Τελευταία Νέα
Οικονομία

Μεγάλες αλλαγές στις 120 δόσεις, αντικαθίσταται το όριο του τζίρου... με όριο οφειλής – Ατοκες δόσεις για τους μικρούς οφειλέτες

Μεγάλες αλλαγές στις 120 δόσεις, αντικαθίσταται το όριο του τζίρου...  με όριο οφειλής – Ατοκες δόσεις για τους μικρούς οφειλέτες
Σύμφωνα με πληροφορίες, μειώνεται στο 3% από 5% η ετήσια προσαύξηση για τον οφειλέτη που σημαίνει ότι το φορολογικό όφελος σε βάθος πενταετίας φτάνει στο 10%, δηλαδή λιγότεροι τόκοι για τους υπόχρεους
Αλλάζουν τα πάντα στις 120 δόσεις της Εφορίας, με τις επιχειρήσεις να είναι οι μεγάλες κερδισμένες από το εκτεταμένο λίφτινγκ στα βασικά σημεία της ρύθμισης που προωθεί το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών.
Με βάση το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα για ψήφιση στη Βουλή, καταργείται το όριο του τζίρου (έως 2 εκατ. ευρώ) για την υπαγωγή των νομικών προσώπων στις 120 δόσεις και με τις νέες διατάξεις θεσπίζεται όριο οφειλής.
Επί της ουσίας καταργείται η διάκριση μεταξύ νομικών και φυσικών προσώπων.
Ετσι οι επιχειρήσεις θα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν τα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση σε 120 δόσεις, ανεξάρτητα με το ύψος των ακαθαρίστων εσόδων, που είναι ο βασικός λόγος για τον οποίο σήμερα αποκλείονται από τις μηνιαίες ευκολίες πληρωμής.
Με αυτά τα δεδομένα η συμμετοχή των επιχειρήσεων είναι πολύ μικρή, καθώς οι δόσεις που «βγάζει» το σύστημα δεν ξεπερνούν τις 24 παρά τις βελτιώσεις προς το καλύτερο στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ λίγες ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές.
Σε αυτό το πλαίσιο η προεκλογική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) με την οποία αυξάνονταν στις 120 οι μηνιαίες δόσεις για τις επιχειρήσεις με χρέη προς το Δημόσιο δεν πρόκειται να προχωρήσει λόγω της νέας φιλοσοφίας που επιχειρεί να δώσει η κυβέρνηση.
Οπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι, η νέα ρύθμιση που θα αντικαταστήσει την ΠΝΠ θα δώσει την ευκαιρία στα νομικά πρόσωπα να αποπληρώσουν τις οφειλές τους σε 120 δόσεις με χαμηλότερο επιτόκιο από το σημερινό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μειώνεται στο 3% από 5% η ετήσια προσαύξηση για τον οφειλέτη που σημαίνει ότι το φορολογικό όφελος σε βάθος πενταετίας φτάνει στο 10%, δηλαδή λιγότεροι τόκοι για τους υπόχρεους.
Ανοικτό παραμένει και το ενδεχόμενο καθιέρωσης άτοκων μηναίων δόσεων για τη «μαρίδα» των οφειλετών. Το μέτρο ισχύει σήμερα για όσους έχουν χρέη έως 3.000 ευρώ και ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ευρώ.
Το εισοδηματικό κριτήριο σχεδιάζεται να διπλασιαστεί σε 20.000 ευρώ.
Κομβικό σημείο για το οικονομικό επιτελείο, που θεωρείται ότι θα αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την ένταξη μεγαλύτερου αριθμού οφειλετών στη ρύθμιση, είναι η εξουδετέρωση του κινδύνου της κατάσχεσης που αντιμετωπίζουν οι οφειλέτες μολονότι έχουν ρυθμίσεις τα χρέη τους.
Στο υπουργείο Οικονομικών αναγνωρίζουν επίσης ότι 1,3 εκατομμύρια οφειλέτες που έχουν δεχτεί κατάσχεση δεν έχουν κανένα κίνητρο να μπουν στις 120 δόσεις από τη στιγμή που η φορολογική διοίκηση, με τις κυρώσεις του φορολογικού Κώδικα που εφαρμόζει, τους έχει μόνιμα αλυσοδεμένους (δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών κ.ά.). Αποτέλεσμα αυτού είναι οι οφειλέτες να γυρίζουν την πλάτη προσδοκώντας σε αλλαγές το επόμενο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν ενταχθεί στη ρύθμιση των 120 δόσεων προσεγγίζει τις 190.000 επί συνόλου 3,9 εκατ. οφειλετών, ενώ τα συνολικά χρέη- κεφάλαιο και προσαυξήσεις- που έχουν ρυθμιστεί ανέρχονται λίγο πάνω από το ύψος των 1,6 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις προσεγγίζουν τα 131 εκατ. ευρώ.
Η προθεσμία για την υποβολή αίτησης ένταξης στη ρύθμιση εκπνέει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης