Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μήνυμα Δένδια (ΥΠΕΞ) στην Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε απειλές πολέμου

Μήνυμα Δένδια (ΥΠΕΞ) στην Τουρκία: Δεν θα ανεχθούμε απειλές πολέμου
Μήνυμα Δένδια στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν θα ανεχθεί προκλητικές ενέργειες
Μήνυμα στην Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να ανεχθεί απειλές πολέμου, έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικων δηλώσεων της κυβέρνησης, εν μέσω των προκλήσεων της Άγκυρας.
«Η Ελλάδα δεν ανέχεται απειλές πολέμου. Γνώμονας της είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή νομιμότητα διεμήνυσε σήμερα προς την Άγκυρα ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας από το Βήμα της Βουλής. 
«Για μας, πρόσθεσε  ο κ Δένδιας, είναι αυτονόητος ο τερματισμός των γεωτρήσεων. 
Εμείς προτάσσουμε τη διεθνή νομιμότητα και στο θέμα αυτό έχουμε στενή συνεργασία με την κυπριακή κυβέρνηση», τόνισε.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι βασικός στόχος είναι προώθηση πολιτικής που θα είναι βασισμένη στις σταθερές αρχές της καλής γειτονίας, του σεβασμού του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συνθηκών αλλά «πρέπει να καταστεί σαφές ότι γνώμονάς μας είναι το διεθνές δίκαιο που δεν ανέχεται προκλητικές ενέργειες, απειλές πολέμου ή μονομερείς διεκδικήσεις». Καθώς, όμως, «η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας καθίσταται λιγότερο ορατή, καθίσταται υποχρεωτική η διαμόρφωση μιας πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη της αυτήν τη νέα πραγματικότητα».

«Σκοπός μας είναι να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών»

Σκοπός της ελληνικής κυβέρνησης είναι να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της Συμφωνίας των Πρεσπών, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, 
«Είναι γνωστή η θέση μας, που την εκφράσαμε και ως αξιωματική αντιπολίτευση.
Η Συμφωνία έπρεπε να ολοκληρωθεί με επωφελέστερο τρόπο για τα εθνικά μας συμφέροντα. Σκοπός μας είναι να πράξουμε ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες της.
Θα επιδιώξουμε την εμβάθυνση στις σχέσεις με το βόρειο γείτονά μας στο πλαίσιο της αμοιβαίας επωφελούς συνεργασίας. Δε θα ανεχθούμε όμως φαινόμενα μη πλήρους συμμόρφωσης», τόνισε.
Όσον αφορά την Αλβανία, ο κ. Δένδιας σημείωσε πως είναι γνωστό ότι από τις δύο σημαντικές Συμφωνίες που υπέγραψε με την χώρα μας το 2009, μόνο τη μία, αυτή για την κατασκευή Στρατιωτικών Κοιμητηριών και τον ενταφιασμό των πεσόντων μας του 1940 άρχισε να την εφαρμόζει πολύ πρόσφατα. Αναμένουμε την πλήρη εφαρμογή της.
«Η Αλβανία εξακολουθεί να μην έχει υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της σε σχέση με τα μειονοτικά και περιουσιακά δικαιώματα της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας.
Γι αυτό, στο πλαίσιο της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αλβανία (για τη οποία η ΕΕ έχει θέσει σαφή αιρεσιμότητα), θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε  στενά την πλήρωση από την Αλβανία των 5 καίριων προτεραιοτήτων.
\Θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά τον έμπρακτο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Όλων των πολιτών της, συμπεριλαμβανομένων των περιουσιακών δικαιωμάτων της γηγενούς Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας», τόνισε ο Ν. Δένδιας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης