Τελευταία Νέα
Οικονομία

Regling: Μείωση φόρων μόνο, εάν δεν υπάρξει κενό στον προϋπολογισμό – Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση

Regling: Μείωση φόρων μόνο, εάν δεν υπάρξει κενό στον προϋπολογισμό – Μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και τη Δημόσια Διοίκηση
Την ανάγκη μεταρρυθμίσεων σε Δικαιοσύνη και Δημόσια Διοίκηση προτάσσει ο επικεφαλής του ESM - Το μήνυμά του για τη ΔΕΗ
Συναινετικός ως προς τη μείωση φόρων με την προϋπόθεση, πως «βγαίνουν οι αριθμοί» και δεν υπάρχει δημοσιονομικό κενό εμφανίζεται ο διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Klaus Regling σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής».
«Πρέπει να το δούμε σε μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε πως οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι υψηλοί.
Επομένως η μείωση ορισμένων φορολογικών συντελεστών, ιδίως στο εισόδημα φυσικών και νομικών προσώπων και η προσαρμογή τους με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι μάλλον θετική.
Αυτό δεν ισχύει γiα όλους τους φόρους. Για παράδειγμα οι φόροι κατανάλωσης είναι διαφορετική περίπτωση», επισημαίνει ο Regling.  
Για τον ΦΠΑ, σημειώνει ότι, είναι μέσα στα όρια που επιτρέπουν οι οδηγίες της ΕΕ, υπογραμμίζοντας πως η μείωση συγκεκριμένων φόρων είναι πιο φιλοαναπτυξιακή από τη μείωση άλλων.
«Αν οι φόροι μειωθούν και υπάρχει κενό στον προϋπολογισμό, αυτό πρέπει κάπως να καλυφθεί και δεν έχουμε δει τις λεπτομέρειες επ΄ αυτού», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά στο φορολογικό νομοσχέδιο, που αναμένεται να καταθέσει προσεχώς η κυβέρνηση, υπενθυμίζει, πως η Ελλάδα δεν είναι σε πρόγραμμα και δεν είναι στις αρμοδιότητες του ESM να εγκρίνει συγκεκριμένα μέτρα. Ωστόσο προσθέτει, πως ο Μηχανισμός θα καταθέσει την άποψή του στο κατά πόσον συμφωνεί ότι τα μέτρα αυτά είναι φιλοαναπτυξιακά και κατά πόσον επιτυγχάνεται η βιωσιμότητα του χρέους.
 
Μελλοντική εξέταση του στόχου για το πλεόνασμα

Για τη μείωση του στόχου του πρωτογενούς πλεονάσματος θεωρεί, πως δεν έχει άμεση σημασία, αφού η κυβέρνηση συμφώνησε στην τήρησή του κάτι που εκλαμβάνεται θετικά από τους θεσμούς και τις αγορές.
Ο ίδιος αφήνει ανοικτό «παράθυρο» για μελλοντική εξέταση του θέματος.
«Επί του παρόντος, θεωρώ θετική την επιβεβαίωση της συμφωνίας από την κυβέρνηση.
Αυτό δεν ισχύει μόνο για τον ESM.
Οι αγορές το βλέπουν επίσης θετικά. Έχουν εμπιστοσύνη ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι προσανατολισμένη στην ανάπτυξη και αυτό θα οδηγήσει σε βιωσιμότητα του χρέους.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει και σε ακόμη χαμηλότερα επιτόκια», σημειώνει σχετικά ο Regling.
Ο Γερμανός αξιωματούχος αφήνει αιχμές για τους τελευταίους μήνες της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας πώς οι αποφάσεις του δεν ήταν φιλοαναπτυξιακές.
Όσον αφορά στο ενδεχόμενο λήψης πρόσθετων μέτρων για το 2019 και το 2020 ο διευθύνων σύμβουλος του ESM απάντησε στη σχετική ερώτηση λέγοντας:
«Τα θέματα που αναδείχθηκαν στην έκθεση ενισχυμένης εποπτείας υποστηρίζονται πλήρως από τον ESM. Πρόκειται για κοινή θέση των  ευρωπαϊκών θεσμών.
Έχουμε εκφράσει ανησυχίες ότι στόχος φέτος μπορεί να μην επιτευχθεί.
Η αποστολή επιστρέφει στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο για να προετοιμάσει  την επόμενη έκθεση ενισχυμένης εποπτείας.
Ο υπουργός Οικονομικών πιστεύει πως ο δημοσιονομικός στόχος θα επιτευχθεί, άρα θα το αναλύσουμε προσεκτικά.
 
Μεταρρυθμίσεις σε Δικαιοσύνη και Δημόσια Διοίκηση

Όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις, που ο ίδιος ιεραρχεί ως σημαντικότερες ο Klaus Regling τονίζει την ανάγκη νομικών διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για να ολοκληρωθεί μία δικαστική υπόθεση στην Ελλάδα είναι πολύ μεγαλύτερος από οποιαδήποτε άλλη χώρα.
«Η δημόσια διοίκηση πρέπει να μεταρρυθμιστεί. Οι ιδιωτικοποιήσεις ήταν διστακτικές κατά καιρούς και συγκεκριμένες δημόσιες επιχειρήσεις δεν διοικούνται σωστά.
Η ΔΕΗ είναι ένα παράδειγμα όπου φαίνεται πως υπήρχε πολιτική παρέμβαση στο παρελθόν.
Αυτό οδήγησε στα οικονομικά προβλήματα που βλέπουμε τώρα.
Επομένως θεωρώ ότι υπάρχει μία πλήρης ατζέντα και οι συνομιλίες μου εδώ είναι ενθαρρυντικές.
Χρειάζεται να εφαρμοστούν περισσότερες φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις», σημειώνει.
o Regling εστιάζει στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών, λέγοντας πως θα έπρεπε να έχουν μηδενιστεί από τον περασμένο Αύγουστο στο τέλος του προγράμματος.
«Δεν είναι καλό για την ανάπτυξη ότι, δεν έχουν μηδενιστεί και συσσωρεύονται νέες. Ελπίζω η κυβέρνηση να το κάνει σύντομα», επισημαίνει.
Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο το «μαξιλάρι ρευστότητας» να χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του θέματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών, ο Regling παραπέμπει στην αξιολόγηση της Κομισιόν, γιατί όπως τονίζει, πρέπει να γίνουν σεβαστοί οι κανόνες κρατικών ενισχύσεων.
Ο διευθύνων σύμβουλος του ESM χαρακτηρίζει ως «καλή αρχή» την έκδοση του 7ετούς ομολόγου, προσθέτοντας πως οι αγορές έχουν εμπιστοσύνη στις οικονομικές πολιτικές της νέας κυβέρνησης.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης