Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure (ΕΚΤ): Έτοιμη η ΕΚΤ να αναλάβει δράση αν χρειαστεί - Να «τρέξει» η τραπεζική ένωση

tags :
Coeure (ΕΚΤ): Έτοιμη η ΕΚΤ να αναλάβει δράση αν χρειαστεί - Να «τρέξει» η τραπεζική ένωση
O Coeure σημείωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η τραπεζική ένωση και θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλισης των καταθέσεων
H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι έτοιμη να αναλάβει δράση, αν χρειαστεί, για να βοηθήσει στην άνοδο του πληθωρισμού προς τον στόχο της, που είναι λίγο κάτω από το 2%, δήλωσε σήμερα ο Benoit Coeure, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της, πριν από τη συνεδρίαση της τράπεζας την επόμενη εβδομάδα για τη χάραξη της νομισματικής πολιτικής.
Όπως σημειώνει το Reuters, το Δ.Σ. της ΕΚΤ ανέβαλε στην προηγούμενη συνεδρίαση (5/6 Ιουνίου) την αύξηση των επιτοκίων της για τουλάχιστον ένα έτος και ο πρόεδρος Mario Draghi άνοιξε με έμφαση την πόρτα για περισσότερη στήριξη τις επόμενες εβδομάδες.
«Κοιτάζοντας στο μέλλον, το Δ.Σ. είναι αποφασισμένο να αναλάβει δράση στην περίπτωση δυσμενών συνθηκών και είναι επίσης έτοιμο να προσαρμόσει όλα τα μέσα του για να διασφαλίσει ότι ο πληθωρισμός συνεχίζει να κινείται προς τον στόχο του Δ.Σ. για τον πληθωρισμό με έναν βιώσιμο τρόπο», τόνισε ο Coeure.
Ο αξιωμαοτύχος της ΕΚΤ σημείωσε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία αναπτύχθηκε με τριμηνιαίο ρυθμό 0,4% στην περίοδο Ιανουαρίου - Μαρτίου, δείχνει σημάδια «κάπως πιο αδύναμης ανάπτυξης» στο δεύτερο και το τρίτο τρίμηνο, προσθέτοντας ότι οι κίνδυνοι παραμένουν καθοδικοί.
Ο Coeure αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη εξασθένιση του εμπορίου, η οποία προκύπτει από τις παγκόσμιες αβεβαιότητες που πλήττουν τον μεταποιητικό τομέα.
Το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ Ignazio Visco δήλωσε την Παρασκευή ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να υιοθετήσει περαιτέρω επεκτατικά μέτρα, αν η οικονομία της Ευρωζώνης δεν ανακάμψει, προσθέτοντας ότι θα εξετάσει τις επιλογές της «τις ερχόμενες εβδομάδες».
Όπως τόνισε,  οι δείκτες του δομικού πληθωρισμού παραμένουν γενικά υποτονικοί, αλλά προβλέπεται να αυξηθούν μεσοπρόθεσμα.
Αναφορικά με την τραπεζική ένωση της ΕΕ, ο Coeure σημείωσε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί και θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα πανευρωπαϊκό πλαίσιο ασφάλισης των καταθέσεων (EDIS).
«Η ΕΚΤ έχει προτείνει ότι το EDIS θα μπορούσε να συνοδεύεται από εισφορές των τραπεζών, σταθμισμένες με τον κίνδυνο από το χαρτοφυλάκιο κρατικών ομολόγων που έχουν», πρόσθεσε.
Σημείωσε, ακόμη, ότι η αναμενόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ θα καταστήσει πιο αναγκαία την ανάπτυξη και ενοποίηση των κεφαλαιαγορών της ΕΕ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης