Τελευταία Νέα
Διεθνή

«Γεμάτη» με εταιρείες - ζόμπι η Wall Street – Τρία τρανταχτά παραδείγματα

tags :
«Γεμάτη» με εταιρείες - ζόμπι η Wall Street – Τρία τρανταχτά παραδείγματα
Για αμερικανικές εταιρείες που είναι «ζόμπι», καθώς σταθερά οι ανάγκες αποπληρωμής τόκων ξεπερνούν τις ταμειακές ροές, προειδοποιούν οι αναλυτές
Η προσοχή των επενδυτών είναι, το τελευταίο διάστημα, στραμμένη τόσο στις ανακοινώσεις εταιρικών μεγεθών β’ τριμήνου 2019 όσο και στην επικείμενη συνεδρίαση της Fed (30 και 31 Ιουλίου 2019), καθώς μέσω αυτών των δύο γεγονότων προσπαθούν να μαντέψουν προς τα που θα κινηθούν οι αγορές και κυρίως η Wall Street.
Οι εκτιμήσεις για τα εταιρικά μεγέθη δεν είναι και τόσο ευνοϊκές, με τους αναλυτές να αναμένουν πτώση 3% των κερδών ανά μετοχή για τις εισηγμένες στον S&P 500, ενώ αναφορικά με τη Fed οι αγορές έχουν προεξοφλήσει ότι θα προχωρήσει σε μείωση του βασικού επιτοκίου των ΗΠΑ, τουλάχιστον κατά 25 μονάδες βάσης.
Υπάρχει, όμως και ένα άλλο στοιχείο στη Wall Street που θα πρέπει, όπως αναφέρουν κορυφαίοι αναλυτές, να προσελκύσει την προσοχή των επενδυτών και αυτό είναι οι επονομαζόμενες εταιρείες – ζόμπι.
Πρόκειται για εταιρείες που μπορεί να καταρρεύσουν ανά πάσα στιγμή και αποτελούν μία μεγάλη παγίδα όχι μόνο για τη χρηματιστηριακή αγορά αλλά και για το σύνολο της αμερικανικής οικονομίας.
Εξετάζοντας προσεκτικά τα οικονομικά μεγέθη α’ τριμήνου 2019, όπως αυτά αποτυπώνονται στο Bloomberg, οι αναλυτές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν 204 εταιρείες, που είναι εισηγμένες στον S&P 1500 που θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν ως «ζόμπι».
Αποτελούν το 13,5% του συγκεκριμένου δείκτη, ενώ εξ αυτών οι 43 θεωρείται εντυπωσιακό το γεγονός ότι εξακολουθούν να λειτουργούν, καθώς έχουν συμπληρώσει τρία χρόνια απωλειών, με τις δαπάνες τους να ξεπερνούν κατά πολύ τα έσοδά τους.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι εκ των 128 εταιρειών που εμφανίζονται στο παραπάνω γράφημα κάποιες είτε έχουν εξαιρετικά αδύναμα ή καθόλου έσοδα και κάποιες άλλες διαθέτουν κάτι παραπάνω από τρομακτικά επίπεδα χρέους.
Όπως αναφέρει σε εκτενή ανάλυσή του ο Michael Lebowitz στην εξειδικευμένη ιστοσελίδα RealInvestmentAdvice.com, υπάρχουν ορισμένες αμερικανικές εταιρείες που αποτελούν… πρότυπο «ζόμπι».

Rent-A-Center: Η εταιρεία έχει αξιολόγηση ΒΒ με σταθερές προοπτικές και δραστηριοποιείται στον τομέα της ενοικίασης και του franchise εμπορικών ακινήτων.
Διαθέτει 14.000 υπαλλήλους και κεφαλαιοποίηση 1,3 δισ. δολάρια.
Η 3ετής απόδοση της μετοχής φθάνει στο 30,7% με μέσο EBITDA στην 3ετίας (έως το τέλος του 2018) στα 51, 2 εκατ. δολάρια.
Όμως ο μέσος όρος των 3ετών εσόδων και των ταμειακών ροών είναι αρνητικός, με ζημίες 30 εκατ. και 106,2 εκατ. δολαρίων αντίστοιχα.
Τα λειτουργικά έσοδα στην 3ετία εάν αφαιρεθούν οι δαπάνες για πληρωμή τόκων είναι και αυτά ελλειμματικά στα 69,9 εκατ. δολάρια.
Scientific Games: Η εταιρεία έχει αξιολόγηση Β με σταθρές προοπτικές και δραστηριοποιείται στον κλάδο τυχερών παιγνίων.
Διαθέτει 9.700 υπαλλήλους και αξία κεφαλαιοποίησης 1,7 δισ. δολάρια.
Παρά το ότι η μετοχή βρίσκεται σε διαδικασία διόρθωσης το τελευταίο διάστημα, για την 3ετία έχει απόδοση 29,2%.
Τα κέρδη ανά μετοχή είναι αρνητικά, με ζημίες 352 εκατ. δολαρίων το 2018, ενώ οι δανειακές της υποχρεώσεις στο τέλος του προηγούμενου έτους έφθασαν στα 8,8 δισ. δολάρια.
The Williams Companies: Δραστηριοποιείται στον τομέα ενεργειακών κατασκευών, διαθέτει 5.300 υπαλλήλους και αξία κεφαλαιοποίησης 33 δισ. δολάρια.
Η S&P της προσδίδει αξιολόγηση ΒΒΒ με αρνητικές προοπτικές, ενώ για την 3ετία η απόδοση της μετοχής έχει φθάσει στο 14%.
Το 2018 είχε ζημίες 155 εκατ. δολαρίων, ενώ κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών τα έσοδά της ήταν αρνητικά.
Οι ανάγκες για αποπληρωμή τόκων ξεπερνούν σταθερά τις ταμειακές ροές, ενώ οι insiders το τελευταίο διάστημα έχουν επιδοθεί σε ένα κρεσέντο πώλησης μετοχών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης