Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Άτυπη υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Απών ο Salvini, επίθεση σε Γαλλία - Γερμανία

ΕΕ: Άτυπη υπουργική Σύνοδος για το μεταναστευτικό - Απών ο Salvini, επίθεση σε Γαλλία - Γερμανία
Αμετακίνητη η Ιταλία, απορρίπτει τη γαλλογερμανική πρόταση
Υπουργοί της Γερμανίας, της Γαλλίας και άλλων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συναντώνται σήμερα στο Παρίσι σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η στήριξη περισσοτέρων κυβερνήσεων στον υπό συζήτηση ad hoc μηχανισμό για τη διαχείριση της κρίσης που συνεχίζει να προκαλεί το ζήτημα των διασώσεων μεταναστών στη Μεσόγειο.
Όπως μεταδίδει το γερμανικό πρακτορείο Ειδήσεων dpa, η άτυπη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών και Εξωτερικών ακολουθεί μια συνάντηση στο Ελσίνκι της Φινλανδίας την περασμένη εβδομάδα, στην οποία δεν κατορθώθηκε να εξασφαλιστεί συμφωνία για έναν μηχανισμό ανακατανομής των αιτούντων άσυλο που φθάνουν στις ακτές ευρωπαϊκών χωρών.
Η πρωτοβουλία της Γαλλίας και της Γερμανίας για τη δημιουργία του μηχανισμού θα μπορούσε να επιτρέψει στη θεωρία η Ιταλία και η Μάλτα να ανοίξουν τα λιμάνια τους στα πλοία των μη κυβερνητικών οργανώσεων που διασώζουν μετανάστες στη Μεσόγειο.
Και οι δύο κυβερνήσεις έχουν λάβει τέτοια μέτρα επανειλημμένα, διότι φοβούνται πως θα εγκαταλειφθούν από τους εταίρους τους στην ΕΕ να διαχειριστούν μόνες τους μετανάστες.
Στη συζήτηση στο Ελσίνκι ακούστηκαν «πολύ διαφορετικές απόψεις», σημείωσε ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Christophe Castaner, με ορισμένους υπουργούς να τονίζουν ότι οι χώρες τους αρνούνται να υποδεχθούν μετανάστες, άλλους να απευθύνουν έκκληση να επιδειχθεί αλληλεγγύη και πολλούς να εκφράζουν ανησυχία για το ενδεχόμενο ο μηχανισμός να αποτελέσει κίνητρο σε ακόμη περισσότερους μετανάστες να διακινδυνεύουν τη ζωή τους αποπειρώμενοι τον διάπλου της Μεσογείου.
Κατά τον Castaner, σκοπός της σημερινής συνάντησης είναι να εξασφαλιστεί υποστήριξη περίπου 15 χωρών στον μηχανισμό αυτόν.
Εξετάζεται το ενδεχόμενο να συγκληθεί ειδική συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Εσωτερικών στη Μάλτα την πρώτη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.
Οι εντάσεις μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ για το ζήτημα της μεταναστευτικής κρίσης δεν έχουν κοπάσει.
 
Απών ο Salvini, επίθεση σε Γαλλία - Γερμανία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της ιταλικής Lega Matteo Salvini εξεμάνη χθες ότι η Γαλλία και η Γερμανία δεν μπορούν να αποφασίζουν «μόνες τους» για τη μεταναστευτική πολιτική, «αγνοώντας τα αιτήματα των χωρών που είναι περισσότερο εκτεθειμένες» στο πρόβλημα.
«Φτάνει πια με τις επιλογές που γίνονται αποκλειστικά στο Παρίσι και το Βερολίνο. Η Ιταλία δεν είναι πλέον διατεθειμένη να δέχεται όλους τους μετανάστες που φτάνουν στην Ευρώπη», διεμήνυσε μέσω Facebook.
Ο Salvini δεν θα συμμετάσχει στη σημερινή συνάντηση: θα «εκπροσωπηθεί» από τεχνοκράτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης