Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Κων. Φέγγος (VERSAL): Η μετοχή του ΟΠΑΠ, η κορωνίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου

Κων. Φέγγος (VERSAL): Η μετοχή του ΟΠΑΠ, η κορωνίδα του Ελληνικού Χρηματιστηρίου
Άρθρο του Κωνσταντίνου Φέγγου, προέδρου της VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ., στο bankingnews.gr
Με το αριστερό μπήκε η πρώτη χρηματιστηριακή βδομάδα για τη νέα κυβέρνηση.
Παρ’ όλα αυτά, τα spreads των Ελληνικών ομολόγων παρέμειναν σχετικά σταθερά.
Είδαμε ένα ξεκάθαρο αγόραζε στη φήμη και πούλα στο γεγονός, από τους συμμετέχοντες στην Ελληνική αγορά που ακόμα είναι λίγοι και μεγάλοι.
Τη Δευτέρα το πρωί είχαμε και μια υπεραντίδραση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που δεν βοήθησε την κατάσταση.
Η μετοχή του ΟΠΑΠ, που αποτελεί μία από τις κορωνίδες του Ελληνικού Χρηματιστηρίου τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης.
Άμεσα οι εταιρείες που παρέχουν πίστωση, μείωσαν τη στάθμιση της μετοχής, προκαλώντας margin calls σε κάποια χαρτοφυλάκια.
Με τον ΟΠΑΠ εκτός διαπραγμάτευσης, οι πελάτες έπρεπε να καλύψουν τα margin calls και έπρεπε να τα καλύψουν πουλώντας άλλες μετοχές.
Σε μια ρηχή αγορά, αυτό δεν είναι καλό, ειδικά όταν κινούμασταν σε υψηλά επίπεδα τετραετίας.
Τώρα αν έπρεπε να ανασταλεί η διαπραγμάτευση, όπως πάντα είναι θέμα κρίσης.
Εκ του αποτελέσματος, δεν υπήρξε θέμα κινδύνου για την αγορά.
Οι παλιοί μέτοχοι έχουν την ευκαιρία να επενεπενδύσουν το μέρισμα που τους έδωσε η εταιρεία στην τιμή € 9,56, ενώ η τιμή της μετοχής ήταν € 10,05 την Παρασκευή.
Ο βασικός μέτοχος, αν το έκανε αυτό θα ξεπερνούσε το 33% συμμετοχή και θα υποχρεούτο να κάνει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ, σύμφωνα με την Ελληνική νομοθεσία.
Αποφάσισε λοιπόν να μην επανεπενδύσει και να κάνει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών του ΟΠΑΠ στο € 9,12 που είναι η ελάχιστη τιμή που επιτρέπει ο νόμος.
Αυτό δεν υποχρεώνει κανέναν να πουλήσει σε αυτή την τιμή.
Αντίθετα θέτει ένα πάτωμα (floor) στη μετοχή καθώς είναι αδύνατον για τους επόμενους μήνες, ο ΟΠΑΠ να πέσει κάτω από € 9,12.  
Να θυμίσω ότι ο ΟΠΑΠ ήταν στα € 8,50 πριν τις Ευρωεκλογές.
Στη διαδικασία μέχρι να ανακοινωθεί η τελική πρόθεση του βασικού μετόχου, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ένοιωσε ανασφαλής και ανέστειλε τη διαπραγμάτευση, προκαλώντας συνειρμούς τύπου Follie, που καθόλου δεν βοήθησαν στη διατήρηση θετικού κλίματος.
Μέσα στη βδομάδα ο Γενικός Δείκτης επανήλθε σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών που δίνουν στηρίξεις στις 850, 835, 812 και 780 μονάδες, ενώ σημαντικότατη αντίσταση δημιουργήθηκε στις 880 μονάδες.
Από πλευράς της νέας κυβέρνησης, είναι εμφανής ο στόχος να εντυπωσιάσει με τις κινήσεις της και νομίζω πως τα καταφέρνει.
Σε χρόνο μηδέν ανέλαβε ο νέος Πρωθυπουργός, σε χρόνο μηδέν ανέλαβαν οι Υπουργοί, σε χρόνο μηδέν ανατέθηκαν φάκελοι στους υπουργούς, που για πρώτη φορά έχουν ορόσημα και διαδικασίες ελέγχου και σε χρόνο μηδέν ξεκίνησαν οι συναντήσεις με φορείς.  
Είναι εμφανές πως υπάρχει προετοιμασία και πως η επικέντρωση γίνεται σε συγκεκριμένα θέματα και όχι στη γενικότερη ιδέα των πολιτικών λύσεων που μαγικά θα επιλύσουν τα πάντα.
Τώρα φυσικά πρέπει να δούμε και συγκεκριμένες προτάσεις αλλά και λύσεις.
Τα κύρια θέματα για την οικονομία και την ανάπτυξη, παραμένουν τα κόκκινα δάνεια, οι αποκρατικοποιήσεις και ο αναπτυξιακός νόμος.
Η νέα κυβέρνηση φαίνεται έτοιμη να προτείνει λύσεις και η αγορά φαίνεται έτοιμη να τις κρίνει αυστηρά.
Πολλά επίσης θα εξαρτηθούν από τη στάση των δανειστών που αυτή την περίοδο βρίσκονται σε περίοδο αγρίων διαθέσεων, καθώς πρέπει να πείσουν τη νέα κυβέρνηση να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.  
Συνήθως η χαλάρωση γίνεται στην αξιολόγηση του φθινοπώρου και πάντα εφόσον η κυβέρνηση τους πείσει.
Το επόμενο διάστημα αναμένεται να προσφέρει διακυμάνσεις και οι επενδυτές πρέπει να είναι προσεκτικοί.  
Από την άλλη με κάθε νέα κυβέρνηση, ξεχωρίζουν κάποιες εταιρείες που ωφελούνται από τις πολιτικές της και οι επενδυτές θα πρέπει να είναι σε εγρήγορση να τις αναγνωρίσουν και να επενδύσουν σε αυτές.

Κωνσταντίνος Φέγγος, πρόεδροες VERSAL Α.Ε.Π.Ε.Υ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης