«Μήνυμα» Erdogan σε Μητσοτάκη: Ελπίζω ότι δεν θα προκύψουν «μελλοντικές δυσκολίες» σε Αιγαίο και Μεσόγειο

«Μήνυμα» Erdogan σε Μητσοτάκη: Ελπίζω ότι δεν θα προκύψουν «μελλοντικές δυσκολίες» σε Αιγαίο και Μεσόγειο
Ο Τούρκος πρόεδρος ήταν ο πρώτος ηγέτης, ο οποίος συνεχάρη τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη νίκη του στις εκλογές της 7ης Ιουλίου
Μήνυμα προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις απηύθυνε σήμερα (8/7/2019) ο Τούρκος πρόεδρος, Recep Tayyip Erdogan, ο οποίος ήταν και ο πρώτος ηγέτης χώρας που συνεχάρη τον πρόεδρο της ΝΔ για τη νίκη στις εκλογές της 7ης Ιουλίου.
«Επιθυμία μας είναι να μην προκύψουν μελλοντικές δυσκολίες σε Αιγαίο και Μεσόγειο» δήλωσε ο Erdogan μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροδρόμιο Ατατούρκ λίγο πριν την αναχώρηση του για τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
«Τα πλοία γεώτρησης μας συνεχίζουν τις μελέτες για τα σημεία εξόρυξης στη βόρεια Κύπρο.
Μπορεί να υπάρξουν κάποιοι ενοχλητικοί θόρυβο, αλλά δεν μας βγάζουν από τον δρόμο μας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ο Erdogan αναφέρθηκε και στις ελληνικές εκλογές επισημαίνοντας ότι ο ίδιος επικοινώνησε με τον κ. Μητσοτάκη για να τον συγχαρεί, ενώ εξέφρασε την ελπίδα για αλληλεγγύη μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Δεύτερο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων κατέπλευσε στα ανοικτά των κυπριακών ακτών

Ένα δεύτερο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων, για το οποίο η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως θα αρχίσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυτή την εβδομάδα κοντά στην Κύπρο, έφθασε σήμερα στα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής του νησιού, σύμφωνα με τα δεδομένα του ιστότοπου για την ναυσιπλοΐα Refinitiv Eikon.
Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν την Τουρκία να τερματίσει τις γεωτρήσεις για αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα γύρω από το νησί διότι διαφορετικά η ΕΕ θα αναλάβει δράση εναντίον της.
Σε μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ένταση με την Κύπρο σχετικά με τα δικαιώματα έρευνας, ο Tούρκος υπουργός Ενέργειας, Fatih Donmez, δήλωσε, όπως μετέδωσε το Σάββατο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, πως το «Γιαβούζ» θα αρχίσει τις γεωτρήσεις μέσα σε μια εβδομάδα.
Το «Γιαβούζ» βρισκόταν στο νότιο τουρκικο λιμάνι της Μερσίνης για να κάνει τις τελικές δοκιμές και να ανεφοδιαστεί πριν αναχωρήσει χθες, Κυριακή, για την Κύπρο.
Τα δεδομένα του ναυτιλιακού ιστότοπου δείχνουν πως έφθασε στη διάρκεια της νύκτας στα ανοικτά των ακτών της Καρπασίας.
Η Τουρκία έχει ήδη ένα πλοίο γεωτρήσεων, το «Φατίχ», στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου και η Κύπρος εξέδωσε τον Ιούνιο εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμά του.

www.bankingnews.gr

bankingnews.gr

BREAKING NEWS