Τελευταία Νέα
Πολιτική

Διεθνής Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα: Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης οι μεγάλοι νικητές - Οι φωτιές και η οικονομία καθόρισαν τις εξελίξεις

Διεθνής Τύπος για τις εκλογές στην Ελλάδα: Η ΝΔ και ο Μητσοτάκης οι μεγάλοι νικητές - Οι φωτιές και η οικονομία καθόρισαν τις εξελίξεις
«Έξοδο» του Αλέξη Τσίπρα από το Μέγαρο Μαξίμου και επιστροφή της ΝΔ στην κυβέρνηση «βλέπει» ο Διεθνής Τύπος επικαλούμενος τις δημοσκοπήσεις
Εκτενείς αναφορές στην Ελλάδα και στις σημερινές εκλογές κάνει ο διεθνής Τύπος «προβλέποντας» την ήττα του Αλέξη Τσίπρα και την αυτοδυναμία της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Όπως προκύπτει καθοριστικό ρόλο στο εκλογικό αποτέλεσμα παίζουν οι χειρισμοί της κυβέρνησης πέρυσι το καλοκαίρι στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, η οικονομία (όπου σε αντίθεση με τις αρχικές του υποσχέσεις ο Αλέξης Τσίπρας "έβαλε την υπογραφή του" σε τρίτο μνημόνιο και μέτρα λιτότητας) όπως και η Συμφωνία των Πρεσπών που προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ψηφόφορων της Βόρειας Ελλάδας.

AFP: Οι Έλληνες ψηφοφόροι διώχνουν τον Τσίπρα από την εξουσία

Την ήττα του Αλέξη Τσίπρα στις σημερινές (7/72019) «βλέπει» το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων σε δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα οδηγείται στις κάλπες με τους ψηφοφόρους να αναμένεται να διώξουν τον Τσίπρα».
«Οι Έλληνες ψηφοφόροι θα ψηφίσουν την Κυριακή στις πρώτες εθνικές εκλογές της χώρας στη μεταμνημονιακή εποχή, και το αριστερό κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ υπό τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να εκδιωχθεί από τη συντηριτική παράταξη της Νέας Δημοκρατίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
«Έπειτα από σχεδόν πέντε χρόνια στην εξουσία, ο νεότερος πρωθυπουργός της Ελλάδας στα χρόνια της κρίσης -αλλά και ο νεότερος σε περισσότερο από ένα αιώνα- προσπαθεί να ξεπεράσει τη 10 μονάδων διαφορά με τη ΝΔ εν μέσω εκτεταμένης δυσαρέσκειας έπειτα από χρόνια υψηλής φορολογίας» σημειώνει το γαλλικό πρακτορείο ενώ συμπληρώνει ότι «με τρεις νέες δημοσκοπήσεις που προβλέπουν σαφή νίκη για το συντηρητικό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, ο Τσίπρας κάλεσε τους υποστηρικτές να κινητοποιηθούν, ελπίζοντας σε μια αντροπή».
Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, η ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη θα κερδίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή.
Στο πρακτορείο περιλαμβάνονται και δηλώσεις Ελλήνων ψηφοφόρων οι οποίοι εμφανίζονται διχασμένοι ως προς το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ο Χρήστος Μαραβλής που μίλησε στο AFP, είχε ψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015 και δηλώνει πως πολλοί ψηφοφόροι θέλουν να τιμωρήσουν τον Τσίπρα επειδή πρόδωσε τον ελληνικό λαό με τις ψεύτικες υποσχέσεις του.
Στον αντίποδα, η κα. Αλκμήνη από τη Νέα Σμύρνη εκτιμά όταν εάν κερδίσει η ΝΔ, «φοβάμαι ότι τα δικαιώματα των εργαζομένων θα επιδεινωθούν».
Τέλος, το AFP σχολιάζει ότι ο κ. Τσίπρας έχει δεχθεί δριμεία κριτική επειδή παρουσιάστηκε ως πολέμιος της λιτότητας, αλλά εντέλει αποδέχθηκε άλλο ένα δανειακό πρόγραμμα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.


Reuters: Στις κάλπες οι Έλληνες, μετρημένες οι ώρες της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ

Στις σημερινές βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα αναφέρεται σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο ειδήσεων Reuters, το οποίο επικαλούμενο τις τελευταίες δημοσκοπήσεις εκτιμά ότι νικητής θα είναι η συντηρητική ΝΔ, βάζοντας τέλος στα τέσσερα χρόνια της αριστερής διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία όπως αναφέρεται βύθισε την χώρα περισσότερο στο χρέος και στις πολιτικές κρίσεις.
Σύμφωνα με το Reuters, οι εκλογές αυτές είναι κυρίως μια αναμέτρηση δύο υποψηφίων, του 44χρονου Αλέξη Τσίπρα που ανέλαβε την εξουσία το 2015 με την υπόσχεση να καταργήσει τη λιτότητα για να υπαναχωρήσει αργότερα και του 51χρονου Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος προέρχεται από μια γνωστή πολιτική δυναστεία.
Το δημοσίευμα επικαλείται τις δημοσκοπήσεις, οι οποίες θέλουν τη ΝΔ να προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες του ΣΥΡΙΖΑ και να βρίσκεται πολύ κοντά στην αυτοδυναμία.
Η οικονομία είναι το κύριο ζήτημα αναφέρει στο Reuters ο Θωμάς Γεράκης επικεφαλής της εταιρίας δημοσκοπήσεων MARC.
«Οι ψηφοφόροι θέλουν να ξέρουν ότι η κυβέρνηση μπορεί να δώσει στους Έλληνες έναν καλύτερο αύριο.
Κάποιοι ψηφοφόροι θέλουν να τιμωρήσουν τον ΣΥΡΙΖΑ για την αθέτηση των υποσχέσεών του» υποστηρίζει ο κ.Γεράκης με το δημοσίευμα να υποστηρίζει πως ο Αλέξης Τσίπρας δέχθηκε σφοδρή κριτική τόσο για τη Συμφωνία των Πρεσπών όσο και για τη μεγάλη καταστροφή με την πυρκαγιά στο Μάτι, την ώρα που η Ελλάδα παραμένει υπό την επιτήρηση των Ευρωπαίων για την οικονομία της.
Από την πλευρά της η ΝΔ ελπίζει ότι με τις μεταρρυθμίσεις που θα προωθήσει, θα καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους να δείξουν μεγαλύτερη ευελιξία όσον αφορά τις απαιτήσεις τους για τα δημοσιονομικά της χώρας.
«Το πρώτο πράγμα που είναι απαραίτητο για να τονωθεί η οικονομική ανάπτυξη είναι μια σταθερή κυβέρνηση, μια ισχυρή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή» ανέφερε σε δηλώσεις του στο Reuters ο κ.Μητσοτάκης ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως κάθε ψήφος στον Μητσοτάκη πηγαίνει στο πολιτικό κατεστημένο που οδήγησε την χώρα στο γκρεμό.

ARD για ελληνικές εκλογές: Η Ελλάδα ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή

«Η Ελλάδα ονειρεύεται μια καλύτερη ζωή» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος στην ιστοσελίδα του ARD, του πρώτου δικτύου της κρατικής γερμανικής τηλεόρασης.
«Ένα μεγάλο μέρος των Ελλήνων επιρρίπτει στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα την ευθύνη για την επισφαλή κατάσταση της οικονομίας. Μια νίκη των συντηρητικών στις βουλευτικές εκλόγές είναι αναμενόμενη αφού υπόσχονται την ανάκαμψη» επισημαίνεται στον υπότιτλο του ίδιου δημοσιεύματος.
Με αφορμή την προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα, το ARD επισημαίνει ότι «θα μπορούσε να ήταν η τελευταία φορά: Αρκετές χιλιάδες υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ ήταν συγκεντρωμένοι στην πλατεία του Συντάγματος με σημαίες του ΣΥΡΙΖΑ στα χέρια τους.
Ζητωκραυγάζουν παρά την κακή εικόνα του Αλέξη Τσίπρα στις δημοσκοπήσεις».

The Times: Οι Έλληνες δίνουν το τελειωτικό χτύπημα σε μια ομάδα Αριστερών λαϊκιστών

Τρεις μήνες νωρίτερα από το αναμενόμενο οι Έλληνες οδηγούνται στις κάλπες και αναμένεται να δώσουν το τελειωτικό χτύπημα μια ομάδα Αριστερών λαϊκιστών οι οποίοι αν και υποσχέθηκαν να βάλουν τέλος στην οικονομική δυστυχία, έκαναν την κατάσταση χειρότερη.
Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα των Times σχετικά με τις σημερινές (7/7/2019) εκλογές στην Ελλάδα.
Οι σημερινές εκλογές είναι οι πρώτες μετά την έξοδο της Ελλάδας από το τρίτο μνημόνιο έπειτα από χρόνια εξαντλητικής λιτότητας σε αντάλλαγμα των προγραμμάτων διάσωσης που απέτρεψαν στην κατάρρευση της οικονομίας.
Όπως αναφέρεται, παρά την ανάκαμψη της οικονομίας που πιστώνεται στον Τσίπρα, οι Έλληνες δίνουν μάχη για να ξεπεράσουν μια κρίση που συρρίκνωσε την οικονομία κατά περίπου 25%, μείωσε τις συντάξεις και μισθούς στο δημόσιο πάνω από 12 φορές άφησε 1,2 εκατ. ανέργους.

The Telegraph: Στην Ελλάδα επιστρέφει στην κυβέρνηση μία από τις παλιότερες πολιτικές δυναστείες

«Οι κουρασμένοι Έλληνες "τιμωρούν" την προοδευτική Αριστερή κυβέρνηση και επαναφέρουν την παλιού στιλ πολιτική δυναστεία» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Telegraph για τις εκλογές στην Ελλάδα.
Όπως επισημαίνεται, εξαντλημένοι από τη λιτότητα και απογοητευμένοι από τις αθετημένες υποσχέσεις της κυβέρνησης, οι Έλληνες αναμένετια να εκλέξουν ως νέο πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον απόγονο μιας ισχυρής πολιτικής οικογένειας και τον γιο ενός πρώην πρωθυπουργού» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία με υποσχέσεις να αψηφήσει τις Βρυξέλλες και τους δανειστές της Ελλάδας, να επαναδιαπραγματευτεί ένα τεράστιο πακέτο διάσωσης και να βάλει τέλος στη λιτότητα.
Το σύνθημά του ήταν «ελπίδα έρχεται» αλλά μέσα σε λίγους μήνες που ήταν στην εξουσία, ο Αλέξης Τσίπρας «αψήφησε τα αποτελέσματα ενός δημοψηφίσματος και έμεινε παγιδευμένος με το πρόγραμμα διάσωσης πολλών δισεκατομμυρίων λιρών που υπέβαλε η "τρόικα" - η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας».
Από τότε οι Έλληνες υπέστησαν νέο γύρο φορολογικών αυξήσεων, μειώσεων στις συντάξεις και απωλειών θέσεων εργασίας.
Στο δημοσίευμα περιλαμβάνονται και δηλώσεις του Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος επισημαίνει: «Κληθήκαμε να εφαρμόσουμε μια πολιτική που δεν ήταν δική μας, αλλά το αποτέλεσμα ενός οδυνηρού συμβιβασμού με τους πιστωτές μας το καλοκαίρι του 2015».
Κι ο ίδιος συνεχίζει λέγοντας «τα περιθώρια ελιγμών που είχαμε ήταν πολύ πολύ μικρά και είχαμε λίγες επιλογές.
Το μνημόνιο ήταν ένας ζουρλομανδύας.
Είχαμε να επιλέξουμε είτε αυτό το δύσκολο δρόμο ή τη σύγκρουση που θα μπορούσε να μας οδηγήσει στη χρεοκοπία και σε μεγαλύτερη φτώχεια.
Ακολουθήσαμε τον λιγότερο οδυνηρό τρόπο».
Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση μπορεί να κερδίσει στις εκλογές, παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις των δημοσκοπήσεων, ο κ. Σκουρλέτης λέει «η ελπίδα πεθαίνει τελευταία».
Από την πλευρά της ΝΔ, ο Θεόδωρος Ρουσόπουλος επισημαίνει «η φορολογία είναι πολύ υψηλή.
Εάν παραμείνει έτσι, τίποτα δεν μπορεί να συμβεί στην οικονομία.
Κάποιοι άνθρωποι πληρώνουν το 80% με 85% του εισοδήματος τους σε φόρους».
Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, η μείωση των φόρων θα οδηγήσει στον επαναπατρισμό των ελληνικών επιχειρήσεων που μετέφεραν τις έδρες τους στην Κύπρο και τα Βαλκάνια λόγω του ευνοϊκότερου φορολογικού συστήματος.

Guardian: Οι Έλληνες απορρίπτουν το ριζοσπαστικό όνειρο του Τσίπρα

Την «πτώση» του Αλέξη Τσίπρα από την κυβέρνηση και την επιστροφή της ΝΔ σχολιάζει και ο Guardian με σχετικό του δημοσίευμα, όπου αναφέρεται ότι οι Έλληνες απορρίπτουν το ριζοσπαστικό του όνειρο.
«Ο χαρισματικός πρωθυπουργός που κάποτε ήταν ήρωας των προοδευτικών, πιθανό να χάσει τις εκλογές έπειτα από χρόνια πολιτικών συμβιβασμών» αναφέρεται στον υπότιτλο του δημοσιεύματος.
Σύμφωνα μάλιστα με τη βρετανική εφημερίδα, η ήττα που υπέστη ο ΣΥΡΙΖΑ στις ευρωεκλογές θεωρείται πρόδρομος για μια ήττα που μπορεί να είναι συγκρίσιμα αν όχι μεγαλύτερη.
«Τη Δευτέρα τα κλειδιά του Μεγάρου Μαξίμου θα περάσουν -το πιθανότερο- στα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο γιος του πρώην πρωθυπουργού και ο οποίος σπούδασε στο Χάρβαρντ και ανήκει σε μια οικογένεια που έχει παρομοιαστεί με τους Kennedys -η αδερφή του Ντόρα ήταν υπουργός Εξωτερικών, ο ανιψιός του Κώστας έχει εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων- ο 51χρονος δεν μπορούσε να είναι πολύ διαφορετικός από τον Αριστερό αντίπαλό του» αναφέρεται στο δημοσίευμα.
Με αφορμή την προεκλογική συγκέντρωση του Αλέξη Τσίπρα στο Σύνταγμα, ο Guardian αναφέρει «είναι ειρωνεία της ιστορίας, που το μεγάλο πείραμα του λαϊκισμού άρχισε στο Σύνταγμα, επανεμφανίζεται σε άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ χρόνια αργότερα.
Ήταν εκεί που ο Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης προέτρεπαν τους Έλληνες να πουν το "μεγάλο όχι" στα τελεσίγραφα και "όχι" στους εκβιασμούς όταν οι απογοητευτικοί όροι του τρίτου μνημονίου τέθηκαν σε δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου του 2015.
Κι ήταν εκεί που χιλιάδες χόρευαν και χάρηκαν όταν το 61% των Ελλήνων ψήφισε "όχι"» .
Ωστόσο μια εβδομάδα αργότερα, η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε τρίτο μνημόνιο, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας στην προσπάθεια του να εξηγήσει τον συμβιβασμό χαρακτήρισε τις διαπραγματεύσεις "πόλεμο".

F.T.: Προς την αυτοδυναμία οδεύει η ΝΔ

«Η ΝΔ βλέπει αυτοδυναμία καθώς οι Έλληνες αρχίζουν να ψηφίζουν» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των Financial Times για τις σημερινές (7/7/2019) εκλογές στην Ελλάδα.
Όπως αναφέρεται, ο ελληνικός αναμένεται να επαναφέρει στην κυβέρνηση τη Νέα Δημοκρατία με μεγάλη πλειοψηφία έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία εύθραυστων κυβερνητικών συνασπισμών.
Αναλόγως με το πόσα μικρά κόμματα θα μπουν στη Βουλή, η ΝΔ αναμένεται να κερδίσει 155 με 165 έδρες.

Spiegel: Ο Τσίπρας θέλει ένα θαύμα για να σώσει το ΣΥΡΙΖΑ 

"Μόνο με ένα θαύμα θα καταφέρει ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας να αποτρέψει την αναμενόμενη ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές" σχολιάζει το γερμανικό περιοδικό Spiegel.
Εστιάζοντας στο βαθύτερο νόημα των εκλογών, στην πολιτική αλλαγή δηλαδή που έχει ανάγκη η Ελλάδα, το Spiegel τονίζει πως η χώρα χρειάζεται χώρο για να ''αναπνεύσει'' και η Ευρώπη να συμφωνήσει σε χαμηλότερα πλεονάσματα.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει ότι θα επαναδιαπραγματευτεί τις αυστηρές απαιτήσεις, αλλά και πρέπει να πείσει τους εταίρους πως ο δημοσιονομικός "ζουρλομανδύας" που έχει αναγκαστεί να φορέσει η Ελλάδα όχι μόνο είναι αμφιβόλου λογικής, αλλά και καταστροφική επιλογή.
Το δημοσίευμα καταλήγει πως είναι απαραίτητη η αλλαγή πολιτικής κατεύθυνσης στην Ελλάδα, που θα γίνει ορατή και στην καθημερινότητα των πολιτών, διότι, αν ο λαός δεν δει σημαντική πρόοδο στο βιοτικό του επίπεδο, τότε θα επανεμφανιστεί το άσχημο πρόσωπο του λαϊκισμού.

NYT: Η μακρά οικονομική κρίση θα συνοδεύσει τη νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα - Τα 4 κρίσιμα ερωτήματα για εκλογές

«Οι Έλληνες είναι πληγωμένοι και θυμωμένοι έπειτα από μια δεκαετία βαριάς λιτότητας και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είναι έτοιμοι να τιμωρήσουν ένα άνθρωπο: τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα».
Με αυτές τις λέξεις αρχίζει το δημοσίευμα των New York Times για τις ελληνικές εκλογές, όπου τονίζεται ότι «η μακρά οικονομική κρίση θα συνοδεύσει τη νέα κυβέρνηση» και παρατίθεται τέσσερα βασικά ερωτήματα σχετικά με τη σημερινή (7/7/2019) εκλογική αναμέτρηση.

Γιατί διεξάγονται τώρα νέες εκλογές;

Τον Ιανουάριο ο κ. Τσίπρας ζήτησε και έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης μετά την αποχώρηση από την κυβέρνηση των ΑΝΕΛ, οι οποίοι αντέδρασαν λόγω της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Αλλά μετά την κακή εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές αλλά και στις ευρωεκλογές τον Μάιο, ο κ. Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές.

Ποιοι θα είναι οι νικητές και οι ηττημένοι;

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, οι Έλληνες ψηφοφόροι θα εκλέξουν τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Αλλά ο ίδιος θα πρέπει να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή για να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί εταίρο, κάτι που θα μπορούσε να περιορίσει την ικανότητα του να προωθήσει την ατζέντα του.
Μεγάλος ηττημένος αυτών των εκλογών -σύμφωνα με τους New York Times- θα είναι η Χρυσή Αυγή, τα ποσοστά της οποίας -σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- είναι σημαντικά μειωμένα.

Ποια είναι τα κρίσιμα ζητήματα;

Όσον αφορά τη λιτότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπόσχεται ανακούφιση.
Ενώ η Ελλάδα ανακάμπτει από την κρίση, η ανάπτυξη της τάξης του 2% δεν είναι αρκετή για τον τέλος τους πόνου που βιώνει ο ελληνικός λαός.
Οι ΝΥΤ αφού κάνουν μια αναφορά στο καλοκαίρι του 2015, σχολιάζουν ότι τα χρόνια που ακολούθησαν ο Αλέξης Τσίπρας «έγινε αξιόπιστος σύμμαχος για τους Ευρωπαίους που απαίτησαν τη νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για να απελευθερωθούν κεφάλια από τα προγράμματα στήριξης».
Ένας ακόμα βασικός παράγοντας που θα παίξει καθοριστικό ρόλο σε αυτά τις εκλογές -ενώ είναι και μεγάλη πρόκληση για τη νέα κυβέρνηση- είναι η φορολογία.
Σημαντικό ρόλο θα παίξει και η μεταναστευτική κρίση.

Πότε θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα;

Τέλος, οι ΝΥΤ διευκρινίζουν ότι οι κάλπες κλείνουν στις 7 το απόγευμα ενώ την ίδια ώρα αναμένεται και η ανακοίνωση των exit polls.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης