Διεθνή

Spiegel: Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει εκ νέου τις αγορές ομολόγων τον Νοέμβριο 2019

tags :
Spiegel: Η ΕΚΤ θα ξεκινήσει εκ νέου τις αγορές ομολόγων τον Νοέμβριο 2019
Η απόφαση μπορεί να ληφθεί στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο 2019
Τον Νοέμβριο του 2019 θα ξεκινήσει εκ νέου το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ, όπως αναφέρει δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού Der Spiegel.
Στόχος της ΕΚΤ είναι η στήριξη της εύθραυστης ανάπτυξης στην Ευρωζώνη, ενώ ο Mario Draghi ευελπιστεί ότι με αυτόν τον τρόπο θα ενθαρρύνει τις επιχειρήσεις να επενδύουν περισσότερο και τους πολίτες να καταναλώνουν περισσότερο.
Βέβαια η θητεία του Mario Draghi ολοκληρώνεται στις 31 Οκτωβρίου 2019 και τη θέση του έχει προταθεί να την αναλάβει η πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, Christine Lagarde.
Όμως η απόφαση για την έναρξη του QE μπορεί να ληφθεί και στη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Σεπτέμβριο 2019, όταν δηλαδή ο Draghi θα βρίσκεται, ακόμη, στο τιμόνι της τράπεζας.
Παράλληλα η Lagarde εμφανίζεται ως υπέρμαχος του QE, ως εκ τούτου μία τέτοια απόφαση από τον Draghi τη βρίσκει απόλυτα σύμφωνη.
Επίσης στο δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού αναφέρεται ότι ο Draghi επιθυμεί να αυξήσει το πέναλτι για τις τράπεζες που «παρκάρουν» τα έξτρα κεφάλαιά τους στην ΕΚΤ, ενώ επιθυμεί να υπάρξει αλλαγή του στόχου του πληθωρισμού.
Αυτή τη στιγμή η ΕΚΤ στοχεύει ο πληθωρισμός να είναι «χαμηλότερος από 2%» και ο Draghi επιθυμεί η φρασεολογία να αλλάξει και η ΕΚΤ πλέον να θέσει ως στόχο «πληθωρισμό ακριβώς στο 2%».
Επιπρόσθετα πηγή προσκείμενη στην ΕΚΤ υποστήριξε ότι ο Draghi στην πραγματικότητα επιθυμεί να υπάρξει αύξηση του στόχου του πληθωρισμού, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να προχωρήσει σε πρόωρη σύσφιξη της νομισματικής της πολιτικής, σε περίπτωση που ο δείκτης τιμών καταναλωτή υπερβεί το όριο του 2% για διάστημα μερικών μηνών, αλλά η οικονομία δεν είναι αρκετά ισχυρή.
Image

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης