Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τεχνική αναλαμπή, με μικρές αγορές ξένων, σε τράπεζες +4% και ΔΕΗ +4% επέδρασαν στο ΧΑ +1,41% στις 868 μον. – Οριακά τα ανοδικά περιθώρια

Τεχνική αναλαμπή, με μικρές αγορές ξένων, σε τράπεζες +4% και ΔΕΗ +4% επέδρασαν στο ΧΑ +1,41% στις 868 μον. – Οριακά τα ανοδικά περιθώρια
Ανοδική κίνηση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με οδηγούς τις τράπεζες και την ΔΕΗ αλλά και την δεικτοβαρή Coca Cola
(upd20) Τεχνικής υφής ανοδική κίνηση σημειώθηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με περιορισμένες συναλλαγές ξένων και με  επίκεντρο τις τράπεζες, ειδικότερα με Εθνική +3,88% και Πειραιώς +3,44% ενώ από τα μη τραπεζικά blue chips ξεχώρισε η ΔΕΗ +4,62% και η δεικτοβαρής Coca Cola +2,4%. . 
Παρά την τεχνική αντίδραση και τις εισροές ορισμένων κεφαλαίων από τους ξένους - περί τα 5 εκατ ευρώ - κατά τις 16:00 ως συνηθίζεται εσχάτως...  η ελληνική αγορά
έχει χάσει το ανοδικό momentum των προηγούμενων εβδομάδων με εμφανή την αδυναμία να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα ενώ συνεχίστηκε η μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα εάν αφαιρεθουν τα πακέτα αξίας 25 δισεκ. ευρώ.
Η αγορά θα αναμένει πλέον πράξεις καθώς η προεξόφληση του αντίκτυπου της νίκης της ΝΔ τελείωσε και πλέον θα μετρήσουν τα έργα.... η ανοδικότητα της αγοράς έχει ξεθωριάσει, επανήλθε στην γνώριμη εικόνα τώρα πλέον απαιτούνται έργα. 
Σήμερα ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των νέων  βουλευτών της Θ΄ Αναθεωρητικής Βουλής με πρόεδρο της Βουλής να αναμένεται να εκλεγεί αύριο ο Κ. Τασούλας ενώ η παροχή ψήφου εμπιστοσύνης είναι προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 22 Ιουλίου.
Για μία επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές με το νέο 7ετές ομόλογο, κάνουν λόγο δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, στα οποία τονίζεται η σημαντική υποχώρηση της απόδοσης στο 1,9% αλλά και η υψηλή ζήτηση που υπήρξε από πλευράς των επενδυτών η οποία αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης προς την ελληνική οικονομία.
Από την άλλη ξεθώριασαν οι προσδοκίες για μείωση πλεονάσματος από 3,5% σε 2,5% καθώς οι θεσμοί όπως ο ESM, το ΔΝΤ, η ΕΕ έστειλαν ένα σαφές μήνυμα ότι οι στόχοι για το πρωτογενές πλεόνασμα δεν μπορούν να μειωθούν.
Το 3,5% θα διατηρηθεί το 2019 και το 2020 ενώ υπάρχει μια πιθανότητα επαναξιολόγησης το 2021 εφόσον πληρούνται ορισμένες προϋποθέσεις, η Ελλάδα να βρίσκεται σε επενδυτική βαθμίδα και να έχουν προχωρήσει οι μεταρρυθμίσεις.
Παράλληλα θα πρέπει οι θεσμοί να πάρουν μέτρα για το ελληνικό χρέος μετά το 2032 ώστε να μπορεί στις εκθέσεις βιωσιμότητας DSA να καταστεί βιώσιμο.
Το μόνο που δέχονται οι θεσμοί είναι τον Οκτώβριο η Ελλάδα να αποπληρώσει τα 3,7 δισεκ. στο ΔΝΤ έναντι συνόλου 9,6 δισεκ.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 868 μονάδες με πρώτη αντίσταση στις 865-875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες.

Το Fairfax στο επίκεντρο

Το καναδικό Fairfax με βάση ένα σχεδιασμό θα αγοράσει την Εθνική Ασφαλιστική και σε μέλλοντα χρόνο θα πουλήσει το 20% της Eurobank.
Σύμφωνα με το σχεδιασμό, το καναδικό Fairfax, κατεξοχήν επενδυτής στον χώρο των ασφαλιστικών εταιριών εκδηλώνει ενδιαφέρον για να αγοράσει το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 650 με 700 εκατ ευρώ ενώ παράλληλα  αγοράζει από την Eurobank και το 20% που κατέχει στην Eurolife.
Σε επόμενη κίνηση το Fairfax το οποίο ελέγχει 1,22 δισεκ. μετοχές ή το 33% της Eurobank πουλάει σε τρίτο επενδυτή – ίσως την Pimco – το 20% της Eurobank το οποίο σε τιμές πέριξ των 0,90 ευρώ αποτιμάται 650 εκατ ευρώ.
Το Fairfax θα βρεθεί με 13% στην Eurobank και η Pimco με 25% καθώς ήδη κατέχει το 5% των μετοχών της Eurobank.
Σημειώνεται ότι στις 19/7 θα συναντηθεί ο επικεφαλής του καναδικού ομίλου Fairfax, Pr. Watsa, με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γ. Στουρνάρα, ενώ θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με στελέχη της Eurobank και της Eurolife.
Σταθεροποίηση καταγράφεται στην ελληνική αγορά ομολόγων με 10ετές βρίσκεται στο 2,24% και το ιταλικό 10ετές στο 1,58% διαμορφώνοντας το spread έναντι της Ελλάδος στις 66 μονάδες βάσης..
Από την άλλη, καθώς η Πορτογαλία είναι πιο αντιπροσωπευτική λόγω πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας το spread 10ετούς ελληνικού και πορτογαλικού ομολόγου βρίσκεται στις 175 μ.β
Βελτίωση καταγραφεται στα CDS τα ασφάλιστρα έναντι ρίσκου χώρας στις 236 μονάδες βάσης από 240 μονάδες βάσης χθες
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων, με την μεγαλύτερη άνοδο ΔΕΗ, Viohalco, Μυτιληναίος, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola ενώ πτωτικά έκλεισαν Φουρλής, CENER, Ελλάκτωρ.
Σήμερα (17/7) λήγει και η δημόσια πρόταση προς του μετόχους της Τιτάν και θα γίνει γνωστό αν τελικά θα μεταφερθεί η έδρα στο εξωτερικό και με ποιο τρόπο θα συνεχιστεί η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με μεικτά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη +0,47% και τον Γενικό Δείκτη -0,14%
Στο πρώτο τέταρτο της συνεδρίασης καταγράφηκ;αν τα χαμηλά της ημέρας με τον Γενικό Δείκτη -0,23% και τον Τραπεζικό Δείκτη -0,13%
Λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης με αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα σε Εθνική και Πειραιώς  αλλά και σε τίτλους του FTSE 25 όπως ΔΕΗ, Lamda, Μυτιληναίος, Coca Cola ..ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +2,44% και ο Γενικός Δείκτης +1,48% .
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 754,11 μονάδες με άνοδο +1,76%
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +1,41% στις 868 μονάδες έχοντας υψηλό στις 868,60 μονάδες και χαμηλό στις 853,92 μονάδες.
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και ήταν μοιρασμένος στις τράπεζες και στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 83,6 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 25,16 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 32,5 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 16,7 εκατ. μετοχές διακινούνται στις τράπεζες
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 25,16 εκατ. ευρώ και όγκου 6,5 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 250 χιλ. τεμάχια αξίας 400 χιλ. ευρώ.
και η Εθνική 3,32 εκατ. τεμάχια αξίας 7,7 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ διακίνησε 773 χιλ.τεμάχια αξίας 9,68 εκατ. ευρώ, η Jumbo 43 χιλ. τεμάχια αξίας 766 χιλ. ευρώ, η Motor Oil 71,68 χιλ. τεμάχια αξίας 1,65 εκατ. ευρώ και το Ιατρικό Αθηνών 2 εκατ. τεμάχια αξίας 4,5 εκατ. ευρώ..
Επίσης στις δημοπρασίες η μετοχή του Ιατρικού Αθηνών διακίνησε ένα σημαντικό πακέτο 2 εκατ. μετοχών συνολικής αξίας 4,5 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί στο 2,3% του συνόλου των μετοχών στην τιμή 2,25 ευρώ, με οριακό discount.

Τα τεχνικά σημεία

 Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 868 μονάδες με πρώτη αντίσταση στις 865-875 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 890-900 μονάδων ενώ οι πρώτες στηρίξεις εντοπίζονται στην ζώνη των 840-850 μονάδων και ακολουθούν οι 820 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης κινείται στις 754 μονάδες με τις πρώτες αντιστάσεις στις 760 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 790-800 μονάδων ενώ η πρώτη στήριξη εντοπίζεται  στην ζώνη των 720-730 μονάδων και ακολουθεί το ψυχολογικό όριο των 700 μονάδων

Η επικαιρότητα

Η συναινετική στρατηγική που έχει χαράξει η κυβέρνηση δεν αφήνει ανεπηρέαστη την Αξιωματική Αντιπολίτευση.
Παρότι ο Αλέξης Τσίπρας αμφιταλαντεύτηκε στην αρχή, και δεν άνοιγε τα χαρτιά του για αρκετές ημέρες μετά την ανακοίνωση της ΝΔ ότι θα προτείνει για τη θέση του προέδρου της Βουλής τον Κώστα Τασούλα, οδηγήθηκε σε συναινετικά μονοπάτια.
Από το βήμα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε την Τρίτη το απόγευμα, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι δεν θα ακολουθήσει την τακτική του όχι σε όλα και θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης κάτι το οποίο δείχνει να ανοίγει μια νέα προοπτική στη χώρα.
Νέα επικεφαλής της Κομισιόν εκλέχθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η Γερμανίδα Ursula von der Leyen, η οποία θα αντικαταστήσει τον Jean Claude Juncker λαμβάνοντας 383 ψήφους
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν, Jean Claude Juncker είχε εκλεγεί με 422 ψήφους.
Η  Ursula von  der Leyen φρόντισε κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβόυλιο το πρωί της Τρίτης 16 Ιουλίου 2019 να δεσμευθεί ότι κατά τις πρώτες 100 ημέρες της θητείας της, εφόσον θα εκλεγεί, είναι μια «πράσινη συμφωνία» για την ΕΕ.
«Το πιο πιεστικό μας πρόβλημα είναι να κρατήσουμε τον πλανήτη μας υγιή» είπε η υποψήφια πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία υποσχέθηκε να θεσπίσει τον πρώτο ευρωπαϊκό νόμο για το Κλίμα και να κάνει την Ευρώπη «την πρώτη ήπειρο ουδέτερη» ως προς τον άνθρακα με ορίζοντα το 2050.
Τη βαθιά ανησυχία του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ εκφράζει το State Department τη στιγμή πάντως που η Άγκυρα δείχνει να αγνοεί τελείως τις κυρώσεις που της επέβαλλε η ΕΕ, κάτι άλλωστε που κατέστησαν σαφές στις τοποθετήσεις τους τόσο ο προέδρος Erdogan όσο και ο ΥΠΕΞ, M.Cavusoglu, οι οποίοι διεμήνυσαν πως η Τουρκία όχι μόνο δεν θα σταματήσει τις δραστηριότητες της στην ανατολική Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ  αλλά θα τις αυξήσει.
Πάντως, οι ΗΠΑ επισημαίνουν πως ενστερνίζονται τις ανησυχίες της ΕΕ και καλούν την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην κυπριακή ΑΟΖ.
Από την άλλη , η εκπρόσωπος του State Deparment, Morgan Ortagus διατύπωσε την θέση ότι παραμένει στο τραπέζι όλο το φάσμα των κυρώσεων που προβλέπει ο νόμος CAATSA κατά της Τουρκίας για την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S – 400 και ότι ο πρόεδρος Trump μαζί με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Mike Pompeo επεξεργάζονται τις επιλογές τους που έχουν στη διάθεση τους
Όπως είπε η εκπρόσωπος του State Department, η αμερικανική πλευρά είχε επανειλημμένα καταστήσει σαφές το ποιες μπορεί να είναι οι δυνητικές επιπτώσεις από μια τέτοια εξέλιξη, αναφέροντας ενδεικτικά τις δηλώσεις Trump περί της επικείμενης αποπομπής της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Σαφείς προειδοποιήσεις προς τις ΗΠΑ και τη Ν. Κορέα ενόψει των κοινών στρατιωτικών τους ασκήσεων απέστειλε η Β. Κορέα, κάνοντας λόγο για συνέπειες ως προς την προσδοκώμενη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Ουάσινγκτον.
Μάλιστα η Β. Κορέα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων και βαλλιστικών όπλων.

Με πτωτικές τάσεις οι ασιατικές αγορές

Με πτωτικές τάσεις οι κυριότερες αγορές στην Ασία, καθώς οι επενδυτές παρακολουθούν με προσοχή τις εξελίξεις που αφορούν τις εμπορικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.
Ειδικότερα ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,31%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε στο -0,20% στις 2931,69 μονάδες, ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε με οριακές απώλειες -0,16% στις 28573 μονάδες

Με απώλειες τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πτωτικές τάσεις καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης,  με την προσοχή των επενδυτών να στρέφεται στην ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων ένώ αρνητικά επιδρά η αύξηση της αβεβαιότητας για το Brexit και οι εντάσεις στο εμπόριο .
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία κινείται με πτώση -0,5%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,4%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,3%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,75% ενώ ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο -0,45%
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,10%, ο S&P στο -0,20%, ο Nasdaq στο -0,10% ενώ το ETF GREC κινείται στο +1,45% (9,57 δολ)

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισαν Εθνική και Πειραιώς

Ανοδικές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Εθνική και Πειραιώς και ακολούθησε η Eurobank, με οριακά κέρδη η Alpha Bank ενώ οριακά υποχώρηση η Attica Bank.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,3310 ευρώ με άνοδο +3,88% με όγκο 6,17 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,13 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split.
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,61 ευρώ με άνοδο +0,12% με όγκο 4,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,49 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 2,7660 ευρώ με άνοδο +3,44% με όγκο 1,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8250 ευρώ με άνοδο +1,66%  με όγκο 3,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,06 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,5920 ευρώ με πτώση -2,33% και κεφαλαιοποίηση 710 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,4185 ευρώ με πτώση -0,12%, με όγκο 799 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 193 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 14,06 ευρώ με πτώση -0,42% και κεφαλαιοποίηση 279 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Στο επίκεντρο η ΔΕΗ

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα τω μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Tην μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν ΔΕΗ, Viohalco, Μυτιληναίος,ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Coca Cola.
Στον αντίποδα,πτωτικά έκλεισαν Φουρλής, CENER, Ελλάκτωρ....
H Coca Cola έκλεισε στα 30,72 με άνοδο +2,4% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,44 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 12,46 ευρώ με πτώση -0,32% και αποτίμηση 5,98 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 2,1760 ευρώ με άνοδο +4,62% και αποτίμηση 505 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,1050 ευρώ με άνοδο +1,69% και κεφαλαιοποίηση 488 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,92 ευρώ με άνοδο +2,37% και αποτίμηση 3,19 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 18,28 με πτώση -0,22% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,41 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 9,07 ευρώ με πτώση -0,11% και κεφαλαιοποίηση 2,77 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 23,28 ευρώ με άνοδο +2,11% και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 11,18 ευρώ με άνοδο +2,95% και κεφαλαιοποίηση 1,60 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 18,010 ευρώ με άνοδο +0,28% και κεφαλαιοποίηση 2,45 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Cenergy  – η οποία αντικατέστησε την Grivalia - έκλεισε στα 1,4880 ευρώ με πτώση -0,80% και κεφαλαιοποίηση 283 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,60 ευρώ με πτώση -1,41% και με κεφαλαιοποίηση στα 290 εκατ. ευρώ
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,1384 ευρώ με άνοδο +6,79% και κεφαλαιοποίηση 130 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα στο 2,24% το 10ετές – Το spread με την Ιταλία 66 μ.β. και την Πορτογαλία 175 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφονται στα ελληνικά ομόλογα μετά την επιτυχημένη έκδοση του 7ετούς ομολόγου ενώ νωρίτερα είχαν καταγραφεί οριακές πωλήσεις
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 66 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 175 μονάδες βάσης.
Η κίνηση του ελληνικού 10ετούς έως το 2%, επιβεβαιώθηκε ωστόσο το ράλι αυτό αποτέλεσε ακραία στρέβλωση.
Επίσης δεν αποκλείεται να δούμε στα πολύ βραχυπρόθεσμα ομόλογα και έντοκα αρνητικά επιτόκια.
Να σημειωθεί πάντως ότι όλα τα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης παραμένουν ή σημειώνουν ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις αν και εσχάτως σημειώνονται πωλήσεις.
Στην Ιταλία καταγράφεται οριακή βελτίωση σήμερα στις τιμές των ομολόγων καθώς η κυβέρνηση έχει εσωτερική υποστήριξη παρ΄ ότι τα προβλήματα με τις Βρυξέλλες δεν έχουν επιλυθεί.
Το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 1,58% ενώ στις 19 Οκτωβρίου 2018 το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 110,72 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 0,79% με απόδοση αγοράς 0,81% και απόδοση πώλησης 0,76%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 108,85 μονάδες βάσης και απόδοση 0,87%.
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 109,94 μονάδες βάσης και απόδοση 1,26% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019 στο 1,02%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 109,88 μονάδες βάσης και απόδοση 1,51% με το ιστορικό χαμηλό 1,29% στις 3 Ιουλίου 2019…
Το νέο 7ετές ομόλογο λήξης 23 Ιουλίου του 2026 έχει μέση τιμή 99,95 μονάδες βάσης και απόδοση 1,88%.
Είχε εκδοθεί στο 1,90%.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 112,30 μονάδες βάσης και απόδοση 2,16% με απόδοση αγοράς 2,19% και απόδοση πώλησης 2,12%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 113,70 μονάδες βάσης και απόδοση 2,21% με απόδοση αγοράς 2,24% και απόδοση πώλησης 2,19%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 2,03%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 113,28 μονάδες βάσης και απόδοση 2,71%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 114,69  μονάδες βάσης και απόδοση 2,92%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 117,06  μονάδες βάσης και απόδοση 3,13%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 253 μονάδες βάσης από 252 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 236 μονάδες βάσης
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 2,36% ή 236 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης  

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης.  
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% και σήμερα διαμορφώνεται στο 1,58%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 17/7/2019 στο -0,29% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019 στο -0,40%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,14% με το ιστορικό χαμηλό 0,036% σημειώθηκε στις 4 και 5 Ιουλίου 2019.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,49% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,278% που  σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,44% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,205% που σημειώθηκε στις 3 Ιουλίου 2019.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 1,58% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,73%
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 4 Ιουλίου 2019 στο 0,447%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης