Ύποπτη… σιωπή από ΗΠΑ για τους S 400 - Απτόητη η Τουρκία συνεχίζει την παραλαβή των ρωσικών συστημάτων

Ύποπτη… σιωπή από ΗΠΑ για τους S 400 - Απτόητη η Τουρκία συνεχίζει την παραλαβή των ρωσικών συστημάτων
Το Πεντάγωνο «ανέβαλε επ' αόριστον» την ενημέρωση σχετικά με την παράδοση των ρωσικών S-400 στην Τουρκία
Νέο φορτίο του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S - 400 έφτασε σήμερα (13/7) στην Τουρκία, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της χώρας στο twitter.
Μάλιστα, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας στη σχετική του ανάρτηση, που συνοδευόταν από φωτογραφία του ρωσικού αεροσκάφους, έγραψε ότι «η παράδοση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400 συνεχίστηκε σήμερα.
Το τέταρτο ρωσικό αεροσκάφος που μετέφερε τμήματα των S-400 προσγειώθηκε στο αεροδρόμιου Murted, έξω από την Άγκυρα».
Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία έλαβε την Παρασκευή 12/7 τρία φορτία με εξοπλισμό των S-400, χωρίς να υπολογίζει τις απειλές για κυρώσεις από τις ΗΠΑ, ενώ ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πότε θα εγκατασταθεί το αντιαεροπορικό σύστημα.

ΗΠΑ: Στάση σιωπής από την αμερικανική κυβέρνηση

Στάση σιωπής αποφάσισε να τηρήσει η αμερικανική κυβέρνηση για την παραλαβή από την Τουρκία του προηγμένου ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Tο υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας ανακοίνωσε την Παρασκευή 12/7 την έναρξη της διαδικασίας παράδοσης των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 στην Άγκυρα, παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις της Ουάσιγκτον.
Και ενώ τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν επί του κειμένου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι «ανέβαλε επ' αόριστον» την ενημέρωση που επρόκειτο να κάνουν κορυφαίοι αμυντικοί αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους για την παραλαβή από την Τουρκία του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400.
Μάλιστα, ο ασκών χρέη υπουργού Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του H. Acar  με επίκεντρο την αγορά του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400 από την Άγκυρα, ενώ είχε δηλώσει ότι η στάση της Ουάσινγκτον δεν έχει αλλάξει, παραπέμποντας στην ενημέρωση που θα γινόταν αργότερα.
Και ενώ το Πεντάγωνο είχε κάνει γνωστό ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη ενημέρωση για το ζήτημα των S-400 μετά την ολοκλήρωση της συνομιλίας του Esper με τον τούρκο ομόλογό του, τελικά το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι αναβάλλει «επ’ αόριστον» την ενημέρωση και πως δεν πρόκειται να εκδοθεί η συνήθης ανακοίνωση που αφορά το περιεχόμενο της συζήτησης των δύο υπουργών, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει μέχρι στιγμής κάποια επίσημη αντίδραση από την αμερικανική κυβέρνηση.
Πάντως, η εξέλιξη αυτή προκάλεσε αντιδράσεις σε διακομματική βάση στο Καπιτώλιο, με την θεσμική ηγεσία τον αρμόδιων επιτροπών και των δύο νομοθετικών σωμάτων να ζητά από τον Λευκό Οίκο την ενεργοποίηση των κυρώσεων.
 
Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων Αμερικανικής Βουλής: Λάθος η επιλογή του Erdogan

Την αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των μαχητικών F-35 ζητά η ηγεσία της επιτροπής Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής.
Μάλιστα, υπογραμμίζει ότι πρέπει να επιβληθούν κυρώσεις στους Τούρκους που έχουν επιχειρηματικές συναλλαγές με τον ρωσικό αμυντικό τομέα.
Η Τουρκία, όπως αναφέρεται στην κοινή ανακοίνωση που υπογράφει ο πρόεδρος της επιτροπής, Eliot Engel, αλλά και ο επικεφαλής της μειοψηφίας, Michael McCaul, πρέπει να αντιμετωπίσει «σκληρές συνέπειες» για αυτή την απόφαση.
Σημειώνεται επίσης ότι «έχουμε προειδοποιήσει επανειλημμένα την Τουρκία και τον πρόεδρο Erdogan ότι η παραλαβή του ρωσικού συστήματος αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 θα έχει σοβαρές συνέπειες στην σχέση των ΗΠΑ με την Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής της Τουρκίας στο πρόγραμμα των F-35.
Τους έχουμε προειδοποιήσει ότι η απόκτηση του συστήματος S-400 θα ενεργοποιήσει κυρώσεις».
 «Ο Πρόεδρος Erdogan έκανε μια πολύ σαφή επιλογή. Δυστυχώς, έκανε σαφώς τη λάθος επιλογή.
Το γεγονός ότι ένας σύμμαχος του ΝΑΤΟ επέλεξε να ταχθεί με την Ρωσία και τον V. Putin αντί για τη συμμαχία και τη στενότερη συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύσκολο να κατανοηθεί».
Μάλιστα οι δύο Αμερικανοί βουλευτές υπενθυμίζουν ότι η επιτροπή είχε στηρίξει την προσφορά της κυβέρνησης για την πώληση του συστήματος PATRIOT, το οποίο θα ήταν απόλυτα επαρκές για την κάλυψη των αναγκών της Τουρκίας στον τομέα της αεροπορικής και πυραυλικής άμυνας.

Επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων-Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας: Πλήρη εφαρμογή των κυρώσεων

Την επιβολή κυρώσεων ζητά και η αρμόδια ηγεσία της γερουσίας, κατηγορώντας τον πρόεδρο Erdogan πως επέλεξε μια επικίνδυνη συνεργασία με την Ρωσία που θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την οικονομική ευημερία και την ακεραιότητα του ΝΑΤΟ.
Μάλιστα, στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η επιτροπή Ενόπλων Δυνάμεων και η επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων σημειώνεται ότι «σε ισχυρή, διακομματική βάση, το Κογκρέσο έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει να υπάρξουν συνέπειες για την λανθασμένη απόκτηση των S-400 από τον πρόεδρο Erdogan, μια ανησυχητική ένδειξη της στρατηγικής ευθυγράμμισης με τη Ρωσία του Putin και απειλής για το πρόγραμμα των F-35».
Η ίδια  ανακοίνωση προτρέπει τον πρόεδρο των ΗΠΑ, D. Trump «να εφαρμόσει πλήρως τις κυρώσεις» που προβλέπονται στο πλαίσιο του Νόμου για την Αντιμετώπιση των Αντιπάλων της Αμερικής Μέσω Κυρώσεων (CAATSA).
Ακόμη, οι γερουσιαστές καλούν το Πεντάγωνο να προχωρήσει στην αποπομπή της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35.
Παράλληλα, υπενθυμίζουν ότι η Άγκυρα παραμένει ένας σημαντικός σύμμαχος στο ΝΑΤΟ και αφήνουν ανοιχτή την ελπίδα ότι η «στρατηγική σχέση» των δύο χωρών θα μπορέσει να ξεπεράσει αυτές τις σημαντικές διαφορές.
Ωστόσο, ξεκαθαρίζουν ότι «η συνεχιζόμενη βελτίωση της συνεργασίας μας (ΗΠΑ-Τουρκίας) δεν θα είναι εφικτή εφόσον ο πρόεδρος Erdogan παραμείνει σταθερός στην εμβάθυνση των δεσμών με τον V. Putin εις βάρος της οικονομικής ευημερίας της Τουρκίας και της ασφάλειας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ».


Συμφωνία στην ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας

Συμφώνησαν τα κράτη-μέλη της ΕΕ επί του κειμένου για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές. Μεταξύ άλλων, το κείμενο αναφέρει ότι η ΕΕ θα παγώσει τις συναντήσεις υψηλού επιπέδου με την Τουρκία και ότι θα κόψει τα προενταξιακά κονδύλια προς τη χώρα.
Σε ό,τι αφορά το σημείο των περαιτέρω μέτρων, για το οποίο είχε εκφράσει διαφωνίες χθες η Κύπρος, το τελικό προσχέδιο σημειώνει ότι η Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης θα συνεχίσουν να εργάζονται πάνω σε επιλογές για «στοχευμένα μέτρα» υπό το φως των συνεχιζόμενων επιχειρήσεων γεώτρησης της Τουρκίας.
Tο κείμενο αναμένεται να λάβει την τελική έγκριση των εθνικών απεσταλμένων στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα το πρωί και να πάει ως «κλεισμένη» συμφωνία στο συμβούλιο υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την ίδια μέρα.


Bluebay: Η αγορά S-400 από Τουρκία ανοίγει τον δρόμο και στις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ

Ως «ορόσημο» για αμυντικές δαπάνες παγκοσμίως χαρακτηρίζει αναλυτής της Bluebay Asset Management, την αγορά των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400 από την Τουρκία.
«Εάν η Τουρκία μπορεί να αγοράζει S-400 χωρίς κυρώσεις, τότε μια σειρά άλλων χωρών-μελών του ΝΑΤΟ θα αγοράσει ρωσικό στρατιωτικό εξοπλισμό που συχνά είναι πολύ αποδοτικός οικονομικά και δεν συνοδεύεται από εμπορικούς όρους» επισημαίνει ο Timothy Ash.
Σύμφωνα με τον Ash, οι θερμές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας και η πώληση των S-400 είναι «μια τεράστια πρόκληση για το project των F-35» και ένα «τεράστιο πλήγμα στην ηγεμονία των ΗΠΑ στην αμυντική βιομηχανία».


Γιατί η Τουρκία χρειάζεται το ρωσικό αμυντικό σύστημα;

Η Άγκυρα βλέπει το σύστημα ως βασικό πυλώνα της άμυνάς της καθώς αντιμετωπίζει απειλές ασφάλειας από τα νότια σύνορά του με τη Συρία και το Ιράκ.
Υποστηρίζει ότι όταν έκανε τη συμφωνία S-400 με τη Ρωσία, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν είχαν παρουσιάσει μια βιώσιμη εναλλακτική λύση.
Η Τουρκία δήλωσε ότι το ρωσικό σύστημα ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της όσον αφορά την τιμή και την τεχνολογία και ελπίζει να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την ανάπτυξη των συστημάτων πυραύλων επόμενης γενιάς S-500, επωφελούμενα από τη μεταφορά τεχνολογίας και τη συμπαραγωγή.
Σύμφωνα με την Άγκυρα, οι S-400s δεν αποτελούν άμεση απειλή για το στρατό των ΗΠΑ.
Πρότεινε την ίδρυση τεχνικής ομάδας εργασίας, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει το ΝΑΤΟ, για να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με τις πιθανές επιπτώσεις του συστήματος στις πτήσεις των ΗΠΑ F-35.
Η πρόταση αυτή έχει παραμείνει μέχρι στιγμής αναπάντητη, λέει η Τουρκία.

Γιατί οι ΗΠΑ αντιτίθεται στην εξαγορά;

Οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι το ρωσικό σύστημα πυραύλων δεν είναι συμβατό με το αμυντικό δίκτυο του ΝΑΤΟ και ότι θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα μαχητικά αεροσκάφη Lockheed Martin F-35, αεροσκάφος το οποίο η Τουρκία θέλει  να αγοράσει.
Η αγορά της Τουρκίας παραβιάζει επίσης τη νομοθεσία των ΗΠΑ, γνωστή ως νόμος για την καταπολέμηση των αντιφρονούντων (CAATSA), η οποία απαιτεί από την Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις στις χώρες που αγοράζουν στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Μόσχα.
Η συμφωνία πυραύλων περιπλέκει περαιτέρω την πολιτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή αυξάνοντας τις εντάσεις με την Άγκυρα σε μια εποχή που η Ουάσιγκτον ασκεί διεθνή πίεση για να απομονώσει το Ιράν εμποδίζοντας τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.
Η Τουρκία ήταν ένας μεγάλος αγοραστής ιρανικού πετρελαίου, αλλά σταμάτησε τις αγορές μέχρι στιγμής.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία διαφωνούν επίσης για τον εμφύλιο στη Συρία και άλλα ζητήματα.

Τι προσφέρουν οι ΗΠΑ ως εναλλακτική λύση;

Προσπαθώντας να πείσουν την Τουρκία να εγκαταλείψει τους ρωσικούς πυραύλους, οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να πουλήσουν τα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot της Raytheon.
Ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε ότι αξιωματούχοι της Τουρκίας και των Η.Π.Α. εργάζονταν σε θέματα τιμών, μεταφοράς τεχνολογίας και κοινής παραγωγής σχετικά με την τελευταία προσφορά των ΗΠΑ που έγινε στα τέλη Μαρτίου.
Ωστόσο, δεν έχει επιτευχθεί ακόμη συμφωνία.
Αρκετοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ παρείχαν επίσης μπαταρίες πυραύλων Patriot για την προστασία των νότιων συνόρων της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στη γειτονική Συρία.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS