Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Αναγκαία η μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed στη συνεδρίαση Ιουλίου 2019

tags :
Morgan Stanley: Αναγκαία η μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης από τη Fed στη συνεδρίαση Ιουλίου 2019
Οι τέσσερις λόγοι που οδηγούν σε μείωση των αμερικανικών επιτοκίων σύμφωνα με τη Morgan Stanley
Την ανάγκη η Fed να προχωρήσει σε μείωση επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της στα τέλη Ιουλίου 2019, τονίζει ο Chetan Ahya, επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley σε ανάλυσή του, στην οποία παραθέτει και τους λόγους για τους οποίους τάσσεται υπέρ μίας τέτοιας κίνησης.

Ο οικονομολόγος του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ομίλου αναφέρει τέσσερις αιτίες που καθιστούν απαραίτητη τη μείωση κατά 50 μονάδες βάσης και πρόκειται για τις ακόλουθες.    
1. Η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας έχει χάσει τη δυναμική της κατά τη διάρκεια των τελευταίων εννέα μηνών: Η παγκόσμια ανάπτυξη υποχώρησε στο 3,1% στο β’ τρίμηνο του 2019 από 4% που ήταν στο β’ τρίμηνο του 2018.
Παράλληλα βασικοί δείκτες όπως αυτοί των PMI μεταποίησης δείχνουν ότι βρισκόμαστε στο τέλος του τρέχοντος οικονομικού κύκλου.

Η υποχώρηση δεν περιορίζεται μόνο σε μία περιοχή της υφηλίου αλλά είναι διευρυμένη, αν και η αμερικανική οικονομία μοιάζει να είναι σε καλύτερη κατάσταση από άλλες.
Η Morgan Stanley εκτιμά ότι η ανάπτυξη των ΗΠΑ θα φθάσει στο 1,6% στο β’ εξάμηνο του 2019 από 2,8% που ήταν στο αντίστοιχο διάστημα του 2018.

2. Οι εμπορικές εντάσεις πλήττουν την επιχειρηματική εμπιστοσύνη: Ένας από τους βασικούς παράγοντες που οδηγεί την τρέχουσα παγκόσμια επιβράδυνση είναι οι εμπορικές εντάσεις και ο αντίκτυπός τους στην επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τον κύκλο κεφαλαιοποίησης.
Η επιχειρηματική εμπιστοσύνη έχει ήδη εξασθενήσει σημαντικά και παράλληλα έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των κεφαλαιακών επενδύσεων από τις επιχειρήσεις.
Η πρόσφατη Σύνοδος των G20 μπορεί να μην προκάλεσε περαιτέρω κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπήρξε και κάποια συμφωνία ανάμεσά τους.
3. Υποχωρούν οι εκτιμήσεις για την πορεία του πληθωρισμού: Βάσει των στοιχείων που έχουν ανακοινωθεί ο δομικός πληθωρισμός παραμένει στο 1,6%, δηλαδή χαμηλότερα από τον στόχο του 2% που έχει θέσει η Fed, ενώ δεν εκτιμάται ότι θα κινηθεί σημαντικά υψηλότερα το επόμενο διάστημα
4 Ανάγκη προστασίας έναντι της κινδύνων απότομης επιβράδυνσης: Εν γένει το οικονομικό περιβάλλον δεν είναι ενθαρρυντικό και σε περίπτωση που υπάρξει επιβεβαίωση του αρνητικού σεναρίου απότομης επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας η Fed θα πρέπει να έχει περισσότερα περιθώρια παρέμβασης.
https://zh-prod-1cc738ca-7d3b-4a72-b792-20bd8d8fa069.storage.googleapis.com/s3fs-public/styles/inline_image_desktop/public/inline-images/2019-07-10_0.jpg?itok=IiLeFO23
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης