Διεθνή

Trump: Η ανάπτυξη στην Κίνα βρίσκεται σε χαμηλά 27 ετών εξαιτίας των αμερικανικών δασμών

Trump: Η ανάπτυξη στην Κίνα βρίσκεται σε χαμηλά 27 ετών εξαιτίας των αμερικανικών δασμών
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα θέλει να συνάψει μία συμφωνία με τις ΗΠΑ
Τη θέση ότι οι δασμοί που έχουν επιβάλλει οι ΗΠΑ στις εισαγωγές κινεζικών αγαθών έχουν επηρεάσει σημαντικά την ανάπτυξη στην Κίνα διατύπωσε σήμερα (15/7) ο Αμερικανός πρόεδρος Donald Trump, στον απόηχο των στοιχείων που δημοσίευσε τα Πεκίνο για την επέκταση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του 2019.
Ειδικότερα, μέσω ανάρτησής του στο Twitter, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε ότι «η ανάπτυξη της Κίνας για το δεύτερο τρίμηνο είναι η βραδύτερη που έχει υπάρξει τα τελευταία 27 χρόνια», για να προσθέσει εν συνεχεία ότι «οι δασμοί των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν σημαντική επίδραση στις εταιρείες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Κίνα για μη δασμολογημένες χώρες».
«Χιλιάδες εταιρείες φεύγουν», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος τόνισε εν συνεχεία πως «αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η Κίνα θέλει να συνάψει μία συμφωνία με τις ΗΠΑ και εύχεται να μην είχε καταργήσει την αρχική συμφωνία».
«Εν τω μεταξύ, λαμβάνουμε δισεκατομμύρια δολάρα σε δασμούς από την Κίνα, και είναι πιθανό να έρθουν πολύ περισσότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο Donald Trump.
Νωρίτερα, η Στατιστική Υπηρεσία της Κίνας είχε δημοσιεύσει τα στοιχεία για την ανάπτυξη της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2019, με τα στοιχεία να επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε κατά 6,2% σε ετήσια βάση, έναντι 6,2% το πρώτο τρίμηνο του 2019, γεγονός που αποτελεί τον βραδύτερο ρυθμό ανάπτυξης των τελευταίων 27 ετών.
Παράλληλα, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, το ΑΕΠ της Κίνας επεκτάθηκε κατά 1,6%, έναντι 1,4% το πρώτο τρίμηνο του 2019 και έναντι 1,5% των εκτιμήσεων.
«Σε γενικές γραμμές, οι επιδόσεις της εθνικής οικονομίας για το πρώτο εξάμηνο ήταν μέσα σε ένα εύλογο εύρος, ενώ διατηρήθηκε η δυναμική της συνολικής σταθερότητας», ανέφερε η Στατιστική Υπηρεσίας της χώρας, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη του πρώτου εξαμήνου θέτει καλά θεμέλια ώστε να επιτευχθεί ο στόχος ανάπτυξης για το σύνολο του έτους».
Ωστόσο, η Υπηρεσία διευκρινίζει ότι «πρέπει επίσης να γνωρίζουμε ότι οι οικονομικές συνθήκες εξακολουθούν να είναι σοβαρές τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, ότι η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και ότι οι εξωτερικές αστάθειες και οι αβεβαιότητες αυξάνονται», καθώς και ότι «η άνιση και ανεπαρκής ανάπτυξη στο εσωτερικό της χώρας παραμένει ένοτνη και η οικονομία βρίσκεται υπό νέες καθοδικές πιέσεις».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης