Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νέα ρεκόρ στη Wall στον απόηχο Powell, ξεπέρασε τις 27.000 μονάδες ο Dow - Κέρδη +0,22% για S&P 500

Νέα ρεκόρ στη Wall στον απόηχο Powell, ξεπέρασε τις 27.000 μονάδες ο Dow - Κέρδη +0,22% για S&P 500
Σήμα από τον Powell για μείωση επιτοκίων από τη Fed
(upd) Μεικτά πρόσημα εμφάνισαν σήμερα (11/7/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τον Dow Jones να σημειώνει άνοδο και να ξεπερνά για πρώτη φορά τις 27.000 μονάδες, στον απόηχο των χθεσινών δηλώσεων του διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, που αύξησαν τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουλίου.

O Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,85% στις 27.087 μονάδες, ο S&P 500 είχε κέρδη 0,22% στις 2.999 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,08% χαμηλότερα, στις 8.196 μονάδες.
Οι δείκτες περιόρισαν τα κέρδη τους, ενώ ο Nasdaq βρέθηκε σε αρνητικό έδαφος, καθώς ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, εξαπέλυσε σήμερα νέα επίθεση στην Κίνα, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι δεν πραγματοποιεί αυτά που υποσχέθηκε.

Χθες, ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Powell δήλωσε πως οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και η αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», ενώ επανέλαβε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει όπως αρμόζει για να διατηρήσει τη δεκαετή οικονομική επέκταση.
Οι δηλώσεις του Powell οδήγησαν χθες τη Wall Street σε νέα ρεκόρ, με τον Nasdaq να κλείνει σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, ενώ ο δείκτης S&P 500 ξεπέρασε ενδοσυνεδριακά το όριο των 3.000 μονάδων για πρώτη φορά.

Σύμφωνα με το εργαλείο FedWatch της CME Group, οι προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων τον Ιούλιο διαμορφώνονται στο 100%.
Η γερμανική τράπεζα Commerzbank υποστηρίζει ότι μια μείωση των επιτοκίων στις 30 Ιουλίου θα μπορούσε να είναι της τάξης του 0,50%.
Από την πλευρά της, η Goldman Sachs τοποθετεί την πιθανότητα μείωσης κατά 50 μ.β. μόλις στο 15%, ενώ, αντίθετα, «βλέπει» πιθανότητα 75% για μια μείωση κατά 0,25%.
Σήμερα, ο Powell εμφανίστηκε εκ νέου ανοιχτός σε μια μείωση των επιτοκίων, προκειμένου να υποστηριχθεί η αμερικανική οικονομία.
Καταθέτοντας σήμερα ενώπιον της Γερουσίας, ο Powell δήλωσε πως η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλή θέση, αλλά τόνισε ότι οι αβεβαιότητες επιβαρύνουν τις προοπτικές.
Όπως τόνισε, η Fed έχει αφήσει να εννοηθεί ότι είναι ανοιχτή στη λήψη περισσότερων μέτρων τόνωσης, ενώ υπογράμμισε ότι η κεντρική τράπεζα θα χρησιμοποιήσει τα εργαλεία της για να συνεχιστεί η ανάπτυξη.
Εν τω μεταξύ, ορισμένα θετικά στοιχεία για την οικονομία των ΗΠΑ εξέγειραν αμφιβολίες σχετικά με το εάν η κεντρική τράπεζα θα προβεί σε τόσο «επιθετική» μείωση των επιτοκίων όσο αναμενόταν.

Ειδικότερα, σημερινά στοιχεία έδειξαν ότι εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, ο δομικός πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 0,3% τον Ιούνιο -η μεγαλύτερη αύξηση από τον Ιανουάριο του 2018- ακολουθώντας τέσσερις συνεχόμενους μήνες με αύξηση 0,1%, ενώ σε ετήσια βάση, σημείωσε αύξηση 2,1%, έναντι αύξησης 2% του προηγούμενου μήνα.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ διολίσθησαν σε χαμηλό τριών μηνών την περασμένη εβδομάδα, σε μια ένδειξη ότι η ισχυρή αγορά εργασίας θα μπορούσε να στηρίξει την επιβραδυνόμενη οικονομία.
Ειδικότερα, οι αρχικές αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 13.000, στις 209.000, την εβδομάδα έως τις 6 Ιουλίου 2019 -το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο- ενώ οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει μια αύξηση των αιτήσεων στις 223.000, για την περασμένη εβδομάδα.
Στα εταιρικά νέα, ισχυρά κέρδη 5% καταγράφει η μετοχή της UnitedHealth, καθώς ο Λευκός Οίκος απέσυρε μια πρόταση για την κατάργηση των εκπτώσεων στα φάρμακα.

Οι μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο - πτώση

Dow Jones

S&P 500

Nasdaq

Απώλειες στις ευρωαγορές


Με απώλειες έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, καθώς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) προειδοποίησε ότι η οικονομία της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενους κινδύνους, ενώ κάλεσε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να προβεί στη λήψη μέτρων τόνωσης της οικονομίας.
Όπως ανέφερε το ΔΝΤ, η οικονομία της Ευρωζώνης είναι αντιμέτωπη με αυξανόμενα ρίσκα που απορρέουν από τις εμπορικές εντάσεις, το Brexit και την Ιταλία.
Στην ετήσια έκθεση του για την κατάσταση της οικονομίας της ευρωζώνης, τονίζει παράλληλα πως τα σχέδια της ΕΚΤ να διατηρήσει την υποστηρικτική νομισματική πολιτική παραμένουν «ζωτικά», καθώς το μπλοκ είναι αντιμέτωπο με μια «παρατεταμένη περίοδο αναιμικής ανάπτυξης και πληθωρισμού».
Τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης του Δ.Σ. της ΕΚΤ, που δημοσιεύθηκαν σήμερα, ανέφεραν ότι η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη και προετοιμασμένη να χαλαρώσει τη νομισματική πολιτική εάν αυτό κριθεί απαραίτητο.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 0,12% κι έκλεισε στις 386,70 μονάδες, με τον κλάδο πετρελαίου να καταγράφει κέρδη 0,6%, ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες υποχώρησαν κατά 0,6%.
Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,33% κι έκλεισε στις 12.332,12 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση 0,28% στις 7.509,82 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,28% στις 5.551,95 μονάδες.


Με σημαντικά κέρδη έκλεισε, εν τω μεταξύ, η μετοχή της Deutsche Bank, ανακάμπτοντας από τις απώλειες που κατέγραφε νωρίτερα, στον απόηχο της είδησης ότι το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης πραγματοποιεί έρευνα, προκειμένου να διαπιστωθεί η σχέση της γερμανικής τράπεζας με το 1MDB, το κρατικό επενδυτικό ταμείο που βρίσκεται στο επίκεντρο ενός σκανδάλου για ξέπλυμα χρήματος πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η έρευνα των αμερικανών εισαγγελικών αρχών επικεντρώνεται στην Tan Boon-Kee, πρώην υπάλληλο της γερμανικής τράπεζα και της Goldman Sachs, σε θέματα που σχετίζονται με το 1MDB και στις δύο τράπεζες.
Στις 22.169,42 μονάδες έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο με άνοδο 0,56%.

Θετικό κλίμα στις αγορές της Ασίας λόγω ΗΠΑ

Με κέρδη έκλεισαν σήμερα οι αγορές της Ασίας, δεχόμενες ώθηση από τα κέρδη που σημειώθηκαν χθες στη Wall Street, μετά το μήνυμα του προέδρου της Fed ότι η τράπεζα είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο 0,51% στις 21.643,42 μονάδες, ενώ παρόμοια ήταν τα κέρδη και για τον δείκτη S&P/ASX 200 στην Αυστραλία, ο οποίος έκλεισε στο +0,39% και τις 6.716,10 μονάδες.
Στη Νότια Κορέα, ο δείκτης Kospi ενισχύθηκε κατά 1,06% στις 2.080,58 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης Taiwan Weighted στην Ταϊβάν έκλεισε στο +0,42% και τις 10.843,42 μονάδες.
Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κατέγραψε άνοδο 0,81% στις 28.431,80 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite έκλεισε με οριακά κέρδη +0,08% στις 2.917,76 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης SZSE Component υποχώρησε κατά 0,15% στις 9.152,77 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης