Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κίνδυνος φούσκας στην αγορά ομολόγων – Τι δείχνει η πορεία του ελληνικού χρέους

Κίνδυνος φούσκας στην αγορά ομολόγων – Τι δείχνει η πορεία του ελληνικού χρέους
Οι τρεις λόγοι, σύμφωνα με το Bloomberg, που τα κρατικά ομόλογα μπορούν να μετατραπούν στην «τέλεια παγίδα» για τους επενδυτές
Για κίνδυνο μίας φούσκας η οποία πολύ σύντομα θα εκραγεί στην αγορά ομολόγων κυρίως κρατικού χρέους κάνει λόγο το Bloomberg σε ανάλυσή του.
Μάλιστα το πρακτορείο θέτει ως παράδειγμα ριψοκίνδυνης συμπεριφοράς τη στροφή αρκετών επενδυτών στα ελληνικά και ιταλικά κρατικά ομόλογα, οι αποδόσεις των οποίων έχουν υποχωρήσει σημαντικά το τελευταίο διάστημα.
Όπως τονίζει ομόλογα αξίας 13 τρισ. δολαρίων έχουν αρνητική απόδοση και ως εκ τούτου η συγκεκριμένη αγορά μπορεί να χαρακτηρισθεί ως η «τέλεια παγίδα» για τους επενδυτές.
Το πρώτο πράγμα που θα πρέπει να καταλάβουν όλοι και κυρίως οι επενδυτές, τονίζει το αμερικανικό πρακτορείο, είναι το γεγονός ότι η πτώση στις αποδόσεις των ομολόγων αντικατοπτρίζει τις ανησυχίες για το μέλλον της παγκόσμιας οικονομίας.
Όταν υπάρχουν τέτοιες ανησυχίες οι επενδυτές έχουν την τάση να στρέφονται σε τοποθετήσεις τις οποίες θεωρούν πιο ασφαλείς και κυρίως στα κρατικά ομόλογα, οδηγώντας σε αρνητικό επίπεδο τις αποδόσεις, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές και να δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος.

Το πρακτορείο επισημαίνει ότι υπάρχουν τρεις λόγοι για τους οποίους τελικά η αγορά κρατικών ομολόγων μπορεί να αποδειχθεί μία επικίνδυνη φούσκα.
Πρώτον ο πληθωρισμός είναι χαμηλός ή υποχωρεί σε ΗΠΑ, Ευρωζώνη και Ιαπωνία, κάτι που οδηγεί τους επενδυτές στα ομόλογα, παρά την πτώση των αποδόσεων.
Υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για πληθωρισμό 2% στις ΗΠΑ που έχει θέσει η Fed δεν έχει επιτευχθεί εδώ και αρκετά χρόνια.
Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη βρίσκεται στο 1,2%, δηλαδή και αυτός αρκετά μακριά από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ, ενώ στην Ιαπωνία διαμορφώθηκε μόλις στο 0,2% τον Μάιο 2019.
Ο δεύτερος λόγος αφορά τη νομισματική πολιτική.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου είναι χαμηλότερη από τα βασικά επιτόκια σε ΗΠΑ, Γερμανία και Ιαπωνία, κάτι που ασκεί πιέσεις στη Fed να μειώσει το βασικό επιτόκιο των ΗΠΑ.
Στην Ευρωζώνη η απόφαση να είναι υποψήφια για την προεδρία της ΕΚΤ η Christine Lagarde, θερμή οπαδός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης (QE) οδήγησε σε περαιτέρω υποχώρηση τις αποδόσεις.
Τρίτος λόγος είναι το γεγονός ότι η υποχώρηση των αποδόσεων σε ασφαλή ομόλογα όπως αυτά των ΗΠΑ και της Γερμανίας στρέφει τους επενδυτές σε κρατικό χρέος πιο επικίνδυνων οικονομιών.
Ένα παράδειγμα αποτελούν τα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 5ετούς να υποχωρεί την τρέχουσα εβδομάδα στο 1,24% από 1,66% που ήταν τον προηγούμενο μήνα.
Επίσης ανάλογη πορεία ακολουθούν και τα ιταλικά ομόλογα, με την απόδοση του 10ετούς να φθάνει στο 1,7% τον Ιούνιο 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης