κυβέρνηση Trump ουσιαστικά θα χρησιμοποιήσει μεθόδους ανάλογες με αυτές που κατηγορεί τους Ευρωπαίους ότι χρησιμοποιούν, προκειμένου να κρατήσουν –σύμφωνα πάντα με τις ΗΠΑ- το ευρώ σε χαμηλό επίπεδο έναντι του δολαρίου.
Κατά τους αναλυτές της Standard Chartered οι ΗΠΑ δεν έχουν τόσο μεγάλη ευχέρεια για μία ευρύτατη παρέμβαση στις αγορές συναλλάγματος, αλλά εάν το δολάριο συνεχίσει να ενισχύεται αυξάνονται οι πιθανότητες να αναγκαστούν να το πράξουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης