Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού

Κουμουτσάκος: Η κυβέρνηση έχει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
Aυξημένες κατά 30% οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με τον Γ. Κουμουτσάκο
«Η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένο ολοκληρωμένο σχέδιο και μία συνεκτική πολιτική για την αντιμετώπιση του τεράστιου μεταναστευτικού προβλήματος της χώρας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική,  Γ. Κουμουτσάκος, στη Βουλή κατά τη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Σημείωσε ότι ήταν αυξημένες κατά 30% οι μεταναστευτικές ροές στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα, με τις αφίξεις να φθάνουν τις 3.200 το διάστημα από τις 20 Ιουνίου έως τις 20 Ιουλίου, μόνο στα τρία νησιά του βορειανατολικού Αιγαίου, Λέσβο, Χίο και Σάμο.
Υπογράμμισε ότι η κρισιμότητα της κατάστασης παραμένει και πως το πρόβλημα στη χώρα μας είναι εκρηκτικό,  ενώ χαρακτήρισε το μεταναστευτικό ως «ένα σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα της Ευρώπης», κάτι που όπως είπε, το επιβεβαιώνουν οι αλλεπάλληλες συναντήσεις που διοργανώνονται τις τελευταίες ημέρες.
«Μόλις γύρισα από το Ελσίνκι και φεύγω σε λίγο για τη Γαλλία σε πολυμερή συνάντηση που διοργανώνει εκτάκτως η γαλλική κυβέρνηση.
Το μεταναστευτικό δοκιμάζει θεμελιώδεις αρχές και αξίες μας αλλά και τη βούληση και την ικανότητά μας να προστατεύσουμε την ηρεμία, την ανάπτυξη των κοινωνιών μας, και βέβαια το μεγάλο αγαθό της ασφάλειάς τους», επεσήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι «ανάλογα προβλήματα αντιμετωπίζει και η Κύπρος. Γι αυτό και την Τρίτη πρόκειται να συναντηθώ με τον Κύπριο ομόλογό μου στην Αθήνα».
Μάλιστα, αφού περιέγραψε ως «εξαιρετικά προβληματική, έως πραγματικά τραγική και μη βιώσιμη την κατάσταση που παρέλαβε η σημερινή κυβέρνηση από την προηγούμενη», είπε ότι η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού είναι ένα από τα κύρια θέματα πρώτης προτεραιότητας για τη νέα κυβέρνηση.
«Για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά χρειάζεται επειγόντως μια συνεκτική και σφαιρική στρατηγική που ξεκινά από την αποτροπή, την προστασία των συνόρων και φτάνει έως τη χορήγηση ή μη ασύλου και τελικά στις πολιτικές ένταξης εκείνων που νόμιμα μένουν στη χώρα», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος.
Στόχος, όπως ανέφερε «είναι η πολιτική και επιχειρησιακή σύζευξη του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της προάσπισης του αγαθού της ασφάλειας των πολιτών».
«Απέναντι στην ιδεοληπτική χαλαρότητα, εμείς προτάσσουμε τη δημοκρατική αυστηρότητα που σέβεται δικαιώματα και κανόνες», είπε και ανέπτυξε τους άξονες των δράσεων που σχεδιάζονται , μεταξύ των οποίων είναι:
- Ενίσχυση της φύλαξης των κοινών ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, ιδίως των θαλασσίων με αναβάθμιση των απαραίτητων υποδομών και ενίσχυση του ένστολου ανθρώπινου δυναμικού και τόνωση της συνεργασίας με τη FRONTEX και τον ΔΟΜ.
- Αναμόρφωση μέχρι τέλους του θεσμικού πλαισίου για τη χορήγηση ασύλου.
- Ενίσχυση των Επιτροπών Προσφυγών σε δεύτερο βαθμό.
- Υλοποίηση ενός αποτελεσματικού προγράμματος επιστροφών για εκείνους που δεν έχουν το δικαίωμα να μένουν στην Ελλάδα.
- Βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στη χώρα μας, με κύρια μέριμνα τις ευάλωτες ομάδες και με προτεραιότητα την προστασία των ασυνόδευτων παιδιών.
- Δημιουργία νέου κέντρου υποδοχής και ταυτοποίησης εκτός του αστικού ιστού της.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης