Τελευταία Νέα
Πολιτική

Πλακιωτάκης: Οι προτεραιότητες και οι στόχοι σε ναυτιλία και νησιωτική πολιτική

Πλακιωτάκης: Οι προτεραιότητες και οι στόχοι σε ναυτιλία και νησιωτική πολιτική
"Θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων", ανέφερε ο Γ. Πλακιωτάκης
Τη στρατηγική, τους στόχους και τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα στον Τομέα της Ναυτιλίας, παρουσίασε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γ. Πλακιωτάκης, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Κατηγόρησε την προηγούμενη κυβέρνηση για μονομερή και ιδεοληπτική προσέγγιση στα ζητήματα της Ναυτιλίας και της νησιωτικής πολιτικής.
Στον Τομέα της Ναυτιλίας, ο υπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να ανακοπεί άμεσα η πτωτική πορεία του εθνικού νηολογίου «πριν η κατάσταση αυτή εξελιχθεί σε μη αναστρέψιμη, με δραματικές συνέπειες τόσο στην εθνική μας οικονομία όσο και την απασχόληση των Ελλήνων ναυτικών».
Όπως είπε, είναι επιτακτική η ανάγκη αναβάθμισής του σε ένα περιβάλλον όπου η Ναυτιλία μας καλείται να αντιμετωπίσει σημαντικές προκλήσεις, ένα διεθνές κανονιστικό πλαίσιο πιο σύνθετο, συνεχείς διακυμάνσεις της ναυλαγοράς, προβλήματα στην χρηματοδότηση, ενώ μίλησε για αναβάθμιση του ελληνικού νηολογίου με βάση τα διεθνή πρότυπα οργάνωσης και λειτουργίας των κυριότερων ανταγωνιστών του με την πλήρη ψηφιοποίησή του.
Ο κ. Πλακιωτάκης ανέφερε ότι θα υπάρξει άμεση αξιολόγηση του εθνικού πλαισίου Ναυτιλίας, κωδικοποίηση των ναυτιλιακών νομοθετημάτων, θα προχωρήσουν καινοτόμες νομοθετικές πρωτοβουλίες συμβατές με τις εξελίξεις, όπως είναι η προώθηση ειδικής νομοθεσίας για τις εξορύξεις πετρελαίου στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και ότι θα επαναπροσδιοριστεί το δομικό πλαίσιο της ναυτικής εκπαίδευσης που «θα προέλθει μέσα από την στήριξη της υλικοτεχνικής υποδομής των σχολών, τη διεθνοποίηση των προγραμμάτων σπουδών και την διασφάλιση σταθερού και έμπειρου εκπαιδευτικού προσωπικού».
Στον τομέα της λιμενικής πολιτικής, ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η επικαιροποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Λιμένων, ενώ στις προτεραιότητες μεταξύ άλλων, είναι η βελτίωση των λιμενικών υποδομών και η επιτάχυνση της ολοκλήρωσης των επενδυτικών και αναπτυξιακών σχεδίων των λιμένων του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
Για τον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού ο κ. Πλακιωτάκης ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει η αναδιάρθρωση και επίλυση προβλημάτων στο Μητρώο Πλοίων, στην κρουαζιέρα, ενώ για το Λιμενικό Σώμα είπε πως προτεραιότητα είναι η αναβάθμιση των προσόντων των στελεχών του Λ, μέσα από κατάλληλα, διαρκή και εξειδικευμένα εκπαιδευτικά προγράμματα «και στόχος μας είναι η ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του Λιμενικού Σώματος».
Ακόμη, προτεραιότητα στον τομέα της Ακτοπλοΐας, σύμφωνα με τον κ. Πλακιωτάκη, θα είναι η εξέλιξη και αναβάθμιση του υφιστάμενου ακτοπλοϊκού δικτύου, με τον παράλληλο εκσυγχρονισμό του ακτοπλοϊκού στόλου, ενώ σε ό,τι αφορά τον τομέα της Νησιωτικής Πολιτικής έθεσε σειρά προτεραιοτήτων όπως η επέκταση εφαρμογής της ρήτρας Νησιωτικότητας σε υπό ψήφιση νομοσχέδια που αναφέρονται σε τομείς που συνδέονται με τις ιδιαίτερες ανάγκες και τα ειδικά χαρακτηριστικά των νησιών, η αξιολόγηση και εξορθολογισμός του Μεταφορικού Ισοδύναμου με παράλληλη υιοθέτηση κινήτρων ή ενισχύσεων για βελτίωση της νησιωτικής ανταγωνιστικότητας.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης