Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody's: Οι 4 ευπάθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο υποβάθμισης για τη Λατινική Αμερική

Moody's: Οι 4 ευπάθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο υποβάθμισης για τη Λατινική Αμερική
Έκθεση της Moody's Investors Service για τη Λατινική Αμερική
Τις τέσσερις σημαντικές ευπάθειες που αυξάνουν τον κίνδυνο υποβάθμισης για τις χώρες της Λατινικής Αμερικής παραθέτει η Moody's Investors Service, σημειώνοντας ότι, γενικότερα, οι προοπτικές (outlook) για την περιοχή είναι σταθερές.
Ειδικότερα, ο αμερικανικός οίκος αναφέρεται στην υψηλή διαφθορά, τις διακυμάνσεις στις τιμές των βασικών εμπορευμάτων και της ροής κεφαλαίων, την τεχνολογική αναστάτωση και το συνεχιζόμενο χάσμα δεξιοτήτων που απειλούν να αποδυναμώσουν ή να αποσταθεροποιήσουν τις επιχειρήσεις, τους καταναλωτές και τις κυβερνήσεις για τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια.
«Η διαφθορά θα συνεχίσει να αποτελεί εμπόδιο για την πιστοληπτική ικανότητα της Λατινικής Αμερικής, τις προοπτικές οικονομικής ανάπτυξης και το επίπεδο ανταγωνιστικότητας.
Η Λατινική Αμερική θα είναι πλουσιότερη και πιο ανεπτυγμένη αν δεν υπάρξει διαφθορά ή τουλάχιστον εάν η επίπτωση της διαφθοράς μειωθεί.
Επιπλέον, η χαμηλή θεσμική ποιότητα αποδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα της Λατινικής Αμερικής, υπογραμμίζοντας την ευάλωτη θέση της περιοχής.
Οι τιμές των βασικών εμπορευμάτων και οι ροές χαρτοφυλακίων προς τη Λατινική Αμερική θα παραμείνουν μεταβαλλόμενες μεσοπρόθεσμα, με βάση εξωτερικούς παράγοντες όπως οι εμπορικές εντάσεις, η μετατόπιση των μακροοικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο και οι εσωτερικοί παράγοντες ανά χώρα.
Η διακύμανση των ροών κεφαλαίων θα εξακολουθήσει να επηρεάζει την ικανότητα ορισμένων εταιρειών να εκδίδουν νέο χρέος και οι διακυμάνσεις των τιμών βασικών προϊόντων επηρεάζουν άμεσα την πιστοληπτική ικανότητα των κλάδων πετρελαίου, φυσικού αερίου και ορυχείων.
Ωστόσο, οι ισολογισμοί ενισχύθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, καθιστώντας τους κλάδους πιο ανθεκτικούς στις μελλοντικές μειώσεις τιμών.
Οι καινοτόμες τεχνολογίες αναδιαμορφώνουν τις βιομηχανίες στη Λατινική Αμερική καθώς ο τεχνολογικός μετασχηματισμός έχει προχωρήσει αρκετά στην περιοχή, ιδιαίτερα στη Βραζιλία, τη Χιλή, το Μεξικό και την Αργεντινή.
Οι επιχειρήσεις και οι νεοεισερχόμενοι επωφελούνται από τις νέες τεχνολογικές προσαρμογές, οι οποίες τροφοδότησαν τον ανταγωνισμό και τις επενδύσεις που αναπόφευκτα θα δημιουργήσουν τρωτά σημεία για όσους δεν θέλουν ή δεν μπορούν να προσαρμοστούν», σχολιάζει ο οίκος, συμπληρώνοντας ότι το διαρκές χάσμα δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού θα συνεχίσει να περιορίζει την οικονομική ανάπτυξη, την πιστωτική ποιότητα των καταναλωτών, των εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και των κυβερνήσεων.
Η τεχνολογική πρόοδος θα επιδεινώσει περαιτέρω το χάσμα των δεξιοτήτων, καθώς η παγκόσμια οικονομία κινείται ταχέως προς βιομηχανίες έντασης γνώσης που θα απαιτήσουν προσαρμογή, βελτίωση των δεξιοτήτων και καινοτομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης