Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διεθνής Τύπος: Θρίαμβος Μητσοτάκη - Οι Έλληνες τιμώρησαν τον Τσίπρα, επειδή τους «πρόδωσε»

Διεθνής Τύπος: Θρίαμβος Μητσοτάκη - Οι Έλληνες τιμώρησαν τον Τσίπρα, επειδή τους «πρόδωσε»
Μεγάλη εκλογική της ΝΔ, γράφει ο Διεθνής Τύπος που κάνει λόγο για «τιμωρία» του Αλέξη Τσίπρα από τους Έλληνες ψηφοφόρους

(UPS) Με επείγοντα τηλεγραφήματά τους τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία μετέδωσαν τα αποτελέσματα του exit poll αλλά και στη συνέχεια την οριστική επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στις ελληνικές εκλογές αναφέροντας πως η ΝΔ αναδεικνύεται πρώτο κόμμα με αυτοδυναμία.
Το Γαλλικό Πρακτορείο μεταδίδει πως σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτή, «ο Κυριάκος Μητσοτάκης, 51 ετών, κερδίζει τις εκλογές με 40% των ψήφων έναντι του κύριου αντιπάλου του, ο οποίος δεν παίρνει παρά το 28,5% των ψήφων, σηματοδοτώντας την επιστροφή των παραδοσιακών κομμάτων στην Ελλάδα έπειτα από τέσσερα χρόνια στην εξουσία του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος επικρίθηκε επειδή 'πρόδωσε' τους ψηφοφόρους του με τη συνέχιση της λιτότητας».

FAZ: Μεγάλη νίκη για τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας και την επικράτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδας, αναφέρεται δημοσίευμα της FAZ.
Όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα «το 2015 οι Έλληνες έδωσαν στον Αλέξη Τσίπρα την εντολή να αλλάξει τη χώρα τους.
Τώρα την πήραν πίσω.
Αρκετοί Έλληνες εξακολουθούν να θέλουν η χώρα τους να αλλάξει, αλλά δεν φαίνεται να πιστεύουν ότι ο Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που μπορεί να κάνει καλύτερα τα πράγματα.
Τώρα εμπιστεύονται τον Κυριάκο Μητσοτάκη. 
Η επιτυχία της συντηρητικής Νέας Δημοκρατίας στην κοινοβουλευτική εκλογή αυτή την Κυριακή είναι σαφής.
Ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων.
Ο Μητσοτάκης έχει πολλά σχέδια, πάρα πολύ για ίσως μόνο μία νομοθετική περίοδο τεσσάρων ετών - αλλά έχει σαφή εντολή».
Παράλληλα αναφέρει ότι ο κ. Μητσοτάκης είναι γιος πρώην πρωθυπουργού, ενώ σημειώνεται ότι ο νέος Έλληνας πρωθυπουργός έχει υποσχεθεί ότι θα διαπραγματευθεί με τους Ευρωπαίους εταίρους τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.
« Ο Τσίπρας πέτυχε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα μέσω της υπερβολικής φορολογίας και της δραστικής μείωσης των δημόσιων δαπανών και επενδύσεων. 
Ο Μητσοτάκης προειδοποιεί ότι η υψηλή φορολογική επιβάρυνση αποδυναμώνει την ελληνική οικονομία και εμποδίζει την ανάπτυξή της. 
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θέλει να μειώσει τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στο χρέος της χώρας, κάτι το οποίο βρεθεί αντιμέτωπο με ισχυρή πολιτική αντίδραση σε άλλες χώρες της ΕΕ», αναφέρεται στο άρθρο.

Reuters: Οι Συντηρητικοί επιστρέφουν στην εξουσία

Οι Έλληνες ψήφισαν την Κυριακή (7/7) στις πρώτες βουλευτικές εκλογές από τη στιγμή που η χώρα εξήλθε των προγραμμάτων διάσωσης και το exit poll δείχνει, πως οι συντηρητικοί θα επιστρέψουν στην εξουσία και θα τερματίσουν τέσσερα χρόνια αριστεράς κυριαρχίας που κατηγορείται ότι, επιβάρυνε την Ελλάδα με μεγαλύτερο χρέος, σημειώνει το Reuters.
Το exit poll δίνει προβάδισμα  10 ποσοστιαίες μονάδες στη ΝΔ, δίνοντας της την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο των 300 εδρών της Ελλάδας, υπενθυμίζει το πρακτορείο ειδήσεων.



Bloomberg: Καθαρή νίκη Μητσοτάκη

Για καθαρή νίκη της ΝΔ κάνει λόγο το Bloomberg, αναφέροντας, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ποσοστό από 38% έως 42% θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός της Ελλάδας διαδεχόμενος τον Αλέξη Τσίπρα.
«Η Νέα Δημοκρατία απέσπασε το 39,7% των ψήφων, σε σύγκριση με το 31,6% για το αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του απερχόμενου πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Τα αποτελέσματα επιβεβαίωσαν σε γενικές γραμμές τις προεκλογικές δημοσκοπήσεις, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν τα πήγε και τόσο άσχημα, όπως έδειχναν μερικές προβλέψεις.
Η Νέα Δημοκρατία θα έχει μια σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία όπως αναμενόταν, με περίπου 158 έδρες σε σύνολο 300 βουλευτών» αναφέρει το Bloomberg.
To πρακτορείο τονίζει ότι οι επενδυτές αναμένουν από τον 51χρονο Μητσοτάκη να αποδείξει ότι ισχύει  η φιλική προς τον επιχειρηματικό κόσμο φήμη του.
Ο πρώην σύμβουλος διαχείρισης που έχει σπουδάσει στο Χάρβαρντ θα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποσχέσεις για την αντιμετώπιση ζητημάτων, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων οικονομικών, των δανείων και της γραφειοκρατίας, εργαζόμενος  στο πλαίσιο των αυστηρών δημοσιονομικών περιορισμών που έχουν θέσει οι πιστωτές για τη χώρα» σημειώνει το Bloomberg και προσθέτει:
«Ο Μητσοτάκης πρέπει να εξασφαλίσει ότι η Ελλάδα μπορεί να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται απεγνωσμένα και να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, καθώς η χώρα βγαίνει από την κρίση που έπληξε το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».


Handelsblatt: Οι Έλληνες επέλεξαν - O Μητσοτάκης νίκησε τον Τσίπρα

Στη νίκη της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται η γερμανική εφημερίδα Handelsbatt σε δημοσίευμα που αναρτήθηκε μόλις λίγα λεπτά μετά την ανακοίνωση του exit poll.
«Ο Συντηρητικός Μητσοτάκης βρίσκεται στην κορυφή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος, ενώ στον υπότιτλο αναφέρεται «οι Έλληνες επέλεξαν.
Ο ηγέτης του αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης κατάφερε να επικρατήσει έναντι του Αλέξη Τσίπρα».
Η γερμανική εφημερίδα αφού αναμεταδίδει τα αποτελέσματα του exit poll σύμφωνα με τα οποία η ΝΔ προηγείται με 38% - 42% ενώ το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται στο 26,5% 30,5%.
Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης θα μπορούσε να γίνει την Τρίτη (9/7/2019) ενώ και του νέου κοινοβουλίου στις 17 Ιουλίου.
Αντίστοιχα, η ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης θα μπορούσε να διεξαχθεί στις 22 Ιουλίου.
Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να φέρει στη Βουλή το πρώτο μεγάλο πακέτο μεταρρυθμίσεων.

France24: «Στο σκαμνi» o Tσίπρας, οι πολίτες δεν θα τον συγχωρήσουν – Μεταρρυθμιστής ο Μητσοτάκης

«Ο νυν πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, χάνει την εξουσία», γράφει στην ιστοσελίδα του το γαλλικό δίκτυο «France 24».
«Ο νεαρός ηγέτης της ριζοσπαστικής αριστεράς είχε δημιουργήσει την ελπίδα, τον Ιανουάριο του 2015 σε ένα έθνος που βρισκόταν στο χείλος της πτώχευσης».
«Αλλά ύστερα από τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης του νεότερου Έλληνα πρωθυπουργού των τελευταίων 150 ετών, οι ψηφοφόροι δεν θα τον συγχωρήσουν, ούτε για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις του ούτε για τους υψηλούς φόρους που επιβλήθηκαν στους Έλληνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να αποτραπεί το «Grexit»», προσθέτει.
«Οι Έλληνες θα δώσουν την τελική νίκη στο συντηρητικό κόμμα της ΝΔ με επικεφαλής τον Κυριάκο Μητσοτάκη», σχολιάζει το δημοσίευμα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, θεωρείται μεταρρυθμιστής, βρίσκεται κοντά στους επιχειρηματίες και υποσχέθηκε να «τονώσει την οικονομία» αλλά και «να αφήσει την κρίση πίσω», προσθέτει

Wall Street Journal: Μεγάλη νίκη για τους συντηρητικούς που επιστρέφουν στην εξουσία 

Οι Συντηρητικοί επιστρέφουν στην εξουσία, καθώς οι Έλληνες τους επέλεξαν για τις υποσχέσεις τους περί μείωσης της φορολογίας και επιστροφής στην ανάπτυξη, απορρίπτοντας την αριστερή κυβέρνηση, που δεν κατόρθωσε να τερματίσει την οικονομική κατάπτωση, σημειώνουν οι Wall Street Journal

NYT: Η μεγαλύτερη πρόκληση για τον Μητσοτάκη είναι ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού δημοσίου

Οι Έλληνες ψηφοφόροι γύρισαν την πλάτη τους στον αριστερό πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα μετά από μία δεκαετία εξαντλητικής λιτότητας και επέλεξαν ως κυβέρνηση το ανανεωμένο κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, γράφουν οι New York Times για τις ελληνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας ήδη τηλεφώνησε στον αντίπαλό του Κυριάκο Μητσοτάκη, πρόεδρο της ΝΔ και γιο πρώην πρωθυπουργού, να τον συγχαρεί για την εκλογική του νίκη.
«Οι πολίτες έκαναν την επιλογή τους», δήλωσε ο κ. Τσίπρας.
«Η λαϊκή ετυμηγορία θα γίνει απόλυτα σεβαστή. Μίλησα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη για να τον συγχαρώ για τη νίκη του».
Ο Αλέξης Τσίπρας ακολούθησε τις απαιτήσεις του προγράμματος που εκπόνησαν οι διεθνείς πιστωτές της ΕΕ και του ΔΝΤ,  αναγκάζοντας τα μέλη του κόμματός του να εγκρίνουν μέτρα ακόμη μεγαλύτερης λιτότητας τα τελευταία χρόνια.
Ως αποτέλεσμα η οικονομία της Ελλάδας αναπτύσσεται με ένα ισχνό 2% και ο Αλέξης Τσίπρας εισέπραξε τη δυσφορία του εκλογικού σώματος.
Η ανεργία συνέχισε να υπερβαίνει το 18%, ένα αξιοσημείωτα υψηλό επίπεδο για μια ευρωπαϊκή χώρα.
Ο κ. Τσίπρας προχώρησε σε κάποιες ιδιωτικοποιήσεις, μείωσε τις συντάξεις, αύξησε τους φόρους και τις δαπάνες για να ανταποκριθεί σε αυστηρούς δημοσιονομικούς στόχους.
Ωστόσο, ο ελληνικός δημόσιος τομέας, ο οποίος συχνά επικρίθηκε ως υπερδιογκωμένος και ως επιβραδυντικός παράγοντας της επιχειρηματικότητας δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Τώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καλείται να εκσυγχρονίσει τον δημόσιο τομέα, αν μπορέσει τελικά




CNBC: Ο Μητσοτάκης έλαβε ισχυρή εντολή για αλλαγή στην Ελλάδα

Ισχυρή εντολή για αλλαγή στην Ελλάδα ζήτησε ο νέος πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος κέρδισε την απόλυτη πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα, το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη επικρατεί με ποσοστό 39,6% έναντι 31% του Αλέξη Τσίπρα.
Επίσης το ακροδεξιό κόμμα Χρυσή Αυγή μένει εκτός Βουλής, καθώς δεν συγκεντρώνει το απαιτούμενο ποσοστό 3% για να εισέλθει στο νέο Κοινοβούλιο.
Πρόκειται για μία μεγάλη πτώση σε σχέση με το 7% που είχε λάβει στις τελευταίες εθνικές εκλογές.
«Είναι μια σημαντική νίκη για την Ευρώπη, όχι μόνο για την Ελλάδα.
Φαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή δεν συγκεντρώνει το 3% κάτι που αποτελεί μεγάλη νίκη για την ελληνική δημοκρατία », δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης στο CNBC.
«Είμαι πολύ περήφανος που ανέλαβα ένα κόμμα που ήταν στις 28% στις τελευταίες εκλογές και το πήγα σχεδόν στο 40%.
Έχω λάβει μια πλειοψηφία που πολλοί άνθρωποι πίστευαν ότι ήταν αδιανόητο πριν από μερικά χρόνια, αλλά αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια πραγματικά ισχυρή εντολή για αλλαγή στην Ελλάδα και αυτό που έχω υποσχεθώ,  αυτό θα κάνω» πρόσθεσε.
Όπως σχολιάζει το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης, η κεντροδεξιά της ΝΔ βρισκόταν σε «καλό δρόμο» για την επιστροφή της στην εξουσία, από όπου αποχώρησε η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούμενη ότι, επιβάρυνε τη χώρα με ένα αχρείαστο τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.



Guardian: Συντριπτική νίκη Μητσοτάκη

Η συντηρητική αντιπολίτευση στην Ελλάδα πετυχαίνει μεγάλη εκλογική νίκη και επανέρχεται στην εξουσία, από όπου αποχωρεί ο αριστερός ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορούμενος πως επιβάρυνε  τη χώρα με δυσβάσταχτα χρέη, αναφέρει για την επικράτηση της ΝΔ η βρετανική εφημερίδα Guardian. 
Η συντηρητική ΝΔ κερδίζει τις εκλογές   με ποσοστό 38-42% των ψήφων, γεγονός που της δίνει απόλυτη πλειοψηφία στο ελληνικό κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κερδίζει πλειοψηφία μεταξύ 155 και 167 εδρών στο 300μελές κοινοβούλιο.





Financial Times: Σαρωτική εκλογική νίκη Μητσοτάκη με υποσχέσεις για μείωση φόρων

Το παραδοσιακό κεντροδεξιό κόμμα της ΝΔ ανακτά την εξουσία στην Ελλάδα μετά από μια σαρωτική εκλογική νίκη, αυξάνοντας τις ελπίδες για επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη και τη σταθερότητα μετά από χρόνια ύφεσης και τριών προγραμμάτων διάσωσης, γράφουν οι Financial Times.  
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη κερδίζει το 38% 42% των ψήφων, σύμφωνα με το exit poll σε σύγκριση με το 26% - 32% για το αριστερό κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα.
Ο κ. Μητσοτάκης, υιός πρώην πρωθυπουργού, δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί πρώτα στην περικοπή των φόρων, τη μείωση της γραφειοκρατίας, την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, τη δημιουργία θέσεων εργασίας αλλά και την επιστροφή εξειδικευμένων Ελλήνων επιστημόνων. από το εξωτερικό.
Το αποτέλεσμα είναι ένα βαρύ πλήγμα για τον κ. Τσίπρα, τον αριστερό ριζοσπάστη πολιτικός ο οποίος ανέτρεψε αιφνίδια την πολιτική του στάση και υιοθέτησε ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας σε αντάλλαγμα με πρόγραμμα διάσωση ύψους 86 δισ. ευρώ, αφού η Ελλάδα πλησίασε το 2015 στην έξοδό της από την Ευρωζώνη.



La Repubblica: Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή Τσίπρα

«Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και κλείνει την εποχή του Αλέξη Τσίπρα», μεταδίδει από την Αθήνα ο απεσταλμένος της ιταλικής La Repubblica.
Το ποσοστό της κεντροδεξιάς Νέας Δημοκρατίας είναι σύμφωνα με τα exit poll μεταξύ 38% και 42% και «αναμένεται να εγγυηθεί στο κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη την απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συγκράτησε τις ζημιές και ανέκτησε πέντε μονάδες σε σχέση με τις ευρωεκλογές της 26ης Μαΐου, όμως απέχει πολύ από τους συντηρητικούς, καθώς το ποσοστό του θα είναι μεταξύ 26,5% και 30,5%».
Σύμφωνα με τον Ιταλό ανταποκριτή, η Νέα Δημοκρατία επωφελήθηκε, όχι μόνο από την πόλωση που της έφερε πολλές ψήφους της Χρυσής Αυγής, αλλά και από την υψηλή συμμετοχή που κυμαίνεται γύρω στο 63% έως 65%, πολύ πάνω από τις προσδοκίες.
Ο ανταποκριτής της La Repubblica επισημαίνει επίσης πως «η Χρυσή Αυγή βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση, καθώς μείωσε στο μισό το ποσοστό της σε σχέση με το 2015, ενώ το ΚΙΝΑΛ κρατιέται γύρω στο 7%».
«Η ευρεία νίκη και η κατάκτηση της απόλυτης πλειοψηφίας επιτρέπουν τώρα στον Μητσοτάκη να σχηματίσει μια νέα μονοκομματική κυβέρνηση, την πρώτη έπειτα από τη σοσιαλιστική του Γιώργου Παπανδρέου από το 2009 μέχρι το 2011.
Η ευρύτατη εντολή που έλαβε από τις κάλπες εγγυάται πως θα έχει τα χέρια του ελεύθερα στην επιλογή των υπουργών χωρίς να χρειαστεί να υποκύψει υπερβολικά στις υπαγορεύσεις των ρευμάτων του κόμματος.
«Ο Τσίπρας μπορεί να αναλάβει κάποια θέση στην Ευρώπη.
Ακόμη και οι πρώην εχθροί, όπως ο γερμανός πρώην υπουργός Οικονομίας Wolfgang Schaeuble του έχουν αναγνωρίσει την θαρραλέα πολιτική επιλογή της συμφωνίας» των Πρεσπών για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας.
Μια συμφωνία που απορρίφθηκε από το 70% των συμπολιτών του και η οποία του κόστισε πανάκριβα στις κάλπες», καταλήγει ο ανταποκριτής της La Repubblica.




Αυστριακός Τύπος: Αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα



«Σαφές προβάδισμα των Συντηρητικών στην Ελλάδα», «Αποτυχία του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα", «Νίκη των Συντηρητικών στις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα».
Όπως μεταδίδει από την Αθήνα η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF), σύμφωνα με μία πρόγνωση, η συντηρητική Νέα Δημοκρατία κέρδισε σαφώς τις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα, εξασφαλίζοντας ποσοστό περίπου 40%, σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ).
Με βάση τα ίδια στοιχεία, το έως τώρα κυβερνών αριστερό κόμμα ΣΥΡΙΖΑ του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, απέσπασε ποσοστό 28,5%.
«Ελλάδα: Αποτυχία για τον πρωθυπουργό Τσίπρα», τιτλοφορεί το σχετικό δημοσίευμά της η μεγαλύτερης κυκλοφορίας εφημερίδα Kronen Zeitung, σημειώνοντας πως η συντηρητική Νέα Δημοκρατία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής με ποσοστό περίπου 40% στη βάση στοιχείων της «κρατικής τηλεόρασης ΕΡΤ», ενώ το έως τώρα κυβερνών αριστερό κόμμα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, έφτασε στο 28,5%.
Στο ίδιο πνεύμα είναι και η είδηση που δημοσιεύει η εφημερίδα Die Presse με τίτλο «Οι Συντηρητικοί κερδίζουν τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα», ενώ η εφημερίδα Der Standard παρατηρεί πως τα πρώτα exit polls δείχνουν μία αλλαγή εξουσίας στην Ελλάδα, όπου «φαβορί» των σημερινών βουλευτικών εκλογών θεωρείται η έως τώρα αντιπολιτευόμενη Νέα Δημοκρατία με τον πρόεδρό της Κυριάκο Μητσοτάκη, για την οποία προβλέπεται ένα ποσοστό μεταξύ 38 και 42%.
   
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης