Τελευταία Νέα
Διεθνή

Άνοδος στη Wall Street λόγω Powell - Αυξάνονται οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed

tags :
Άνοδος στη Wall Street λόγω Powell - Αυξάνονται οι προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων από τη Fed
Ο Powell δήλωσε πως η Fed «θα ενεργήσει όπως αρμόζει» για να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ
Με άνοδο άνοιξαν σήμερα (10/7/2019) οι δείκτες της Wall Street, καθώς ο διοικητή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve, Fed), Jerome Powell, δήλωσε πως η κεντρική τράπεζα «θα ενεργήσει όπως αρμόζει» για να διατηρηθεί η οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ.
Περί τις 16:30, ο Dow Jones ενισχύεται κατά 0,5% στις 26.911 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,5% στις 2.995 μονάδες και ο Nasdaq κινείται κατά 0,8% υψηλότερα, στις 8.207 μονάδες, ενώ πριν τα σχόλια του Powell, τα futures των αμερικανικών δεικτών κινούνταν σε αρνητικό έδαφος.


Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι κλάδοι τεχνολογίας και ενέργειας, με την Amazon να σημειώνει κέρδη 1,2%, το Facebook να καταγράφει κέρδη 1,6%, την Apple να ενισχύεται κατά 1,1% και την Alphabet στο +0,9%.
Ώθηση στον Dow Jones προσφέρουν οι μετοχές των Chevron και American Express, με κέρδη 1,7% και 1,6% ανττίστοιχα.

Μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, ο Powell δήλωσε πως οι ανησυχίες για την εμπορική πολιτική και η αδύναμη παγκόσμια οικονομία «συνεχίζουν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας», ενώ τόνισε πως η κεντρική τράπεζα είναι έτοιμη να δράσει όπως αρμόζει για να διατηρήσει τη δεκαετή οικονομική επέκταση.
Οι δηλώσεις του Powell θα μπορούσαν να ενισχύσουν τις προσδοκίες για μια μείωση των επιτοκίων από τη Fed στη συνεδρίαση της κεντρικής τράπεζας στα τέλη Ιουλίου.
Κατά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οι αξιωματούχοι της Fed άφησαν να εννοηθεί ότι ανησυχίες μπορεί να δικαιολογούν μειώσεις των επιτοκίων και, όπως δήλωσε ο Powell, «έκτοτε, με βάση τα εισερχόμενα δεδομένα και άλλες εξελίξεις, φαίνεται ότι οι αβεβαιότητες γύρω από τις εμπορικές εντάσεις και οι ανησυχίες σχετικά με την ισχύ της παγκόσμιας οικονομίας εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις προοπτικές των ΗΠΑ».
Εν τω μεταξύ, στο επίκεντρο βρίσκονται οι διμερείς διαπραγματεύσεις ΗΠΑ - Κίνας.
Οι διαπραγματευτές των δύο χωρών είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι ο διάλογος πρέπει να συνεχιστεί και να επανεκκινήσει.
Ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Steven Mnuchin, και ο Αμερικανός αντιπρόσωπος για το εμπόριο, Robert Lighthizer, συνομίλησαν με τον αντιπρόεδρο της κινεζικής κυβέρνησης, Liu He, οι οποίοι συζήτησαν «για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων με σκοπό να επιλυθούν τα εμπορικά ζητήματα που εκκρεμούν μεταξύ της Κίνας και των ΗΠΑ».
Μάλιστα συνεργάτης του Trump υποστήριξε ότι οι συνομιλίες ήταν εποικοδομητικές και ότι πολύ σύντομα οι Mnuchin και Lighthizer θα μεταβούν στην Κίνα.
Υπενθυμίζεται ότι στο περιθώριο της συνόδου της G20 στην Οσάκα στα τέλη του Ιουνίου, οι πρόεδροι των ΗΠΑ και της Κίνας συμφώνησαν να κηρύξουν ανακωχή στον εμπορικό πόλεμο τους και αποφάσισαν να επαναληφθούν οι διαπραγματεύσεις, που διεκόπησαν απότομα τον Μάιο, ύστερα από τις καταγγελίες των ΗΠΑ ότι η Κίνα υπαναχώρησε από δεσμεύσεις που είχε κάνει.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης