Τελευταία Νέα
Πολιτική

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 158 βουλευτές - Μητσοτάκης: Θα είναι αυτοδύναμη η Ελλάδα - Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει

Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση με 158 βουλευτές - Μητσοτάκης: Θα είναι αυτοδύναμη η Ελλάδα - Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει
Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αναγέννηση της Ελλάδας και ως οικονομία και ως κοινωνία, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης
Ψήφο εμπιστοσύνης, όπως άλλωστε αναμενόταν, έλαβε η κυβέρνηση με 158 βουλευτές να στηρίζουν τις προγραμματικές δηλώσεις.
Την καταψήφισαν οι 142 βουλευτές της Aντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜεΡΑ 25).
Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, στη δευτερολογία του πέραν της ικανοποίησης που εξέφρασε για το επίπεδο της συζήτησης στην τριήμερη διαδικασία των προγραμματικών δηλώσεων, αναφέρθηκε εκτενώς σε όλους τους στόχους που έχουν τεθεί για οικονομία, κοινωνία και ασφάλεια, ενώ παραδέχθηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να αλλάξει, αλλά η κυβέρνηση θα κάνει προσπάθειες ώστε να βελτιωθεί.
Απευθυνόμενος προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα τόνισε ότι «ψεύτες και λαϊκιστές δεν σας είπαμε εμείς, αλλά ο ελληνικός λαός με την ψήφο του στις 7 Ιουλίου».
Υπογράμμισε ότι ο βασικός στόχος της κυβέρνησής του παραμένει να ενώσει όλους τους Έλληνες και να «κάνουμε πραγματικότητα την αυτοδύναμη Ελλάδα του 21ου αιώνα», ενώ ευχήθηκε ότι το θετικό κλίμα, με ανταλλαγή απόψεων, ακόμη και διαφορετικών με έντονο αλλά ευγενικό τρόπο, να συνεχίσει να επικρατεί.
Αναφέρθηκε στις προτεραιότητές του θα είναι η συνταγματική αναθεώρηση, η δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών προκειμένου να στηριχθεί η ανάπτυξη, με κατάθεση του πρώτου νομοσχεδίου που θα περιλαμβάνει την άμεση μείωση του ΕΝΦΙΑ και μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα.
Όπως υπογράμμισε «δεν θα επιτρέψω στον εαυτό μου να περάσει ούτε μια μέρα που δεν θα αξιοποιήσω για να κάνω την ζωή των Ελλήνων καλύτερη.
Ο λαός μας εμπιστεύθηκε.
Η ευθύνη μας είναι βαριά.
Εχουμε υποχρέωση να δώσουμε ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι κάτι επιτέλους αλλάζει σε αυτή τη χώρα».
Φυσικά δεν δίστασε να επιτεθεί στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να του δίνει συμβουλές για το πως θα κάνει διαπραγματέυσεις, από τη στιγμή που ο ίδιος αλλά και ο Γ. Βαρουφάκης, το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ «σπρώξατε την Ελλάδα στα βράχια και έμεινε η ΝΔ να τη διατηρήσει όρθια.
Σε εμάς, λοιπόν, κύριε Τσίπρα δεν θα κάνετε υποδείξεις για το πώς γίνεται η σωστή διαπραγμάτευση».
Υποστήριξε ότι η μείωση του ΕΝΦΙΑ θα ευνοήσει «όχι την Εκάλη, όπως υποστήριξε ο κ. Τσίπρας αλλά τη μεσαία τάξη», ενώ επανέλαβε ότι θα υπάρξει άμεση κατάρτηση του ασύλου και βελτίωση της ασφάλειας στους δρόμους και τις γειτονιές.
Αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών παραδέχθηκε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει, αλλά δήλωσε ότι θα πρέπει να «αγωνιστούμε προκειμένου να βελτιώσουμε τις αρνητικές συνέπειές της, έχοντας ως μοχλό πίεσης τη διαδικασία ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στηρίζοντας τα μακεδονικά προϊόντα, τα οποία εσείς κ. Τσίπρα αφήσατε στη μοίρα τους».
Προσθέσε ακόμη για το θέμα πως «Είχα πει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία η οποία αν κυρωθεί δεν αλλάζει μονομερώς.
Θα αγωνιστούμε για να αμβλύνουμε τις αρνητικές συνέπειές της.
Αυτά είπα, αυτά θα κάνω.
Αν δεν βάλετε πλάτη γιατί θεωρείτε ότι η συμφωνία είναι σπουδαία, θα τα κάνουμε μόνοι μας».
Για το ζήτημα της ΔΕΗ κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση ότι την οδήγησε στην καταστροφή, καθώς έχασε το 80% της κεφαλαιοποίησής της, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι μπορεί για να τη σώσει, χωρίς αυξήσεις τιμολογίων και προσθέτοντας ότι εάν χρειαστεί να πουληθούν ορισμένα τμήματα τότε αυτό θα γίνει, ούτως ώστε να σωθεί η επιχείρηση αλλά και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Παιδεία, Υγεία, ασφάλεια οι προτεραιότητες της κυβέρνησης

Είπε ότι η Παιδεία και Υγεία καθίστανται απόλυτες προτεραιότητες γι αυτό και ξεκινάμε από εκεί τις προσλήψεις μαζί με την ασφάλεια.
Ως προς τις 10.500 των αναπληρωτών είπε ότι δεν υπάρχει εγγεγραμμένο ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό.
"Θα δώσουμε προτεραιότητα και σε βάθος χρόνου το θέμα των αναπληρωτών καθηγητών θα αντιμετωπιστεί" είπε χαρακτηριστικά.
Για την ασφάλεια είπε ότι "οι γειτονιές επανέρχονται στους κατοίκους, οι αστυνομικοί βγαίνουν στους δρόμους και οι φυλακές ξαναγίνονται φυλακές. Θα πατάξουμε την ανομία μέσα στις φυλακές.
Η ασφάλεια είναι απόλυτη προτεραιότητα και θα κάνουμε ότι χρειάζεται για να είναι ασφαλείς οι πολίτες.
Το άσυλο της παρανομίας καταργείται αμέσως και τα πανεπιστήμια παραδίδονται στους καθηγητές και τους φοιτητές".
Απευθύνθηκε προς το ΚΙΝΑΛ που στο παρελθόν είχε συνταχθεί με τη κατάργηση του ασύλου λέγοντας "τι θα κάνετε τώρα γιατί ακούω ότι σκέπτεστε να αλλάξετε θέση".

Θα σώσουμε τη ΔΕΗ χωρίς αύξηση τιμολογίων

Απάντηση όμως έδωσε και για την ΔΕΗ.
Απευθυνόμενος προς τον Αλέξη Τσίπρα και τους συναρμόδιους υπουργούς είπε: "Την ΔΕΗ την παραλάβατε με κεφαλαιοποίηση 1,7 δισ. ευρώ και την παραδώσατε με κεφαλαιοποίηση λίγο πάνω από 300 εκατομμύρια ευρώ...
Υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα που θα μετατραπεί σε ανασφάλεια για να συνεχίσει την λειτουργία της αν δεν ληφθούν μέτρα...
Έχετε τεράστια ευθύνη για την καταστροφή της αξίας της.
Δεσμεύομαι ότι θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να σώσουμε την εταιρεία και αυτό θα γίνει χωρίς να αυξήσουμε τα τιμολόγια για τους καταναλωτές.
Αν χρειαστεί να πουλήσουμε κάποια περιουσιακά στοιχεία για να σωθεί η επιχείρηση και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας θα το κάνουμε...Πίσω από αυτή την καταστροφή που προκαλέσατε υπάρχουν τεράστιες ευθύνες.

Παρεμβάσεις για το Μάτι

Στην εθνική τραγωδία που συγκλόνισε πριν από ένα χρόνο ολόκληρη την Ελλάδα αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι επέλεξε να το κάνει γιατί οι συγκεκριμένες αναφορές και όχι οι γενικότητες συμβολίζουν τον δρόμο της ανόρθωσης που έχει επιλέξει.
Ακολούθως ανακοίνωσε σειρά άμεσων παρεμβάσεων για το Μάτι μέσα στον Αύγουστο:

1. Ξεμπλοκάρουν 31 εκατ. ευρώ για τους εγκαυματίες και τους πυρόπληκτους τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής

2. Καθαρίζεται το οικόπεδο στο Νέο Βουτζά στο οποίο συγκεντρώθηκε και παραμένει από πέρυσι τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης  

Περιέγραψε την κατάσταση που επικρατεί έναν χρόνο μετά την εθνική τραγωδία:

1. Στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής των πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί 37,8 εκατ. ευρώ από 2.770 φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Έναν χρόνο μετά, τα 31 εκατ. από αυτά, λιμνάζουν. Οι πρώτες εκταμιεύσεις έγιναν μόλις πρόσφατα, λίγες μέρες πριν τις εκλογές.

2. Από τα 475 κτίρια προς κατεδάφιση, κατεδαφίστηκαν μόνο 61. Πολλοί από τους πληγέντες θέλουν να αγοράσουν άλλο ακίνητο, αλλά δεν μπορούν, γιατί πρέπει να έχει ολοκληρωθεί η κατεδάφιση, ώστε να εισπράξουν την ενίσχυση.

3. Εκκρεμεί η αποψίλωση του αμιάντου, ο καθαρισμός του οικοπέδου στον Ν. Βουτζά και τα έργα της Περιφέρειας πλην των αντιδιαβρωτικών.

4. Σε εκκρεμότητα είναι και πολλά άλλα έργα της κεντρικής διοίκησης: Από τις 2.430 αιτήσεις αποκατάστασης εκδόθηκαν εντολές μόνο για 440. Επί 270 αιτήσεων ανακατασκευής χρηματοδοτήθηκαν μόνο οι 146. Ενώ από τις 885 περιπτώσεις επισκευών, δόθηκαν άδειες για 342.

Ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ξεμπλοκάρει 31 εκατομμύρια ευρώ τα οποία λιμνάζουν εδώ και 1 χρόνο στον Ειδικό Λογαριασμό Αρωγής.
Συγκεκριμένα, με εντολή του κ. Μητσοτάκη, η εφαρμογή των μέτρων ανακούφισης με αξιοποίηση και των κονδυλίων του ειδικού λογαριασμού ξεκινά μέσα στον Αύγουστο και προβλέπει:  

1. Οι συμπολίτες μας με βαριά εγκαύματα θα έχουν δωρεάν πρόσβαση σε όλα τα φάρμακα, σε θεραπεία, αλλά και σε κάθε άλλη ιατρική παροχή.

2. Οι πυρόπληκτοι στο Μάτι απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ. Το μέτρο αφορά συνολικά 4.334 κατοίκους. Για το σκοπό αυτό θα διατεθούν 10 εκατ. ευρώ από τον λογαριασμό αρωγής.

3. Ποσό 20 εκατ. ευρώ θα διατεθεί για την αποκατάσταση και την ανάπλαση των περιοχών που επλήγησαν από την εθνική τραγωδία του περσινού Ιουλίου.

Ακολούθως είπε με ποιον τρόπο θα υλοποιηθούν άμεσα οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης:

1. Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, αμέσως μετά την αποψινή ψηφοφορία, περιέρχεται στην Κεντρική Διοίκηση η δυνατότητα παρέμβασης σε συνθήκες φυσικών καταστροφών. Αυτό θα επιτρέψει με γρήγορες κινήσεις να αξιοποιηθούν τα χρήματα του Ειδικού Λογαριασμού. Με πρώτη τον άμεσο καθαρισμό του οικοπέδου στο οποίο έχει συγκεντρωθεί τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης.

2. Στην ίδια ΠΝΠ συγκροτείται φορέας, μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρία. Σε αυτήν συμμετέχουν με εκπροσώπους τους: οι εθελοντές της τοπικής κοινωνίας, το Ελεγκτικό Συνέδριο, το Γενικό Λογιστήριο, η Τράπεζα της Ελλάδος, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Υποδομών, και η Γ. Γ. της Κυβέρνησης. Αποστολή του νέου φορέα είναι η κατάρτιση ενός σχεδίου δράσης για την αποκατάσταση του Ματιού, του Νέου Βουτζά και της Κινέττας. Η κυβέρνηση εμπιστεύεται την τοπική κοινωνία για το ζωντάνεμα του Ματιού και λέει «ναι» σε ένα διαφορετικό μοντέλο αποκεντρωμένης διαχείρισης.

3. Ανατίθεται στο ΤΕΕ να χαράξει κατά προτεραιότητα ένα νέο, πρότυπο χωρικό σχέδιο για ολόκληρη την περιοχή ώστε να λυθούν προβλήματα δεκαετιών. Υπό κανονικές συνθήκες το έργο αυτό θα χρειαζόταν μία 5ετία και τώρα ο πρωθυπουργός έθεσε σφιχτό χρονοδιάγραμμα, ζητώντας να έχει γίνει μέσα σε ένα χρόνο, ώστε να έχει ολοκληρωθεί πριν τη δεύτερη μαύρη επέτειο της τραγωδίας στο Μάτι.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης