Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κεραμέως: Θα αλλάξει ο τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ - Καταργείται το άσυλο

Κεραμέως: Θα αλλάξει ο τρόπος διοίκησης των ΑΕΙ - Καταργείται το άσυλο
«Θα αλλάξει ο τρόπος διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων", αναφέρει η Ν. Κεραμέως
«Στρατηγικός μας στόχος είναι ο ακαδημαϊκός χάρτης να περιλαμβάνει ιδρύματα πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, εξωστρεφή και σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας», δηλώνει σε συνέντευξή της στην "Καθημερινή" της Κυριακής η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Η ίδια τονίζει ότι «η αναδιάταξη του ακαδημαϊκού χάρτη έγινε χωρίς ακαδημαϊκά κριτήρια, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η αξιολόγηση των εν λόγω ιδρυμάτων, χωρίς μελέτες σκοπιμότητας και βιωσιμότητας.
Και, ακόμη, χωρίς καν μέριμνα για την κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων».
 «Η πρόθεσή μας είναι να ενισχύσουμε εντός των νέων συγχονευμένων ιδρυμάτων, τον τεχνολογικό χαρακτήρα των τμημάτων που προέρχονται από τα πρώην ΤΕΙ. Με στοχευμένες παρεμβάσεις στήριξης, όπως η ενίσχυση των εργαστηρίων», προσθέτει.
Η ίδια, αναφορικά με την κατάργηση του ασύλου, αναφέρει  ότι θα πρέπει να προχωρήσει «διότι τα πανεπιστήμιά μας έχουν μετατραπεί σε ορμητήρια βίας και ανομίας.
Χωρίς ασφάλεια, δεν υπάρχει ελεύθερη διακίνηση ιδεών και ακαδημαϊκή ελευθερία, ενώ υπονομεύεται και η εκπαιδευτική διαδικασία».
Σύμφωνα με την υπουργό, «η πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει το κατάλληλο ακαδημαϊκό περιβάλλον για την αναβάθμιση του παρεχόμενου εκπαιδευτικού έργου, σε συνθήκες αξιοπρέπειας και ελευθερίας.
Για να επιτευχθεί αυτό, οι δημόσιες αρχές θα πρέπει να είναι σε θέση να επεμβαίνουν στον χώρο του πανεπιστημίου για κάθε αξιόποινη πράξη».
Σχετικά με τον τρόπο διοίκησης των ΑΕΙ,  η κ. Κεραμέως επισημαίνει ότι «θα αλλάξει ο τρόπος διοίκησης των ανώτατων ιδρυμάτων.
 Για να έχουμε ΑΕΙ πραγματικά αυτόνομα και αυτοδιοικούμενα» και μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό μελετάται, η επαναφορά των Συμβουλίων Ιδρύματος, στα οποία συμμετείχαν διαπρεπείς 'Ελληνες του εξωτερικού, αφού πρώτα προχωρήσει η αναμόρφωση του πλαισίου λειτουργίας τους, καθώς και η επαναφορά του θεσμού του γενικού γραμματέα στα ΑΕΙ.
Για το εξεταστικό σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, η κ. Κεραμέως υπογραμμίζει ότι δεν θα αιφνιδιάσουν κανένα ειδικά τα παιδιά της Γ' Λυκείου που έχουν κάνει ήδη το σχεδιασμό τους, αλλά «σκοπεύουμε να προβούμε, σε επιμέρους βελτιωτικές κινήσεις για να καταστήσουμε πιο λειτουργικό το ισχύον σύστημα που χαρακτηρίζεται από πλήθος στρεβλώσεων, όπως η εξεταστέα ύλη».
Τέλος, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι θα προχωρήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, αλλά και ο διορισμός των 4.500 εκπαιδευτικών Ειδικής Αγωγής.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης