Τελευταία Νέα
Πολιτική

Θεοδωρικάκος: Ξεκάθαρη η δέσμευσή μας για κατάργηση της απλής αναλογικής

Θεοδωρικάκος: Ξεκάθαρη η δέσμευσή μας για κατάργηση της απλής αναλογικής
"Θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα", σύμφωνα με τον Τ. Θεοδωρικάκο
«Είναι ξεκάθαρη η δέσμευσή μας για κατάργηση της απλής αναλογικής, η οποία οδηγεί σε ακυβερνησία», υπογράμμισε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Παραπολιτικά".
Ο ίδιος υπενθύμισε ότι «ο πρωθυπουργός έχει ήδη ανακοινώσει ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει το πρώτο διάστημα της κυβερνητικής μας θητείας».
Ο εκλογικός νόμος, σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, «θα διασφαλίζει την αντιπροσωπευτικότητα και την κυβερνησιμότητα.
Βασικό του χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι θα δίνει στους 'Ελληνες του εξωτερικού το δικαίωμα να ψηφίζουν στη χώρα όπου κατοικούν», ενώ «σε κάθε περίπτωση σε ό,τι αφορά και τον εκλογικό νόμο, στόχος μας είναι οι μέγιστες δυνατές συναινέσεις και συγκλίσεις».
Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες, όπως ανέφερε,  θα καταλήξουν στις βέλτιστες λύσεις που θα επιτρέπουν τη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, αλλά και την αντιμετώπιση των διαλυτικών προβλημάτων που προκάλεσε η εφαρμογή της απλής αναλογικής στους δήμους και τις περιφέρειες.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρικάκο, «οι κεντρικές ιδέες είναι η διασφάλιση της πλειοψηφίας του εκάστοτε δημάρχου ή περιφερειάρχη τουλάχιστον στη σημαντική για την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ οικονομική Επιτροπή, καθώς και η ενθάρρυνση των συμπράξεων δημοτικών πρατάξεων.
'Ολα αυτά σε ένα πλαίσιο ρυθμίσεων που πρέπει να είναι συμβατές με τη συνταγματική νομιμότητα».
Επιπλέον, ο κ. Θεοδωρικάκος σημείωσε ότι ο "Κλεισθένης" θα μεταρρυθμιστεί και θα αποσαφηνιστούν πλήρως οι αρμοδιότητες μεταξύ κράτους και αυτοδιοίκησης, ενώ θα θα γίνει συνολικότερη ρύθμιση για την Αυτοδιοίκηση, που θα αποκαθιστά τις στρεβλώσεις.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης