Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Brookings: Παρά την αυτοδυναμία, ο Μητσοτάκης έχει απέναντι του το 60% των Ελλήνων

Brookings: Παρά την αυτοδυναμία, ο Μητσοτάκης έχει απέναντι του το 60% των Ελλήνων
Αν και η ΝΔ σχημάτισε αυτοδύναμη κυβέρνηση, οι λαϊκιστικές δυνάμεις έχουν μεγάλη εκπροσώπηση στη Βουλή
Στο ερώτημα εάν το εκλογικό αποτέλεσμα στην Ελλάδα ισοδυναμεί με ήττα του λαϊκισμού επιχειρεί να απαντήσει ο Θεόδωρος Πελαγίδης με άρθρο του δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Brookings.
«Παρά την "καθαρή" πλειοψηφία του στη Βουλή, ριζοσπαστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις είναι ζωντανές στο κοινοβούλιο» επισημαίνει αναφερόμενος στην είσοδο στη Βουλή της Ελληνικής Λύσης, του ΜεΡΑ 25, ενώ συμπληρώνει ότι «κανείς δεν πρέπει να ξεχνά και το σοβιετικού τύπου ΚΚΕ που πάντα εκπροσωπείται στη Βουλή».
Κατά συνέπεια -σύμφωνα με τον κ. Πελαγίδη- μπορεί οι φιλελεύθεροι και οι συντηρητικοί (δηλ. η ΝΔ) να έλαβαν σχεδόν το 40% των ψήφων και να σχημάτισαν αυτοδύναμη κυβέρνηση, «αλλά με το 60% των ψηφοφόρων να είναι απέναντι τους, ενδεχομένως να έρθουν δύσκολες ώρες, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν βιώσιμες επιλογές για τη σύναψη συμμαχιών με άλλα κόμματα.
Την ίδια στιγμή, το ιδιαίτερα ικανοποιητικό ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε στο υπουργικό συμβούλιο περιθώρια για πανηγύρια και εφησυχασμό.
Ο κ. Πελαγίδης επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μια ευκαιρία να περάσει γρήγορα πολλούς σημαντικούς νόμους.
Πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στους νόμους που αφορούν τις επείγουσες θεσμικές μεταρρυθμίσεις σε θέματα ασφάλειας, ιδιωτικοποιήσεις, γραφειοκρατία.
Ο άμεσος στόχος είναι η δημιουργία ενός περισσότερο φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες»

«Αλλά ο διάβολος είναι πάντα στις λεπτομέρειες» επισημαίνει ο κ. Πελαγίδης, ο οποίος είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και μέλος του Brookings Institute.
Η προσέλκυση ξένων επενδύσεων είναι σημαντικά, αλλά και περίπλοκη.
Κατά τα τελευταία 10 χρόνια οι επενδύσεις στην Ελλάδα είναι περιοριστεί. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο δείκτης των επενδύσεων επί του ΑΕΠ είναι μόλις 11%, η χειρότερη επίδοση μεταξύ των χωρών της ΕΕ.
Κατά συνέπεια, η παραγωγικότητα έχει εξασθενήσει για χρόνια και οι μισθοί είναι κολλημένοι σε τόσο χαμηλά επίπεδα ώστε είναι αδύνατο για τις νέες οικογένειες να μεγαλώσουν παιδιά και να ζήσουν μια αξιοπρεπή, κανονική ζωή.
Ως αποτέλεσμα, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να είναι μόλις 1,9% το 2018 και το brain drain αυξήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια, γεγονός που επιδεινώνει το πρόβλημα της γήρανσης του πληθυσμού, που με τη σειρά του έχει δυσάρεστες επιπτώσεις στο ασφαλιστικό σύστημα.
Έτσι, η νέα κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσει επειγόντως αυτά τα αλληλένδετα προβλήματα που επηρεάζουν την ανάπτυξη.

Οι 4 προκλήσεις

Εν τω μεταξύ, ο κ. Πελαγίδης αναφέρεται και στα μηνύματα των Ευρωπαίων αξιωματούχων σχετικά με την πρόθεση της κυβέρνηση να διαπραγματευτεί τη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει τη μείωση του στόχου για το 2020-2022 στο 2% από 3,5%.
«Η χαλάρωση αυτού του δημοσιονομικού ζουρλομανδύα θα κάνει πιο εφικτή τη μείωση των πολύ υψηλών φόρων και τον περιορισμό της λιτότητας σε μια περίοδο όπου πρωταρχική ανάγκη είναι η επιτάχυνση της ανάπτυξης.
Είναι στην πραγματικότητα μια ανταλλαγή που προτείνει στους Ευρωπαίους εταίρους και δανειστές: θα υλοποιήσω γρήγορες μεταρρυθμίσεις κι εσείς θα μου δώσετε ένα χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα» επισημαίνει ο κ. Πελαγίδης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, ο κ. Πελαγίδης πρέπει να:
1. Να προωθήσει σημαντικά projects (Ελληνικό, Σκουριές) που έχουν μείνει «κολλημένες» για χρόνια, κυρίως λόγω των τοπικών αντιδράσεων.
2. Να προωθήσει μια συστημική λύση για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών καθώς ο δείκτης των NPEs παραμένει στο 45% των συνολικών δανείων.
3. Να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ΔΕΗ.
4. Να αλλάξει το φορολογικό ώστε να είναι περισσότερο φιλικό στην ανάπτυξη και στις επιχειρήσεις.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί με τη μείωση των φόρων αλλά και των κρατικών δαπανών.
«Οι προεκλογικές παροχές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν εξαλείψει κάθε διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για το 2019 που έχει στη διάθεση της η νέα κυβέρνηση.
Το ακόμα χειρότερο είναι ότι η προηγούμενη κυβέρνηση έχει νομοθετήσει παρόμοιες παροχές για το 2020 και το 2021 επίσης» επισημαίνει ο ίδιος και καταλήγει «Σίγουρα, έρχονται δύσκολες ώρες για τη νέα κυβέρνηση, αλλά από την άλλη πλευρά, ο Μητσοτάκης είναι εργασιομανής και δραστήριος.
Ο χρόνος θα δείξει».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης