Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα -Απαγόρευση εισόδου στο Κόσοβο για τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας

Κλιμακώνεται η ένταση ανάμεσα σε Βελιγράδι και Πρίστινα -Απαγόρευση εισόδου στο Κόσοβο για τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας
Απαγόρευση εισόδου στο Κόσοβο για τον υπουργό Άμυνας της Σερβίας
Η κυβέρνηση του Κοσόβου δεν παρείχε άδεια εισόδου στον υπουργό Άμυνας της Σερβίας A. Voulin και σε αντιπροσωπεία του τομέα υγείας των Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο Σέρβος υπουργός είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο νοσοκομειακό κέντρο στη βόρεια Μιτρόβιτσα συνοδευόμενος από στελέχη του υγειονομικού και διοικητές στρατιωτικών νοσοκομείων.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Σέρβου υπουργού, η Πρίστινα απάντησε ότι «δεν είναι σε θέση να ικανοποιήσει αίτημα εισόδου αντιπροσωπείας του υπουργείου Άμυνας της Σερβίας με επικεφαλής τον υπουργό Voulin».
Στην ανακοίνωση αναφέρεται επίσης ότι η επίσκεψη είχε ανθρωπιστικό χαρακτήρα και η άρνηση της κυβέρνησης του Κοσόβου να επιτρέψει την πραγματοποίηση της αποτελεί παραβίαση της συμφωνίας των Βρυξελλών του 2013 που διευθετεί τέτοια θέματα.  
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου ο σύμβουλος του ΥΠΕΞ του Κοσόβου B. Pacoli είχε προαναγγείλει από τα μέσα κοινωνική δικτύωσης ότι στο μέλλον δεν θα επιτρέπεται σε σέρβους πολιτικούς να επισκέπτονται το βόρειο Κόσοβο, όπου ο σερβικός πληθυσμός αποτελεί πλειοψηφία, διότι «με τη συμπεριφορά τους προκαλούν ένταση στην περιοχή».
Μερικές ημέρες αργότερα ωστόσο, ο πρωθυπουργός Ράμους Χαραντινάι σε άτυπη συνάντηση με την ομόλογο του της Σερβίας A, Bernabic, στην σύνοδο των δυτικών Βαλκανίων στο Πόζναν της Πολωνίας, διαβεβαίωνε ότι δεν υπάρχει τέτοια απόφαση.
Η απαγόρευση, σήμερα, στον υπουργό Άμυνας A. Voulin να επισκεφτεί το βόρειο Κόσοβο επιβεβαιώνει ότι η Πρίστινα προτίθεται να περιορίσει τις επισκέψεις κάποιων Σέρβων πολιτικών και να απαγορεύσει εντελώς την είσοδο σε όσους θεωρεί ακραίους, εκτιμάται σε δημοσιεύματα των σερβικών ΜΜΕ που ασχολούνται με το θέμα.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS