Τελευταία Νέα
Διεθνή

Le Monde: Με απόλυτη πλειοψηφία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετυχαίνει το στοίχημά του

Le Monde: Με απόλυτη πλειοψηφία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετυχαίνει το στοίχημά του
Στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ελληνικές εκλογές αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde»
Στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ελληνικές εκλογές αναφέρεται δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας «Le Monde», τονίζοντας στον τίτλο ότι «με απόλυτη πλειοψηφία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πετυχαίνει το στοίχημά του».
Όπως γράφει η γαλλική εφημερίδα, ο αρχηγός της συντηρητικής Ν.Δ. θα μπορέσει να κυβερνήσει με ελεύθερα τα χέρια.
Ωστόσο, όπως τονίζει, παρά την αποτυχία του, ο ΣΥΡΙΖΑ του απερχόμενου πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, επιβάλλεται ως η μεγάλη δύναμη της αντιπολίτευσης.
Όπως συνεχίζει το δημοσίευμα, «αυτή η αδιαμφισβήτητη νίκη σηματοδοτεί την επιστροφή στην εξουσία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία με το ΠΑΣΟΚ κυριάρχησε στην ελληνική πολιτική ζωή μέχρι την εκλογή του κ. Τσίπρα και του Σύριζα, το 2015.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέτυχε το στοίχημά του, κερδίζοντας την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, δεν χρειάζεται να συμμαχήσει με τους κεντρώους του ΚΙΝΑΛ και μπορεί να περάσει τις μεταρρυθμίσεις του πιο γρήγορα». «Ωστόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάθε συμφέρον να μην ακολουθήσει μια υπερβολικά δεξιά πολιτική», σημειώνει ο Μάνος Παπάζογλου, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.
«Πολλοί Έλληνες τον ψήφισαν για να τιμωρήσουν τον Αλέξη Τσίπρα, αλλά παραμένουν ψηφοφόροι του κέντρου.
Ο Μητσοτάκης θα πρέπει επίσης να υπολογίζει στη δεξιά και εθνικιστική πτέρυγα του κόμματός του», αναφέρει το δημοσίευμα.
«Στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας, κάποιες πολύ αντιδραστικές προσωπικότητες κατέχουν σημαντικές θέσεις, όπως ο αντιπρόεδρος του κόμματος ο Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος προέρχεται από ένα μικρό ακροδεξιό κόμμα», υπογραμμίζει ο πολιτικός επιστήμονας Σεραφείμ Σεφεριάδης.
«Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θα μπορέσει να μην τους δώσει μια θέση στην επόμενη κυβέρνηση», προσθέτει.
Όπως τονίζει η «Le Monde», «θα πρέπει, λοιπόν, να εφαρμόσει ένα λεπτό παιχνίδι εξισορροπιστή για να διατηρήσει την ενότητα του κόμματός του μεταξύ σκληρών και μετριοπαθών, φιλελεύθερων και εθνικιστών.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης προσεγγίστηκε για να αναλάβει ένα νέο υπουργείο που είναι αφιερωμένο στις επενδύσεις.
Ο νέος πρωθυπουργός που υποσχέθηκε κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να προσελκύσει ξένες επενδύσεις θα πρέπει να αντιδράσει άμεσα, για να δείξει ότι δεν έδωσε υποσχέσεις του αέρα και ότι δεν απλώς ένας γόνος που επωφελήθηκε από το όνομά της οικογένειας του.
Ο ίδιος ο Μητσοτάκης δήλωσε χθες μετά τη νίκη του ότι δεν θα διαψεύσει τις ελπίδες του κόσμου που τον ψήφισε και ότι δεν θα κλείσει η Βουλή αυτό το καλοκαίρι.
Οι προσδοκίες του κόσμου είναι τεράστιες, σημειώνει η ανταπόκριση, παραθέτοντας διάφορες μαρτυρίες πολιτών.
Ο Μητσοτάκης θα πρέπει να παρουσιάσει από τον Αύγουστο ήδη, το πιο αναμενόμενο νομοσχέδιο του, που αφορά σε μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις, μείωση του ΕΝΦΙΑ και των κοινωνικών εισφορών. Επίσης, γρήγορα θα πρέπει να αντιμετωπίσει τους ευρωπαίους εταίρους του.
Το αν θα επωφεληθεί από την καλή θέληση των Ευρωπαίων εταίρων του, αυτό θα είναι η πρώτη του δοκιμή.
Στο συγχαρητήριό του μήνυμα, ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean - Claude Juncker, υπενθύμισε στον κ. Μητσοτάκη ότι “πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά”.
Οι αγορές, από την πλευρά τους, είχαν προβλέψει τη νίκη της δεξιάς από την περασμένη εβδομάδα, μειώνοντας τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.
Αυτές οι εκλογές, οι πρώτες μετά την έξοδο από τα μνημόνια το 2018, σηματοδοτούν την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα είδος κανονικότητας, μετά από μία δεκαετία πολιτικών αναταραχών, με μια αποχή ωστόσο ρεκόρ 42%, γεγονός που εν μέρει οφείλεται στη θερινή περίοδο, αλλά και στην πραγματική κούραση της κοινής γνώμης από την πολιτική».

Ο ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται σταθερά ως η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη της χώρας

Όπως συνεχίζει η γαλλική εφημερίδα, «η ήττα του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναμφισβήτητη και μπορεί να αναλυθεί ως ψήφος τιμωρία για τις αθετημένες υποσχέσεις και τη λιτότητα που επιβλήθηκε στις μεσαίες τάξεις τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Αλλά το ριζοσπαστικό αριστερό κόμμα, με το 31,5% των ψήφων και 86 βουλευτές, εδραιώνεται σταθερά ως η κύρια αντιπολιτευτική δύναμη της χώρας.
Σε σύγκριση με τις ευρωεκλογές του Μάιου, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε στο 23,8%, ο Αλέξης Τσίπρας σώζεται.
Στη δική του νηφάλια ομιλία την Κυριακή βράδυ, ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο οποίος αναγνώρισε την ήττα του, υποσχέθηκε να υπερασπιστεί “τα κέρδη των εργαζομένων” και να οδηγήσει “μια υπεύθυνη αλλά δραστήρια αντιπολίτευση” απέναντι στη Νέα Δημοκρατία.
Κυρίως υποσχέθηκε να εργασθεί για να επανέλθει στην εξουσία, μετατρέποντας τον συνασπισμό των τάσεων της άκρας αριστεράς που είναι ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα “μεγάλο αριστερό κόμμα, σύγχρονο και με ρίζες στην κοινωνία”.
Εξάλλου, ο ΣΥΡΙΖΑ συγκέντρωσε σε αυτές τις εκλογές το 2019 μόλις 4% λιγότερο από ό,τι στην ιστορική του νίκη τον Ιανουάριο του 2015. Και ο κ. Τσίπρας, ο οποίος δεν είναι ο κληρονόμος κανενός, είναι μόνο 44 ετών. Για τον πολιτικολόγο Ηλία Νικολακόπουλο, τα αποτελέσματα αυτών των εκλογών σηματοδοτούν “την επιστροφή της Ελλάδας σε ένα δικομματικό σύστημα”, όπως το είχε πριν από το 2010. Με τη διαφορά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε τη θέση του πρώην ΠΑΣΟΚ.
Το πρόβλημα του Αλέξη Τσίπρα είναι να πείσει τις άλλες αριστερές δυνάμεις να τον ακολουθήσουν, γεγονός που θα του επέτρεπε να παίζει ισοδύναμα, ή και να ξεπεράσει τη Νέα Δημοκρατία.
Αλλά το ΚΙΝΑΛ που διαδέχθηκε το ΠΑΣΟΚ δεν του συγχωρεί ούτε τις περασμένες προσβολές, ούτε ότι του πήρε μέρος του εκλογικού σώματος.
Το ΚΚΕ παραμένει σε σταλινική γραμμή και το MeRA25 του πρώην υπουργού Γ. Βαρουφάκη απέκλεισε κάθε συμμαχία με τον Τσίπρα, από τη ρήξη τους το καλοκαίρι του 2015», γράφει η Le Monde.


www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης