Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Οι δανειστές αποκλείουν αλλαγές στο πλεόνασμα 3,5% το 2020 – Επαναξιολόγηση το 2021 με μεταρρυθμίσεις, τράπεζες, επενδυτική βαθμίδα

Οι δανειστές αποκλείουν αλλαγές στο πλεόνασμα 3,5% το 2020 – Επαναξιολόγηση το 2021 με μεταρρυθμίσεις, τράπεζες, επενδυτική βαθμίδα
Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ούτε το 2020 γιατί ουσιαστικά θα είναι ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ
Οι δανειστές αποκλείουν να υπάρξει αλλαγή στον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2020, θα παραμείνει στο 3,5% όπως ήδη έχει συμφωνηθεί από την Ελλάδα αναφέρουν πολύ καλά ενημερωμένες πηγές στον ESM.
Με βάση τις ίδιες πηγές το 2019 υπάρχει στην Ελλάδα νέα κυβέρνηση αλλά οι πολιτικές που εφαρμόστηκαν το τελευταίο διάστημα δημιούργησαν υψηλό ποσοστό αβεβαιοτήτων.
Οπότε για το 2019 δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Δεν μπορεί να υπάρξει καμία αλλαγή στον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα ούτε το 2020 γιατί ουσιαστικά θα είναι ο πρώτος χρόνος διακυβέρνησης της ΝΔ.
Το 2021 και εφόσον οι μεταρρυθμίσεις έχουν προχωρήσει, οι τράπεζες έχουν μειώσει αισθητά το απόθεμα των προβληματικών τους δανείων και επίσης η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σε επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να επαναξιολογηθούν οι στόχοι.
Όμως με βάση τα τωρινά δεδομένα οποιαδήποτε αλλαγή θεωρείται αδύνατη καθώς θα περνούσε λάθος μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση, λάθος μήνυμα στις αγορές και λάθος μήνυμα και σε άλλες χώρες που ζητούν χαλάρωση δημοσιονομικών στόχων.
Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως το Ελληνικό ή την πώληση του Αεροδρομίου ή των ΕΛΠΕ και την εξυγίανση της ΔΕΗ.
Να σημειωθεί ότι από τις ιδιωτικοποιήσεις η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκεντρώσει περίπου 2,5 δισεκ. και η νέα κυβέρνηση της ΝΔ εκτιμάται επίσης ότι θα μπορούσε να συγκεντρώσει 2,5 με 3 δισεκ.
Επίσης σημαντικό ρόλο στην πορεία αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας θα διαδραματίσει η προσπάθεια των τραπεζών να μειώσουν αισθητά τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τους.
Η ελληνική κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις δύο λύσεις για τα NPEs, το APS ή ιταλικό μοντέλο με το μηχανισμό παροχής εγγυήσεων από το ελληνικό κράτος και την πρόταση της ΤτΕ που μεταφέρει DTC δηλαδή υφιστάμενο κεφάλαιο από τις τράπεζες σε εταιρία ειδικού σκοπού εκτός των ισολογισμών των τραπεζών.
Ωστόσο όπως έχει αναφέρει ο νέος υπουργός οικονομικών Χρήστος Σταικούρας η πρόταση της ΤτΕ δεν μπορεί να υλοποιηθεί γιατί θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό 700 εκατ με 1 δισεκ. ευρώ σε ετήσια βάση.
Συν τοις άλλοις πέραν από την Alpha bank καμία άλλη τράπεζα δεν θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει την λύση της ΤτΕ.
Λόγω της μείωσης και των CDS στα ομόλογα στις 237 μονάδες βάσης έχει μειωθεί αισθητά και το κόστος των παρεχόμενων κρατικών εγγυήσεων που αποτελεί επιβάρυνση για τις τράπεζες.
Το μέσο επιτόκιο που θα πληρώνουν οι τράπεζες στο ελληνικό δημόσιο μειώνεται στο 2,30% περίπου.
Ως προς το ζήτημα της επενδυτικής βαθμίδας ή investment grade είναι προφανές ότι θα απαιτήσει τουλάχιστον 12 με 16 μήνες ακόμη ώστε να ωριμάσουν ορισμένες συνθήκες
-Να έχει ξεκινήσει η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδος
-Να έχουν αρθεί πλήρως τα capital controls στις τράπεζες
-Να έχουν προχωρήσει οι συλλογικές λύσεις για τα NPEs
-Να περάσουν οι ελληνικές τράπεζες τα stress tests
-Να έχει επιταχυνθεί ο ρυθμός ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Standard and Poor’s βαθμολογεί την Ελλάδα σε Β+ και δεν αναμένεται κάποια κίνηση πριν τις 25 Οκτωβρίου 2019.
Επίσης η Moody’s με την βαθμολογία Β1 έχει συμπεριλάβει την πολιτική σταθερότητα στις παραμέτρους οπότε δεν αναμένεται άλλη αναβάθμιση το 2019.
To πιθανότερο σενάριο είναι ότι στις 23 Αυγούστου η Moody’s θα αναβαθμίσει το outlook από ουδέτερο σε σταθερό.
Η Fitch στις 2 Αυγούστου βαθμολογεί την Ελλάδα ΒΒ- την υψηλότερη βαθμολογία θα αναβαθμίσει τις προοπτικές σε θετικές από ουδέτερες.
Με βάση ένα λογικό σενάριο για το 2019 η μέγιστη αναβάθμιση θα ήταν στην κατηγορία ΒΒ δηλαδή μια βαθμίδα υψηλότερα από την σημερινή υψηλότερη βαθμολογία ΒΒ-
Όσο η Ελλάδα πλησιάζει την επενδυτική βαθμίδα τόσο θα καθίσταται πιο αυστηρό το πλαίσιο της αξιολόγησης.
Η επενδυτική βαθμίδα προς το τέλος του 2020 θα μπορούσε υπό όρους να επιτρέψει την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης αν και όπως έχει αναλυθεί υπάρχουν πολλά εμπόδια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης