«Στροφή» από τη ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Το καυστικό σχόλιο Κοτζιά και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ

«Στροφή» από τη ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών - Το καυστικό σχόλιο Κοτζιά και η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ
Για πατριδοκαπηλία κατηγορεί τη ΝΔ ο ΣΥΡΙΖΑ
Στροφή 180 μοιρών πραγματοποιεί η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, αναφορικά με την «καταστροφική» όπως τη χαρακτήριζε, Συμφωνία των Πρεσπών, γεγονός που προκάλεσε τα καυστικά σχόλια του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.
Μετά την παραδοχή του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έλυσε σε μεγάλο βαθμό τα πολιτικά ζητήματα με τη Βόρεια Μακεδονία, ήταν η σειρά του υπουργού Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου να κάνει λόγο για τις θετικές της επιδράσεις.
«Δεν αμφισβητώ την πρόθεση κανενός ότι αυτή η Συμφωνία επιτεύχθηκε για καλό σκοπό, για να ενισχύσει τη σταθερότητα στην περιοχή, για να ενισχύσει τις γεωπολιτικές σταθερές της περιοχής, έτσι ώστε να μην υπάρξουν ανατροπές», δήλωσε αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, από το συνέδριο του Economist που διεξάγεται στην Αθήνα.
«Για να σταθεί αυτή η Συνθήκη και να παράξει θετικά αποτελέσματα, θα πρέπει και τα δύο μέρη να σταθούν με προσήλωση στην τήρηση των ουσιωδών όρων αυτής. Αυτή είναι και η θέση μου, αν θέλετε ως νομικού.
Αν αυτή εφαρμοστεί με απαρέγκλιτη τήρηση όλων των ουσιωδών όρων της, τότε νομίζω ότι θα μπορούμε να πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε.
Και σημείωσε: «επιζητούμε και θα συνεχίσουμε να επιζητούμε σχέσεις καλής γειτονίας στον βαλκανικό περίγυρό μας.
Τα Βαλκάνια είναι επιτακτική ανάγκη να μετατραπούν σε περιοχή παραγωγής σταθερότητας και όχι αστάθειας, όπως ήταν διαχρονικά, με μοιραία αποτελέσματα, βέβαια, για την Ευρώπη και τον κόσμο».
Ωστόσο, έξι μήνες πριν ο κ. Παναγιωτόπουλος, ως βουλευτής Καβάλας, δήλωνε πως «ως Έλληνας Μακεδόνας, και υπερήφανος γι’ αυτό, οφείλω να δηλώσω ότι αυτή η συμφωνία προσβάλει την εθνική μου συνείδηση».
Είναι προφανές ότι οι υπουργοί της ΝΔ προσαρμόζονται στη νέα πραγματικότητα, καθώς άλλα έλεγαν ως αντιπολίτευση, άλλα λένε ως κυβέρνηση.
Η Συμφωνία των Πρεσπών είναι μια διεθνής συμφωνία, η οποία δεν είναι δυνατό να τροποποιηθεί και αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος άλλωστε δεν έχει μιλήσει για κατάργηση, αλλά για άμβλυνση των αρνητικών της συνεπειών.
Υπό αυτό το πρίσμα, οι δηλώσεις των υπουργών ανταποκρίνονται στο πλαίσιο εφαρμογής της συμφωνίας, παρά το γεγονός ότι προεκλογικά η ΝΔ την πολέμησε και στήριξε τα συλλαλητήρια, στα οποία συμμετείχαν χιλιάδες πολίτες.
Να σημειωθεί ότι αντιδράσεις μεταξύ των υποστηρικτών της ΝΔ έχει προκαλέσει και η τοποθέτηση του Γιώργου Μαυρωτά στη θέση του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, καθώς ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του Ποταμιού ήταν υπέρμαχος της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Το καυστικό σχόλιο Κοτζιά

Μια «συγγνώμη» από τη Νέα Δημοκρατία περιμένει ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Όπως σημειώνει ο κ. Κοτζιάς, μετά την αλλαγή στάσης του κόμματος απέναντι στη Συμφωνία, θα πρέπει από την Πειραιώς να του ζητήσουν συγγνώμη για τον πόλεμο που δέχθηκε όταν υποστήριζε τη συμφωνία μεταξύ Αθήνας – Σκοπίων.
«Χαίρομαι που άρχισε να αρέσει σε ΝΔ η συμφωνία Πρεσπών. Επειδή όμως με είπαν προδότη, δέχτηκα 1100 επιστολές και εκατοντάδες απειλητικά τηλεφωνήματα, σφαίρες και κάθε είδους πυρομαχικά, μέχρι και αντιαεροπορικά, σακούλες γεμάτες αίματα, ρωτώ μήπως, λέω μήπως, περισσεύει καμία συγγνώμη;» έγραψε ο Νίκος Κοτζιάς στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

ΣΥΡΙΖΑ: Δικαιώνεται απόλυτα η πολιτική που οδήγησε στη Συμφωνία των Πρεσπών

«Η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δικαιώνεται απόλυτα», αναφέρει το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.
Ειδικότερα, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνεται ότι «επί μήνες, η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης, επιδόθηκαν σε μια απίστευτη πατριδοκαπηλία, υποδαυλίζοντας τον εθνικισμό και την ακροδεξιά συνωμοσιολογία, για να αλιεύσουν ψήφους από τα ακροδεξιά.
Έφτασαν στο σημείο να μιλούν ακόμα και για ανταλλαγή της μη περικοπής των συντάξεων, με την υπογραφή της Συμφωνίας των Πρεσπών».
Όπως συνεχίζει, «μόλις δέκα μέρες μετά τις εκλογές, η πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, δικαιώνεται απόλυτα.
Τώρα, οι υπουργοί της μιλούν για "επωφελείς τρόπους συνεργασίας και για τις δύο πλευρές" (Μ. Βαρβιτσιώτης), και για «ένα καλύτερο μέλλον και για τις δύο χώρες» (Ν. Παναγιωτόπουλος)».
«Δεν μπορούμε παρά να τους ευχηθούμε καλή επιστροφή στην πραγματικότητα, και την πάγια εθνική γραμμή της εξωτερικής πολιτικής της χώρας, αλλά και καλά ξεμπερδέματα, με τους ακροδεξιούς και εθνικιστές που, με αφορμή τις Πρέσπες, ενσωμάτωσαν στο κόμμα τους», καταλήγει η ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS