Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Εμπλοκή στη Γενική Συνέλευση σήμερα 15 Ιουλίου της ΕΥΑΘ μέσω Υπερταμείου

Εμπλοκή στη Γενική Συνέλευση σήμερα 15 Ιουλίου της ΕΥΑΘ μέσω Υπερταμείου
Σε τροχιά ακυβερνησίας η εταιρία ύδρευσης της Θεσσαλονίκης, οι παραιτήσεις στο παρά πέντε και ο ρόλος Αικατερινάρη
Το σενάριο της αναβολής εξετάζει το Υπερ Ταμείο για την προγραμματισμένη έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΥΑΘ της Δευτέρας 15 Ιουλίου, με την προοπτική να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 30 Ιουλίου και ώρα 11 το πρωί στο Χρηματιστηριακό Κέντρο της Θεσσαλονίκης.
Η έκτακτη γενική συνέλευση είχε ως βασικό αντικείμενο την εκλογή νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου μετά την παραίτηση του κ. Ιωάννη Κρεστενίτη στα μέσα του περασμένου Ιουνίου.
Επιπλέον η παραίτηση του κ. Πέτρου Σαμαρά από τη θέση του μη εκτελεστικού μέλους του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας δύο ημέρες πριν από την προγραμματισμένη γενική συνέλευση των μετόχων δημιουργεί πρόβλημα στο Υπερ Ταμείο, το οποίο πρέπει να αναζητήσει ένα ακόμη μέλος για να είναι σε θέση να συγκροτήσει σε σώμα το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Με βάση τον κανονισμό της εταιρείας το διοικητικό συμβούλιο μπορεί να αποτελείται από 9 ή 11 μέλη όταν τοποθετεί διαφορετικό πρόσωπο στη θέση του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου.
Μετά την παραίτηση του κ. Πέτρου Κρεστενίτη τα καθήκοντα του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου ασκεί ο κ. Ιωάννης Παπαϊώννου Α αντιπρόεδρος και ο αριθμός των μελών του ΔΣ ανέρχεται σε 8 με αποτέλεσμα να θεωρείται δύσκολο να ληφθούν αποφάσεις.
Ο βασικός μέτοχος της ΕΥΑΘ είναι η Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας ( Υπερ Ταμείο) αφού κατέχει το 50% + 1 μετοχή του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Το υπουργείο Οικονομικών εποπτεύει στην εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας και διορίζει το διοικητικό συμβούλιο. Η διευθύνουσα σύμβουλος και Ουρανία Αικατερινάρη καλείται να συνεργασθεί με τη νέα κυβέρνηση και τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα ενώ δεν μπορεί να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο να αναζητηθεί νέο πρόσωπο αφού η κα Αικατερινάρη έλαμψε δια της απουσία στα χρόνια διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως δεν κατάφερε να εξορθολογήσει τις ΔΕΚΟ και να αξιοποιήσει τη Δημόσια Περιουσία
Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές σε κρίσιμους Οργανισμούς θα γίνουν μετά τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας Κυβέρνησης. Πάντως η ΕΥΑΘ βρίσκεται στο επίκεντρο των θεσμών καθώς από το πρώτο Μνημόνιο είχαν απαιτήσει την πώληση του 24% των μετοχών που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ αλλά μέχρι σήμερα δεν είχε ληφθεί ανάλογη απόφαση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις. Στο μετοχικό κεφάλαιο της ΕΥΑΘ συμμετέχει με ποσοστό 5% η Suez Environment Company και το υπόλοιπο 21% των μετοχών βρίσκεται στη διασπορά.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
w
ww.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης