Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα επηρεαστούν, παρά την κλιμακούμενη ένταση με το Ιράν

tags :
Morgan Stanley: Οι τιμές του πετρελαίου δεν θα επηρεαστούν, παρά την κλιμακούμενη ένταση με το Ιράν
οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι έχουν καταλάβει πετρελαιοφόρο βρετανικής σημαίας στο Στενό του Ορμούζ, περιοχή από όπου περνάει περισσότερο του1/5 της συνολική ποσότητας του παγκοσμίου πετρελαίου.
Η Morgan Stanley δεν αναμένει αύξηση των εντάσεων στο πιο σημαντικό σημείο περάσματος πετρελαίου παγκοσμίως, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άλμα τιμών του πετρελαίου.
Αντ 'αυτού, η επενδυτική τράπεζα αναμένει αύξηση του εφοδιασμού εκτός του ΟΠΕΚ, κάτι που θα διατηρήσει σε σχετικά συγκρατημένα επίπεδα τα futures του αργού πετρελαίου τους επόμενους μήνες.
Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 2% το πρωί της Δευτέρα (22/7/2019), εν μέσω ανησυχιών ότι η κατάσχεση ενός βρετανικού τάνκερ από τους Φρουρούς της Επανάστασης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες ταραχές στον ενεργειακά πλούσιο Κόλπο.
Από την άλλη, ο υπεύθυνος στρατηγικής πετρελαίου της Morgan Stanley, Martijn Rats, μιλώντας στο CNBC τόνισε ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις της Μέσης Ανατολής δεν τον ανησυχούν ιδιαίτερα.
«Η ιστορία του φόβου γύρω από το Στενό του Ορμούζ υποδηλώνει ότι από καιρό σε καιρό, ίσως υπάρξουν κάποιες αναταραχές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το πέρασμα των δεξαμενόπλοιων, αλλά σπάνια διαρκούν πολύ» είπε και συνέχισε «Η ειδοποιός διαφορά στην αγορά πετρελαίου αυτή τη φορά είναι ότι οι μη-ΟΠΕΚ χώρες αναπτύσσονται γρήγορα.
Αυτός είναι ο βασικός παίκτης και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η επίδραση στις τιμές παραμένει ήπια».
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 19/7/2019, οι Φρουροί της Επανάστασης δήλωσαν ότι έχουν καταλάβει πετρελαιοφόρο βρετανικής σημαίας στο Στενό του Ορμούζ, περιοχή που αποτελεί πέρασμα ποσότητας μεγαλύτερης του 1/5 από τη συνολική ποσότητα του παγκοσμίου πετρελαίου.
Η συγκεκριμένη κίνηση οδήγησε σε νέα κλιμάκωση της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ, Ιράν και άλλων δυτικών κρατών.

Αύξηση της εκτός ΟΠΕΚ προσφοράς

Στις αρχές Ιουλίου 2019, ο ΟΠΕΚ προέβλεψε ότι η προμήθεια αργού πετρελαίου από τις χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά περισσότερο από 2 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2019, προτού ανέβει στα 2,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2020, αριθμός που υπερβαίνει κατά πολύ την παγκόσμια αύξηση της ζήτησης, σύμφωνα με τον Rats της Morgan Stanley.
Στην τελευταία μηνιαία έκθεση του Ομίλου που επικρατεί στη Μέση Ανατολή, ο ΟΠΕΚ δήλωσε ότι αναμένει ότι η παγκόσμια αύξηση της ζήτησης θα κυμανθεί γύρω στα 1,4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2019 και το 2020.
Ο ΟΠΕΚ και οι συμμαχικοί του εταίροι ανανέωσαν ένα σύμφωνο μείωσης της προσφοράς μέχρι τον Μάρτιο του 2020, επικαλούμενοι την ανάγκη αποφυγής δημιουργίας αποθεμάτων που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις τιμές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης